自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

回覆:D人成日話外國讀書好過香港

我想講如果hea住讀就可以搵到好工我個女就唔駛讀到癲晒,佢當年係香港係讀ben1中學,就係一科數學玩死咗佢,係香港讀書最唔好係呢課都未明就教第二課,第二課未明又教第三課日積月累之下佢成績就愈來愈差,之後去咗加拿大讀書由低一班讀過,初時不知幾慘,人生路不熟,又無親人係身邊,有咩事都係靠自己,英文唔好數學唔識,但佢好比心機,落當留番係學校問老師,唔駛一年英文數學全部通晒,佢仲同我講原來啲數學係好容易架咋,當年只係因為1未明就2,2未明就3,所以變咗咩都唔識,佢就算係香港佢都好努力但無用一咪係谷你迫你讀,佢係加拿大讀書學校讀書風氣好好,唔會迫你唔會谷你,唔明就問問到明為止,最終佢連加拿大最top既大學都考到,我相信如果佢留係香港讀書,佢無可能入到大學

樓主,你試下hea住讀個大學學位返搵份好工比我地睇吓

豈能盡如人意,但求無愧於心......

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

外國讀書係大學學府較多,機會多D,而且唔會對入學年齡或成績壓力過大,70歲都可以重返學堂,但大學都有好多種,唔係你話入就入,勉強入到都未必讀得到畢業,唔計要做工幫補學費或要自己照顧自己起居飲食,就算只係學業方面都唔係簡單,外國讀書所不同係要融會貫通,唔好以為香港讀書內容多就叻,外地學府係注重明白,就算係小學,香港未上小學就學背乘數表,美國係小三至學,仲要唔係死背,係要明白點解咁背,點解3x4 = 4x3 = 2x6 = 6x2 = 1x12 = 12x1 = 12 。。。小學二年級已經要當眾表達意見做小組報告,三年級四年級寫篇幾版紙要有起承轉合嘅文章,最重要係學生要自己有自己見解,唔係只抄筆記抄老師所講嘅內容。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

大家有冇覺得,自從回歸後,香港很多東西情況都變差了。大學質素都變差了。

男爵府

引用:樓主係自身感受

原帖由 nz 於 15-11-14 發表
樓主係自身感受?我有興趣知如何讀完外国野雞大學揾到好工。
我講緊o既好工只係話比起香港中六畢業o既工好,呢個係事實。

男爵府

引用:我只可以講,去外國讀書相對比香港容易只係

原帖由 cscsmlkyh 於 15-11-14 發表
我只可以講,去外國讀書相對比香港容易只係因為佢機會比香港多,但你要入top school, 要畢業,仍然係要一定 ...
我hea讀意思係話入大學前,因為普級教育,hea讀中小學都升到大學。

子爵府

引用:我臨移民前係香港讀中學,成績差,幾科唔合

原帖由 BabyGorgeous 於 15-11-14 發表
我臨移民前係香港讀中學,成績差,幾科唔合格,其中一科係數。

移左民去加拿大讀中學,開學老師第一句話: ...
Totally agree

Sweetheartb

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 cscsmlkyh 於 15-11-14 發表

原帖由 vvevv 於 15-11-14 發表
我hea讀意思係話入大學前,因為普級教育,hea讀中小學都升到大學。
你講笑吓話,不知幾多連高中都畢唔到業,升大學唔係必然,亦唔係唔駛錢架。

candyaust    發表於 15-11-15 14:59
vanessamom    發表於 15-11-15 13:45
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

引用:樓主係自身感受?我有興趣知如何讀完外国野

原帖由 nz 於 15-11-14 發表
樓主係自身感受?我有興趣知如何讀完外国野雞大學揾到好工。
樓主好唔尊重人

男爵府

引用:我臨移民前係香港讀中學,成績差,幾科唔合

原帖由 BabyGorgeous 於 15-11-14 發表
我臨移民前係香港讀中學,成績差,幾科唔合格,其中一科係數。

移左民去加拿大讀中學,開學老師第一句話: ...
你o既故事同我講o既野無沖突喎,而家d家長話細路係香港讀書申苦,我只係話係外國讀要有好成就一樣要自己勤力。

而家呢個年代講羸在起跑線,個頭開得唔好就好難番身。有眼見google founder facebook founder 都係名校讀書。 細個唔勤力,就算係外國讀都未必入到咁top o既大學。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

引用:excuse me!

男爵府

引用:真心想知樓主教育程度去到邊 同埋喺邊度讀

原帖由 emmiedustie 於 15-11-14 發表
真心想知樓主教育程度去到邊 同埋喺邊度讀大學,logic fail
請指教logic 上哪裡有問題?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 cscsmlkyh 於 15-11-14 發表

男爵府

引用:excuse me!

原帖由 StrawberryLove 於 15-11-14 發表
excuse me!?係外國hea 住讀都升到??? 你梗係無去過外國讀先可以講風涼話。 當你每日番學, 做功課, 溫書之餘 ...
請睇清楚主旨係唔係話緊外國讀書唔辛苦,做任何事要有收獲都要付出。

而家係講緊家長呻香港讀書申苦。。。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+emmiedustie+於+15-11-14+發

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

外國月亮特別圓,同hea讀都可以大學畢業,應該同樣係一個傅說吧?!不要太迷信啊!

男爵府

引用:Quote:原帖由 vvevv 於 15-11-14 發表我hea

原帖由 QQfishma 於 15-11-14 發表
你点知?
外國競爭有多大你又知吾知?
我講左好多次外國要入top學校一樣辛苦。

主題係話緊家長呻香港讀書申苦。。。

我發現無乜人get 到。。。

伯爵府

vvevv 發表於 15-11-14 14:10
我覺得係因為外國普級教育, hea 住讀都上到大學, 唔洗咁緊張, 但呢D人野雞大學畢業後如果唔返香港做野, 根 ...
首先,我諗你講緊hea讀而上到大學嗰批,都應該真係只能去野雞大學,我亦唔覺在外國讀野雞大學的返嚟會搵到D咩好工 (當然,好工人人定義不同!)的而且確香港有D所謂好工係大多數請外國讀過書的人,例如I-bank,但呢D好工應該不會請野雞大學的畢業生。我估,某D公司鍾意請外國畢業生,係關乎國際視野問題,而且出過去,同外國人溝通正常都會容易D (我講緊係正常嚟講,我都知外國有D地方連英文都唔洗點講,例如溫哥華某D地方)。

無論香港定外國都一樣,要入好大學,無可能hea讀。

仲有,我諗你誤會了外國讀書真係好hea呢點。外國讀書無錯小學時佢哋唔會好似香港咁顛,因為佢哋唔相信小朋友咁谷法係對佢哋有咩好處。佢哋著重探索,引起小朋友興趣,細個時著重訓練佢哋自學能力。佢地上到中學先慢慢開始教比較solid的知識,愈來愈辛苦,上到大學更加唔hea,因為去到大學要學更專的知識。

想講嘅係,人哋細個時唔谷,比小朋友空間去探索世界,有學習同玩樂平衡的健康生活,一樣人才背出。根本香港係要反思係咪需要咁樣谷小朋友法!多人覺得去外國讀書好,我覺得唔係喺外國讀完書番嚟嗰種優勢,因為呢種優勢根本一早已無咗!而係好多人根本真心覺得外國嗰套教育方法係好過香港。

谷唔谷有時唔係父母的選擇,外在因素對父母的取態有一定或者係好大的影響。之所以咁多家長叫苦連天,皆因心底裡唔覺得咁谷法係好事,但又身不由己。當人人發晒顛咁谷,而你又無辦法將仔女帶離呢個教育制度,你唔谷的話仔女落後於人,好多家長都會驚打擊咗小朋友的自信心,所以都無辦法,唯有跟住大隊。

jiwawa    發表於 15-11-15 04:06
Joball    發表於 15-11-14 22:33
Colemama11    發表於 15-11-14 20:34

男爵府

引用:Quote:原帖由 vvevv 於 15-11-14 發表請指

原帖由 emmiedustie 於 15-11-14 發表
咁究竟係因為野雞大學先係hea讀?定係因為hea讀所以嗰間就係野雞大學?定係因為畢業做低下階層工作所以就被 ...
你要講exceptional case咁就無野好講。

我講o既係in general。

首頁
12345...13

尾頁

跳至