論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本來對於(香港人自作自受)的標題並不苟同,但自從看到有人留言(有d人嘅性格同對人處事嘅方式係永遠都唔會請到好工人,正如有d工人永遠唔會遇到好僱主一樣)尤如一語道破開始覺得有道理,這裡看到不少對於姐姐的負面留言,只要稍加留意就可以知道為何這些僱主請不到好工人,好多僱主工人未上工已和工人處於對立態度,明明可以放星期六日卻要她們放閒日,理由是怕佢學壞,要求休息日姐姐要7點前返家,看過一例子姐姐有事向僱主申請遅些回家,姐姐遲了5分鐘未出現僱主已check 工人 location,agent教對付工人的招數僱主不加思索就全數接收,什麼keep passport 開工沒收電話,更甚不能讓工人食貴價生果,試過有僱主工人唔食麵包皮都要管都要罵,試想想這樣對工人的態度會得到怎樣的結果,結果是工人不合作不上心不賣力hea住做,本來無問題的工人最終變成斷約工人,一係僱主炒佢一係工人轉工,僱主真的無須負責嗎,有人話唔明點解有僱主對工人好過自己家人,夏蟲不可以語冰,這些僱主從來無嘗試對工人好別人怎會對你好,記住和工人關係是相對的,當講到香港人自作自受時僱主是否亦應稍加留意如何對待工人呢?

mini1204    發表於 15-11-11 15:35

子爵府

引用:+本帖最後由+加菲+於+15-11-10+09:05+編輯+

原帖由 加菲 於 15-11-10 發表

回覆 bobo101^*^ 的帖子
好贊同你的觀點!我最近面試都見到好多媽媽帶住姐姐一齊面試,有D甚至係父母➕家人➕姐姐,果刻我真的O嘴!
好多父母就是唔想自己湊小朋友,玩手機,得閒影下相Po上FB

公爵府

惡性循環 no way

男爵府

引用:我表現好老細加我人工我工人表現好我加我工

原帖由 mini1204 於 15-11-10 發表
我表現好老細加我人工
我工人表現好我加我工人人工
有咩問題?
同意,成日話俾高過最低工資就係破壞規矩,而家香港人都有最低工資,如果做極都係32.5$一小時,仲有冇人肯努力做好呀!
我唔會用高人工去請新人,但做耐咗又做得好的我會俾多少少佢,當奬勵,大家開心啫!

男爵府

小母雞 發表於 15-11-10 17:17
有時唔關市場事,有d人嘅性格同對人處事嘅方式係永遠都唔會請到好工人,正如有d工人永遠唔會遇到好僱主一樣 ...
係,各自品格都好重要,有d人住公屋講工人當人係狗,我真係見過唔小,好多香港人連基本尊重都唔識,又要工人obey. 我都見過工人哈老闆,
你講真係好岩

侯爵府

回覆:香港人自作自受

我係比多過 minimum 好多的 mum. 4個仔女,2個工人,竟然佢哋都湊得好,小朋友企理整齊,屋企家務有做,我全屋人的衫有洗有iron, 每晚150 元有餸有湯有生果仲想點。

不過佢哋係好串,但唔係因為人工,佢哋頭一個月已經係咁,當時未加比佢哋的,可能性格。我係觀察一段時間先至逐d逐d加。

我反而覺得學歷高的姐姐會串。但佢哋也多次在 Fb 表明好珍惜份工。

子爵府

我從來都冇另外加薪比工人 都係跟正苦,都已經10年了

子爵府

有時客觀環境迫使你出高於底薪請姐姐,最明顯係如你住在豪宅區如半山、南區或大坑等等除非你唔用工人否則無辦法,又如家中幾個小朋友又老人家,姐姐要求高於底薪亦好正常,姐姐做得好稍作調整作為獎勵好平常,只要不是盲目加薪留人就無問題,太多內在因素影響,而且每人心中的尺都不同,加唔加,加幾多或怎樣加無話對與錯,值唔值得加僱主本身才清楚。

大宅

仲有d 僱主同埋姐姐一齊玩住電話,咪搞到姐姐們無時無刻都玩電話囉。

首頁

尾頁

跳至