自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我個仔歲半開始已經係自己房瞓,一路都冇問

原帖由 bettylovingbb 於 15-11-09 發表
我個仔歲半開始已經係自己房瞓,一路都冇問题,反而宜家差不多3歲,有時會走黎同我瞓,唔肯係自己房瞓,我 ...
咁我都要買張大人床俾我囡先得

如果唔係大人小朋友都唔洗訓

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:3歲分房訓

你叫老公陪下佢瞓,等佢慣下先,同佢講大個女,可以自己擁有一間房,不過始終仲細會久不久過來你地度,我女3歲半,分左房成年,都唔一定完全自己瞓

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

我對仔女一戒夜奶(大概六個月),
已經晌自己房訓。

公爵府

引用:嗯… 如果之前一齊訓, 我勸唔好呢個時候分

原帖由 queena0077 於 15-11-09 發表
嗯… 如果之前一齊訓, 我勸唔好呢個時候分開訓, 小朋友會覺得媽咪有左BB 就唔錫自己。

...
但踢到樓主肚,一定唔可以一齊瞓喎。

伯爵府

點解一開始要一齊訓??我女自滿月起就自己一間房熄哂燈訓,房裝左cam隨時望到又收到音,獨立係要由自細培養

珍珠宮

畀面勳章

引用:嗯… 如果之前一齊訓, 我勸唔好呢個時候分

原帖由 queena0077 於 15-11-09 發表
嗯… 如果之前一齊訓, 我勸唔好呢個時候分開訓, 小朋友會覺得媽咪有左BB 就唔錫自己。

...
冇錯,踢c6出房訓幾日

別墅

我會趁未生之前分房訓,好似我咁,而家有左28w,阿仔啱啱4歲,之前一直跟我地一間房,佢有自己bb床,但有左之後就比佢訓返自己間房,因為細b出世之後會跟我地訓bb床。
所以趁呢段時間比佢試下,頭頭係會辛苦d,佢好難一覺訓天光,半夜會醒叫媽咪,有時會走內入我地間房,但我地堅持會要佢訓返自己房,陪下佢咁等佢唔使驚,之後會同佢講就快天光,訓多陣媽咪會過黎睇佢。。。
係會辛苦d,好過細b出左黎先叫佢訓隔離房,到時佢更加覺得你唔要佢,仲要睇住細b,仲辛苦。。。

男爵府

一齊訓囉,大家成日起身都精神唔好,唔洗急住分開訓,將來你想同佢訓都難。😊😊

男爵府

BK Milk勳章

引用:點解一開始要一齊訓??我女自滿月起就自己

原帖由 jzzz1102 於 15-11-09 發表
點解一開始要一齊訓??我女自滿月起就自己一間房熄哂燈訓,房裝左cam隨時望到又收到音,獨立係要由自細培 ...
我以前租間屋200尺都冇,房都冇一眼望晒成間屋,訓梳化床咋⋯依家環境好左搬左兩房屋

男爵府

BK Milk勳章

引用:我會趁未生之前分房訓,好似我咁,而家有左

原帖由 joycechung74 於 15-11-09 發表
我會趁未生之前分房訓,好似我咁,而家有左28w,阿仔啱啱4歲,之前一直跟我地一間房,佢有自己bb床,但有左 ...
我都覺得未生前分開左先好d,如果bb喊同房實嘈醒佢

子爵府

我囡1歲分床,3歲分房。

分房後只有2晚自己半夜醒搵我,但我們教佢要自己瞓返,跟住就冇嘢了。而家分咗房已4個月,佢已經唔願再同我哋瞓。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

要你老公陪佢訓啦

男爵府

我個女無試過同床,一歲半前同房唔同床,一歲半後已分房。
建議初期分房若小朋友有喊醒,可以只企喺床誠輕輕拍吓安撫,盡量唔好抱住佢。俾個佢鍾意嘅公仔俾佢陪瞓,日間亦可以同佢講解吓大個仔有自己間房,自己瞓係叻仔。若怕黑可留盞小夜燈。
試吓自己作一個故事,最好有埋圖畫,去教導小朋友接受分房瞓。形象化d佢哋會較易理解。加油!

侯爵府

買張床褥放係地俾佢瞓囉,跟大人瞓開,佢地有好強既需要感,而且3歲又係一個好需要教育既年紀,你咁樣佢會感覺被遺棄。。

大宅

我係出世至4歲,同房分床瞓,4歲之後先自己一間瞓,試下放多de摟枕包圍住佢,等佢有安全感

男爵府

回覆:小龍寶寶 的帖子

我個仔由出世開始已經分房分牀瞓,係頭兩個月要餵夜奶掃風半夜自己騰黎騰去辛苦啲,所以佢從來都冇瞓覺要搵大人陪習慣,3歲後冇工人變左自己一間房熄晒燈都冇問題。你而家個仔習慣左難攪啲,但個細嘅就諗下係咪要同床,始終同小朋友瞓實瞓得冇咁好。

翡翠宮

2018復活節勳章

我仔仔自從唔瞓網床就自己一間房, 你要堅持

公爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+15-11-09+發表點

原帖由 小龍寶寶 於 15-11-09 發表
我以前租間屋200尺都冇,房都冇一眼望晒成間屋,訓梳化床咋⋯依家環境好左搬左兩房屋

...
同我一樣

侯爵府

引用:分房訓已經一個月,基本上得一兩晚佢係冇醒

原帖由 小龍寶寶 於 15-11-09 發表
分房訓已經一個月,基本上得一兩晚佢係冇醒過,平均每晚醒三次搵我陪佢訓,每次我陪到佢訓著又返自己房,但 ...
太早了,我仔2.5歲分床,但同一間房。打算k3下學期分房瞓。

侯爵府

陪月勳章

小龍寶寶 發表於 15-11-9 10:16
分房訓已經一個月,基本上得一兩晚佢係冇醒過,平均每晚醒三次搵我陪佢訓,每次我陪到佢訓著又返自己房,但 ...
佢地識聽架喇﹐直接講話佢大個囡/大個囡應該自己訓了;

不需加鹽加醋地講﹐
或者可以俾佢最喜歡的公仔或者擺置係佢房令佢有安全感。

首頁

尾頁

跳至