跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:見到大家對Sunkids哩間幼稚園好疑惑,不如

原帖由 joey7777 於 15-11-20 發表
見到大家對Sunkids哩間幼稚園好疑惑,不如我以應屆畢業生分享吓,純綷分享四年裏Sunkids 所見到嘅野,
首先 ...
應屆畢業生?咁唧係今年升小一?無理由無加過學費架喎,上年就加左學費啦,eye level都加左兩次了,另外我諗你都經歷過Ipen同班相事件卦,個時攪到好大件事呢,呢D並唔係行政混亂咁簡單

大宅

回覆:joeytsui 的帖子

請問「Ipen同班相事件卦」係咩?

大宅

回覆:sunkids eye level

我唔想講呢間學校任何壞話,不竟我小朋友仲讀緊,只可以講呢兩件事拎到我對學校已經失望,學校老師係好好的,好有愛心,只係學校有D決定實在令人摸不著頭腦!
認同學校理念唔等如比佢襟住搶,只可以話呢間學校呢兩年變左。

男爵府

咦,唔係wor.我記得加學費係前年收通告話業主加租三倍,所以將會向教育局申請加學費,係今年才正式收新學費喎,無年年加wor,咁客觀D講,Sunkids開了八年才加,相比其他已好好,我自己認為。另外i~pen學校都係出通告俾我哋選買或者唔買,我自己最初都交了通告唔買,學校都沒有迫我,但後來到上堂後,我小朋友話其他人有得用,自己無得用所以唔知講到邊,返到屋企無得温,所以我即刻去補買.另外Eye Level係真是最少15mins.唔係10mins的,至於Play maths我就唔太清楚,最好自己問番學校,以免人云亦云.另外行政混亂我自己都最怕就係佢哋D通告預早出,好似加學費都預早成年通知,我明白係好意,預早通知,但攪到我自己成日心掛掛,驚自己唔記得咗,所以特登買了塊大水松板釘住

男爵府

咦!原來你個小朋友仲讀緊,我個升了小一啦,話時話,而家仲係咪行cycle?我就最初都唔鍾意佢行cycle law.攪到我都唔知今日day 幾,(又Day A 又Day B)我都攪了好耐,到後來interview小一時,其中有兩間小學in家長時都不约而同表明,學校上課模式比較特別,最初較難適應,唔係一般上課模式,我答佢,我間幼稚園而家已行cycle.所以我估好快適應到,兩個老師都問……行cycle?厲害,咁即係自理ok啦,最後當然都有offer la.
到而家小一,雖然我無揀到個兩間,不過原來而家D小一好多已行cycle.我個小朋友就好快適應了,我見有D朋友仔女仲未知cycle點行,日日返學仲係亂哂籠

大宅

引用:有無人知呢個課程係教咩

原帖由 lingyeee 於 15-11-18 發表
有無人知呢個課程係教咩? 2歲就要學? 有咩好?
我上網 search, 原來 Eye Level 即係以前既 E.nopi 數學,而家改咗名叫 Eye Level.

我見佢 Eye Level 本身都有中心,可以去了解吓係什麼課程和有什麼好。

大宅

我並沒有話佢地加唔加學費,我只係話ipen同班相事件另到我好失望,學校並沒有在此事件去保護我地,而家見到N班要eye level實在有D......所以先講下學校收費情況,平時我好少講學校任何說話。By the way,我諗我已經離左題,並不是講eye level了,所以之後並不會再留言。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:咦!原來你個小朋友仲讀緊,我個升了小一啦

原帖由 joey7777 於 15-11-21 發表
咦!原來你個小朋友仲讀緊,我個升了小一啦,話時話,而家仲係咪行cycle?我就最初都唔鍾意佢行cycle law.攪 ...
請問呢間多人考到港九嘅一線直私或龍校嗎?

請勿打招呼~

大宅

其實睇小朋友target咩小學,如果直資私小,讀sk較好,如果讀津小,可以打好語文基礎,所以如果負擔到,都建議讀。
Ipen對我來說很有用,其實價錢平過出面及並非一定要買的。但有時俾小朋友唱吓歌都好開心。但值唔値,真係見人見智。
提外話:我家有多一套ipen, 有興趣平售,齊盒,只用咗一年,哥哥已畢業,細佬仲有一套。

複式洋房

回覆:joey7777 的帖子

你好,想問哈讀sunkids其實係唔係真係可以完全唔用出去補英文呢,可以考直資,應付到小一英文,幸運今年sunkids收左k1am,但都考慮另一間粱李,亦清楚粱李需要出去補英文,學費其實差唔多。

大宅

本人曾是 EYE LEVEL 課程導師, EYE LEVEL課程是以個人學習為本, 同一個課室內, 同是同班級或年齡的學生, 有機會用不同練習薄. 因每個人的進度及學習能力不同. 所以, 為確保教學質素, 和學生利益, 每班不會多出五人.所以, 收費會比其他貴. 在你們提及的EYE LEVEL MATH 在Sunkids上課, 是小組? 大班?

複式洋房

回覆:joeycj 的帖子

hi 我小朋友也是Sunkids舊生但已轉校,小朋友在SK唔見了ipen但搵唔番,是否可以平讓?星期三可以在屯門、元朗或天水圍區交收,可PM我,thanks.

複式洋房

引用:其實睇小朋友target咩小學,如果直資私小,

原帖由 joeycj 於 15-11-23 發表
其實睇小朋友target咩小學,如果直資私小,讀sk較好,如果讀津小,可以打好語文基礎,所以如果負擔到,都建 ...
hi 我小朋友也是Sunkids舊生但已轉校,小朋友在SK唔見了ipen但搵唔番,是否可以平讓?星期三可以在屯門、元朗或天水圍區交收,可PM我,thanks!

男爵府

回覆:hinxmama 的帖子

大班20個學生左右

男爵府

頭先上教育局既幼稚園概覽睇, SUNKIDS全校教職員得19人
係咪真架? 定係教育局網頁唔UPDATE?

男爵府

親子王國15週年勳章

回覆 tai_man 的帖子

是2014年9月資料, 這時還未擴校擴班

大宅

tai_man 發表於 15-11-24 10:21
頭先上教育局既幼稚園概覽睇, SUNKIDS全校教職員得19人
係咪真架? 定係教育局網頁唔UPDATE? ...
這是2014 年9月時的資料, 可能未包擴充後新增的教師人数

大宅

畀面勳章

Sunkids in K1會問咩?

複式洋房

引用:Quote:tai_man+發表於+15-11-24+10:21+頭先

原帖由 ac_tpyaa 於 15-11-24 發表
這是2014 年9月時的資料, 可能未包擴充後新增的教師人数
教職員如果得19個咪好少人,佢一班有英文老師廣東話老師兩個班主任,仲有EE呢同普通話老師呢

大宅

回覆 babyjip 的帖子

不好意思, IPEN已賣了俾人, 現在才見到你的留言.

首頁

尾頁

跳至