少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-11-12 發表個

原帖由 maggiekeung527 於 15-11-12 發表
首先樓主係未有重男輕女的思想?
你好似從來沒有欣賞及讚美下你個女,佢點解會發脾氣,原因在于做左家姐後 ...
我冇重男輕女丫……其實已經經常讚美佢,佢自己溫書成績好時,我會獎勵佢,佢成績唔好時,我叫佢下次努力。細佬係佢想要,我地商量過,因為兩邊家族都係得佢一個小朋友,所以我地先生多個,其實佢要求既,我地都盡量做。你話佢唔乖,又唔係,佢都會幫手湊細佬,有時幫我手整野,咁我亦會同以前一樣,同佢去玩下,參加唔同活動。我唔係果啲溺愛孩子既媽媽,我要孩子自己執好自己既野,整理自己既野,要佢自己獨立。同時我亦好民主,我會比小朋友發揮自己既意見,例如出街食飯,我會比佢揀食咩呀咁,但唔知係咪自由度太高,導致佢好似慢慢唔識尊重我。例如佢話想帶飯,咁我上網搵啲得意既圖整便當,咁我問佢呢個好唔好,但佢一句答埋黎就係:你識整咩~我當時聽到個人有小小嬲嬲到,我覺得佢唔係好識尊重我。咁我就話:既然你認為我唔識,咁我放棄算啦~唔知點解,有時真係連鬧都廢事。我同我老公冇嗌交,所以大家都唔明,佢呢啲態度係邊學黎

大宅

亞女咁回應又係怪左 D, try 下講野語氣輕鬆 d, 下下好正經, 有 d 細佬唔受

btw, 細佬宜家幾大?

珍珠宮

回覆:開始想放棄個女

2個都係自己生 仔仔大大下都可能反叛
你放棄得邊個 生黎做乜?

大宅

引用:Quote:小魔女bb 發表於 15-11-12 10:43 個

原帖由 bosch 於 15-11-12 發表
我大仔7歲有時都係咁,態度差左,有時要鬥智鬥力。

而家d 細路好多都係受軟唔受硬,佢做人家姐無耐又想你 ...
你所講既方法我都已經試過,佢湊細佬有時係湊得幾好,但可能始終小朋友,佢會因為細佬攪亂檔而鬧佢,嫌佢煩,咁佢開頭鬧兩句,我都會由佢,但佢不停鬧時,我都會好溫柔咁講:家姐,好啦~細佬唔識嘛!唔好再鬧啦,比次機會佢啦~佢最開頭幾次態度唔好,我都有講過,下次唔可以再對住我呢種態度,但佢仍然咁,例如前日食麥記,一路都冇野既,咁佢食兒童餐都係配粟米,然後我買咗之後,佢發我脾氣話,我咪話要薯條囉,你比個粟米我做咩呀~佢啲態度好似當我係妹仔咁,做錯野就鬧,然後我話:哈~係咩~冇聽到丫!跟住我老公就出聲,話:媽咪之前咪講咗你唔可以咁既態度囉~其實啲態度都係好溫柔,然後佢又好唔滿意咁發脾氣食野。跟住我都冇理佢,我連講野既力都冇。我女唔止對我係咁,有時對我媽,對我啲親戚都係咁,所以我已經成日比人鬧,話佢越黎越冇禮貌,總之依家順佢意咪開心笑對你,唔啱佢心水就發你脾氣

侯爵府

引用:Quote:原帖由 ckat 於 15-11-12 發表感覺你

原帖由 小魔女bb 於 15-11-13 發表
其實佢有時好奇怪,例如佢放學返黎,佢會同我講學校既事呀,但可能兩個鐘後,佢啲態度會突然唔同哂,同佢講 ...
可能佢唔係好識點回應,亦都唔想答(有d迴避問題),所以佢答問媽媽。

佢可能理解成爸爸責備佢,所以佢發脾氣。
(爸爸回應係返學個個係佢,做嘜要問媽媽,我感覺係有責備佢架意思)

下次,或者唔好講咁多,直接叫佢訓。俾個簡單指示佢就可以。(用詞正面d)

你小朋友應該係比較敏感,所以鬧情緒。

唔好放棄個女,加油

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-11-12 發表個

原帖由 張馮 於 15-11-12 發表
用一些輕鬆語調表達你對她的愛和欣赏,譬如說弟弟還在賴屎賴尿,照顧他有幾麻煩,如果妳幫到我就好了...... ...
佢都會幫我照顧細佬,等我可以休息下,但就係啲態度令人無法接受,所以令人好頭痛。試過有次同朋友吃飯,兩家人約八個左右,有碟送上枱,咁正常個個都係會第一時間夾送,但我個女當下講:搶咩呀搶,冇得食咩~佢當時坐係我隔離,我即時問佢:你講咩呀?你點可以咁冇禮貌,我果陣勁尷尬,真係嬲到我想打佢一巴,但係街度,我又廢事傷佢自尊心,所以我都唔知點,呢啲說話,都唔知係邊學……

大宅

引用:雖然三年級看似大個女,但其實可能你高估左

原帖由 yannietimb 於 15-11-12 發表
雖然三年級看似大個女,但其實可能你高估左佢接受細佬既感受,我之前懷有第二胎時,幫我仔做訓練既老師不停 ...
呢個我都有諗到,所以當我個女話想要個細佬妹時,我都同佢傾咗好耐,話細佬妹出咗世,可能會同佢爭玩具,要花多咗時間係佢度,但佢一直都ok既,由我懷孕經常嘔,入醫院檢查呢啲,我個女都一直陪住我,咁細佬出咗世,要打針果啲,佢都主動陪,平時會搶住推車,佢都話佢好鍾意細佬,會同佢分享玩具。咁當然都會嫌細佬喊時好煩,但我睇得出,佢呢啲態度唔關細佬事,所以我先好煩惱。佢間中會去我媽咪度訓一兩晚,咁試過有次買送,我媽叫佢幫手拎野,佢拎咗袋好輕既,咁佢話想買益力多,我媽就同佢買啦~買完比錢時,佢只係拎個益力多,其他全部唔肯拎,咁我媽話:如果你唔肯幫手,咁我唔買啦~佢就話:我有錢,我咪自己買囉~我媽嬲到全程唔彩佢,叫我接返佢走,然後我上到去,我又佢講道理,話佢知,比錢佢袋住係想比佢旁身,而唔係咁樣……佢當時只係一路喊住話知道,然後我話:你今晚係度訓,你要同婆婆道歉,直到佢原諒你,你先好返屋企!有人話我咁做唔好,但我角度係,小朋友做錯咗,佢要自己面對,如果我當時帶佢走,即係幫佢逃避問題,我覺得佢應該用佢自己既方法去氹返個婆婆,要佢知道有人嬲佢係咩感覺。我只係唔明,到底佢呢啲野係邊度學,點解會咁。溫柔講過唔聽,惡都試過,係咪真係要打先會聽話啲呢?

大宅

我咁睇, 小朋友係你面前犯錯, 無禮貌, 的確令父母尷尬

不過正因為你見到, 先有機會教, 有機會幫佢

態度問題係好難搞... 媽媽要付上很大很多的時間興愛心呵

大宅

你無打開, 千其咪開始....

堅持積極 正面, 同小朋友一起成長 (大人練 EQ ~~)

大宅

引用:我的兒子從學說話開始,就喜歡說反話,我覺

原帖由 張馮 於 15-11-13 發表
我的兒子從學說話開始,就喜歡說反話,我覺得他只是玩著說,不須太介懷,每次提醒他不對便是了。他的脾性比 ...
我個女細個都係咁,有時仲會作個故事出黎,我成日話,唔係真既唔可以講。依家佢都會同我地鬥氣咁,問佢野唔答,一次唔答,兩次唔答,由好聲好氣問到發脾氣先答。然後依家仲要啲態度極差,有時我問佢野,佢會發悔氣既態度:咪講咗囉~又問。問佢執咗書包未,佢會好惡好大聲咁講:咪執咗囉。唉~攪到我都唔想同佢講野,明明大好心情都會比佢攪到勁差

大宅

引用:花多啲時間,俾啲耐性照顧阿女,可能會有意

原帖由 Po_yee 於 15-11-13 發表
花多啲時間,俾啲耐性照顧阿女,可能會有意外收獲
突然多左個弟弟,分左媽媽既愛,而媽媽又成日發脾氣,所 ...
謝謝妳,我就係已經唔識同佢溝通,好似我叫佢拎功課比我對,我講完之後,佢會扮聽唔到,或者聽到唔做,結果我由六點叫到九點,佢都唔拎,我都唔想同佢講野。佢唔聽你講野,佢覺得好似冇問題咁,佢仲可以行過黎同你有講有笑,然後你一提佢拎功課出黎對,佢就走開囉~佢做緊功課時,我拎起佢本作業,我話呢個唔啱呀~你要改改佢呀~佢會一手搶咗本作業話:咪攪啦~攪我啲野做咩呀~。又試過我問佢拎功課對,佢一野掟過黎比我,或者飛過黎比我,然後仲可以笑笑口咁。我嬲到問佢呢啲係咩態度,佢就呆咗望住我,然後啤住我。我係度諗,我係咪對佢太溫柔呢?有家長叫我打下佢,所以我成日爭扎買唔買騰條返黎,我同老公都唔希望棒下出孝兒,想用道理去令佢明白,但佢好似只係越黎越唔尊重我地咁

大宅

引用:亞女咁回應又係怪左 D, try 下講野語氣輕鬆

原帖由 YY55 於 15-11-13 發表
亞女咁回應又係怪左 D, try 下講野語氣輕鬆 d, 下下好正經, 有 d 細佬唔受

btw, 細佬宜家幾大? ...
細佬就黎八個月。其實我地個家庭都係輕鬆,有時佢都會串下我,玩下既,咁我都接受到,可能因為我同老公都後生,大家都係咁。但我個女同我玩玩下時,會突然動手打我,好似玩玩下遊戲,佢輸咗,佢試過笑笑口一巴打埋黎,咁我同老公都會呆咗,然後就會好正經咁同佢講,呢啲行為唔得。我明白細路仔有時會樂極忘形,所以我同佢講返就算,唔會責罵佢。但我發覺,佢依然有時唔夠人講時,或者玩輸咗就發脾氣,動手呀咁,依家仲要啲態度咁,我老公話佢小三已經咁既態度,遲下都唔知點想像……

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-11-13 發表其

原帖由 ckat 於 15-11-13 發表
可能佢唔係好識點回應,亦都唔想答(有d迴避問題),所以佢答問媽媽。

佢可能理解成爸爸責備佢,所以佢發 ...
謝謝妳……其實我已經由十點叫佢上床訓,叫咗佢四五次,到十一點,佢爸爸見佢仲坐係廳,所以先同佢講野。咁佢係嬲一陣就冇野既,佢發脾氣返咗上床就拎個電話出黎整囉,然後十一點半,我話你仲唔訓,咁佢就笑笑口望住我,唔出聲……我冇鬧佢,我直接熄燈訓算。有時都唔知點從何入手黎對佢,溫柔同佢講,佢好似當你玩咁,認真小小就覺得你鬧佢……我又怕我唔出聲,佢會覺得自己可以任意妄為,所以好頭痛

大宅

引用:我咁睇, 小朋友係你面前犯錯, 無禮貌, 的確

我咁睇, 小朋友係你面前犯錯, 無禮貌, 的確令父母尷尬

不過正因為你見到, 先有機會教, 有機會幫佢
我當時都冇係人地面前鬧佢,都係走咗之後,回家途中講返話咁樣講野唔啱,話好冇禮貌既一件事,我唔知佢明唔明。有好多時佢做錯野,如果我唔係當時人,我都會解釋返比佢聽佢係咩唔啱,咁佢對我態度唔好時,有時會我老公出聲囉,因為我一出聲就會鬧,所以我都盡量忍,但有時都會火遮眼,鬧佢同打佢,咁比人鬧,佢就會喊架啦,但唔知佢明唔明自己錯咩。你話唔打開唔好打,我都明白,但又有媽媽話,依家唔打唔教,遲下想打時仲難,所以我都好亂,不過我老公都唔贊成打,可能我地細個成日比人打啦~所以有時都冇所適從,佢做啲野冇原因,佢可以同細佬玩玩下突然鬧佢,就好似人地話鬼上身咁,所以對住佢呢個問題好頭痛。

大宅

係學校有無咁情況 ?

大宅

引用:Quote:原帖由+YY55+於+15-11-13+發表我咁睇

原帖由 小魔女bb 於 15-11-13 發表
我當時都冇係人地面前鬧佢,都係走咗之後,回家途中講返話咁樣講野唔啱,話好冇禮貌既一件事,我唔知佢明唔 ...
以你所講情況,大部分出于你們管教及身教問題上,細佬的出世少了時間理她是導火線引發問題。

當你話佢曳唔聽話你已經經常打及鬧,請你控制下你情緒,打唔係話下下用謄條,出👋已經係打。所以當你女唔夠人講及不順意情緒激動時出手打你,你比在壞榜樣,阿媽生氣時可以出手打人發洩在別人身上同埋唔識表達自己,學左你。習慣左動手動腳,不自覺玩得開心可以一把車落你到!

買益力多件事,其實做亞婆唔應該對個孫發脾氣全程唔理采,大人總有少少EQ,她只不過是八歲小朋友。原來圍繞佢身邊的人會常發脾氣可以唔理采其他人忽略人存在,所以平常你問佢野佢好似聽唔到唔理采你忽略你。

唔明點解可以比她拖到十一點都不睡?不論是否要上學已經好夜都要直接叫她或索性陪佢上床,原來媽媽可以由十點叫到十一點,比d行動帶佢上床,一味得個講字,講完可以不了了之,原來媽媽叫的說話習慣左不是即是去處理,唔理佢由得佢,習慣左拖拖拉拉性格,所以做完功課叫被功課袋都可以搞兩三個鐘。

至於夾餸呢單野,不應該等到食完無人先講,應該立即當面教導指正錯誤,過後先教沒有意思因為她已經不記得講過呢句野,令人錯誤覺得父母當時唔理唔教小朋友迴避問題(如果長輩在場一定話冇家教),無人知道你過後先敎嗎,其實佢講呢d粗俗説話要小心,好多時聽埋聽埋身邊大人講話,但大人又唔自覚有說的有時未必是父母,電視或留意長輩說話用語,有d可能係冷寞無情用詞,例如抵佢死之類要避免講。

子女的行為是父母一面鏡子,記著言行要一致,講左就要做! 試下改變自己下心態從小朋友角度去想,小三的年齡不是你心目中已經明白事理的,沒有教不好的孩子,只是有無心去教好佢。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

age 7-8 : 好似個個都係咁....

大宅

家家有本難諗的經 ~~

加油 ~~

多從小朋友角度去諗, 每位小朋友快慢性格不同, 父母心機不可少 ~~

加油 ~~

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-11-13 發表我

原帖由 maggiekeung527 於 15-11-13 發表
以你所講情況,大部分出于你們管教及身教問題上,細佬的出世少了時間理她是導火線引發問題。

當你話佢曳唔 ...
你攪錯咗啲野囉~首先我冇用騰條打,請你看清楚。第二件事,食飯我係冇打佢,但已經當面話咗佢,飯後再同佢傾過,我唔大聲鬧佢,係因為我唔清楚佢知唔知果句說話既意思,但我亦已經講咗呢句說話係冇禮貌。你唔好扭曲我……謝謝

大宅

引用:係學校有無咁情況

係學校有無咁情況 ?
係學校冇呀~我都聽過佢同啲同學講電話,新識既會溫柔啲。識耐咗會粗魯啲。唔知關唔關事

首頁
12345...6

尾頁

跳至