母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:不經不覺餵到半歲了,我的經驗分享

第一日返家,bb就食我放雪櫃既人奶。

我聽得太多俾BB啜損而收工既case, 助產士果句:你都係全泵啦,bb都係唔會食埋身架喇。所以我無諗過試埋身,一直樽餵。

即使夜奶,都係我樽餵完再泵(我C6零湊仔功能)。餵完又掃風,又泵半個鐘,抖一陣又餵第二餐!基本上我夜晚係唔訓,係日頭陪月來,我就斷斷續續咁訓1-2小時。一起身又泵奶,而且仲係塞塞地,陪月又按下咁。

果時我有一種諗法:我都係泵俾自己bb食都咁辛苦,果d俾人困住日日搾奶既乳牛咪好慘?佢bb係無得飲佢奶,佢辛苦得來,奶係俾人飲架!

續...

男爵府

全泵既日子,我都係一日泵4-5次左右,bb既食量又愈來愈大,我開始擔心唔夠佢食。

呢個時候,bb忽然識埋身。

話說bb返來既第二晚,我見bb 未醒,自己又谷,咁去開機泵奶啦。點知bb忽然喊爆要食夜奶!我又未開始泵,雪櫃d奶座熱都要d時間,既然佢喊到勁淒涼,我又好谷,咁就試下埋身。我好記得,住院其間,QE d母乳姑娘成日拍醒人迫聽講座;(人地未上奶,又吊鹽水,都會走來幫我按摩個胸...)

講座提過,將bb鼻尖對正乳頭,佢會搵乳頭食。

咁我就抱住喊緊既Bb, 將佢鼻對住乳頭...好似天性咁,佢個頭擰一擰,張大個口,含住乳暈就啜!姿勢咀型仲好正確,好似健康院d書仔咁!

佢好安靜咁,食左15分鐘,之後自己鬆口訓左了。

埋身既感覺好奇妙!

因為佢食左一邊就訓左,咁我另一邊都谷緊奶,如是泵埋出來,都有90ml. 咁樣,我又餵飽Bb, 又儲到一餐奶了。

續...

別墅

回覆 MCEsc 的帖子

即係已經多一倍奶量?好勁

男爵府

引用:回覆+MCEsc+的帖子即係已經多一倍奶量?好

原帖由 Miniethel 於 15-11-12 發表
回覆 MCEsc 的帖子

即係已經多一倍奶量?好勁
可能係bb食得叻,剌激另一邊;
雙泵轉單泵又好力左,咁又泵多d...

關於個Medela 唔多夠力(對於我來講),一陣會提到。

禁止訪問

男爵府

引用:系咪全職媽媽?如果系街餵人奶,你會用0羊

原帖由 aquariusbl 於 15-11-12 發表
系咪全職媽媽?如果系街餵人奶,你會用0羊方法避免尷尬?
我返工架。
我未試過公眾場所餵,去商場育嬰室就有。

禁止訪問

大宅

我的育兒心得勳章

我都餵人奶滿四個月啦~開始試吓比BB食奶粉同副食

男爵府

就係咁,我夜晚餵一邊泵另一邊,到陪月朝早來時,我就訓覺,佢就餵雪櫃既奶。咁我訓醒,就泵兩邊,直到佢走左,夜晚我又埋身。

每一次埋身,另一邊都谷奶,bb多數食一邊可以頂到2.5-3小時,同樽餵差不多。佢濕片夠,而且食完好滿足。咁我就泵另一邊。d奶就係埋身時,泵另一邊,開始儲下雪奶,冰奶咁樣。

間中乳房有粒粒,咁次後果餐俾Bb啜,粒粒又會無左。

泵下泵下,有次我發覺泵左半個鐘,都係得2安,但手按有奶柱,就覺得,呢部機唔多夾我!

咁坐月泵奶得閒,我就開始上下Amazon, 上下其他網站,試下買其他奶泵...

續...

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

加油
人奶媽共勉之...

大宅

加油呀!!追追追

別墅

追~
我之前都係全泵
有一晚泵泵下奶 啊仔喊住要食奶 就突然肯埋身 真係好神奇

我的快樂育兒生活-
www.facebook.com/trex0913
http://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/trexbb/

伯爵府

DHA勳章

引用:第一日返家,bb就食我放雪櫃既人奶。我聽得

原帖由 MCEsc 於 15-11-12 發表
第一日返家,bb就食我放雪櫃既人奶。

我聽得太多俾BB啜損而收工既case, 助產士果句:你都係全泵啦,bb都係 ...
我都有唸過,牛牛好慘,自己都試過泵到痛 ,牛牛長期咁泵 ,咪好痛

伯爵府

DHA勳章

引用:晚飯時,個胸隱隱作痛,到夜晚,直頭痛醒左

原帖由 MCEsc 於 15-11-11 發表
晚飯時,個胸隱隱作痛,到夜晚,直頭痛醒左,要食止痛丸。

雖然bb未出院,但已叫左陪月返工,照顧我先。我 ...
初初我用一次,steam一次,但太花時間,攪到自己好大壓力,驚無得用,,

所以後來買多幾個樽同啦叭 用完後,用熱水沖乾淨,用保鮮袋袋好,放入雪櫃,留待下次用多1次,,可以減少洗的次數,同埋每日晚夜一次過洗1次就可以,咁就放便好多。

大宅

好媽媽勳章

樓主,我想問阿b唔食嗰邊要泵,會唔會嗰邊因為泵清哂下餐唔夠奶,同食左嗰邊,仲要唔要泵?

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

男爵府

引用:樓主,我想問阿b唔食嗰邊要泵,會唔會嗰邊

原帖由 chumimibbmama 於 15-11-12 發表
樓主,我想問阿b唔食嗰邊要泵,會唔會嗰邊因為泵清哂下餐唔夠奶,同食左嗰邊,仲要唔要泵?

...
食左果邊,我試過泵,得幾滴,阿B食到好清!

因為我bb食得好叻既(而且我應該都幾富有),佢食完都隔2.5-3小時先再食。同埋泵始終都唔太清,所以泵左無食果邊,都仲夠時間造奶。咁萬一如果唔夠,咪下餐食兩邊囉,仲好,唔駛泵

我試過有一日全埋身,就左右左右咁食,個身體係好舒服架!不過真係全埋身先好咁做,否則一邊太耐無食都好谷架。

男爵府

因為泵奶真係超悶,於是我成日一邊泵奶,一邊:
上bk;
上Amazon

之前提過,同M牌唔多夾,咁就找尋下有咩平靚正泵,亂打亂撞之下,我用US99買左個Nuk雙泵(香港應該就無得買)

點解我會買呢個泵?因為:
(1)我有好多nuk肥樽,可以直接泵落去,唔駛倒來倒去;
(2)平。話晒都大牌子,呢個價抵試;(價錢係M牌既1/4;M牌咁貴,又唔見夾我)
(3)佢仲包兩個肥樽,個泵唔得,都唔會total loss!

與此同時,我個Medela Swing Maxi愈來愈無力。好彩有朋友俾過另外兩個單泵我,加上有埋身,安全渡過!我就拎左個M牌去整(果時已經坐左一個月)

去到代理,經過一輪交涉,佢換左個全新既俾我!

續...

男爵府

我拎全新既M牌同埋Nuk雙泵測試,發覺同一對胸,每次雙泵Nuk13-15分鐘泵到6-7Oz,M牌30分鐘只泵到4-5Oz,於是,我賣左M牌。又由於我見奶量Ok,諗住返工都會泵奶,於是又買多個輕巧既9+做後備。

9+都不差,每次都泵到6-7Oz,而且好靜,不過都要泵20分鐘。於是,我夜奶後泵就用9+,日頭會用Nuk.

講返滿月果時返健康院,阿B俾人除衫磅重即醒左,大喊要食奶!咁我衝入餵奶房餵啦。阿B食左兩分鐘,佢就嗌我個名輪到我見姑娘,陪月幫手傳話,告訴姑娘我餵緊奶,姑娘話,不如一邊餵一邊傾,順手睇下我餵得正唔正確!

咁我就好殘忍咁用手了開阿B個口,抱住喊爆既佢,入房見姑娘,再埋身。

阿b好專心咁食,我就同姑娘傾計啦。

姑娘仲話佢食得叻!
佢問我餵人奶既狀況,聽完我講後,佢話我泵30分鐘太耐,會過度剌激,鼓勵我坐月多埋身。

於是,我就埋多d身,一日只泵3次,泵15分鐘就收工,其餘時間埋身。個身體真係舒服好多!即使陪月來,我都會埋下身,埋完俾佢掃風,自己訓覺。

Bb食奶好叻,真係唔停口咁食15-20分鐘(夜奶就食10分鐘),之後好滿足咁訓左。

同時,我學識訓響度餵,餵夜奶都無咁辛苦呀!

雖然埋身係好,但阿B每日都有2-3餐樽餵,因為我都怕佢愛上埋身,唔肯食樽-始終,我都有放完產假,返工既一日!

男爵府

講開儲奶,我係埋左身先有得儲。從來都無為左儲奶,而加泵(母乳谷就最興叫人加泵)

如果撞正bb 食量多左,個樽唔夠,我會埋身俾佢食。咁下一餐樽餵,就加半安咁俾佢試下佢個胃。

講開加泵追奶,我就唔太讚成。有d媽媽一日泵成7-8次(其實係好多媽媽係咁!我最癲聽過泵12次!)我就覺無謂。我認為,與其花咁多時間泵奶,不如試下埋身,攬住個b好過攬個泵。

點解?因為我覺得,媽媽都需要休息。我地既乳房唔係汽水機,休息唔夠,又點造奶?

話時話,如果唔夠奶,補奶粉無何厚非。不過,最無聊莫過於埋完身補奶粉。呢個係自信不足既表現。果餐係人奶就人奶,係奶粉就奶粉,埋完身再補奶粉,媽媽又無得休息,睇到個樽既刻度,又估唔返佢啜左幾多,又唔知佢係唔識食定自己無奶...

所謂補奶粉身體會少左奶,我覺得就係埋完身補奶粉呢一類...

想補奶粉既,就搵一餐食奶粉,bb舒服,媽媽亦可以休息。又睇到佢食幾多,第時上奶可泵出來餵(如果埋唔到身),又知道預幾多份量!

續...

續...

別墅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊