夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

babymuffin 發表於 15-11-25 18:44
你現在幾歲,老公幾歳。你開始時已經斷了佢d朋友,當然會覺得你專制。而且仲悲觀又無自己生活圈子只想日日 ...
其實我只係想除左返工以外,其餘時間喺屋企,我無斷佢朋友,係佢自己都唔會主動約佢d朋友去街,佢每次都等人約,我自己鍾意喺屋企,但我無綁住佢一齊,佢有佢去打波,去gym,其實佢自己都唔係好多時間,佢返工唔定時,返夜更朝早已經瞓覺,瞓醒都要返工,放工又已經凌晨,佢又唔係定時放星期六日戈d,佢d朋友全部都朝9晚6放六日,其實某程度上係佢份工都令佢無乜朋友

別墅

maggie017f 發表於 15-11-25 19:03
相差7年,大家係思想,朋友圈上都幾大差異。
你地岩岩一齊果陣,熱戀中,你吾俾佢同朋友出去,果陣佢當然無 ...
我都明白我自己有一定嘅問題,而且又有左bb,我更加想平淡,可能真係好似大家所講嘅唔樂觀,多謝各位嘅回覆

大宅

回覆:janwudarosa 的帖子

無論點都好,Jm要加油,樂觀d,凡事向好果方面睇,有bb陪住你架

公爵府

回覆:ac321 的帖子

係囉,哩個圓夢真係春秋大夢

男爵府

佢冇以前咁愛你所以就愈來愈多怨言、連有左bb都咁平淡;同個女仔如果冇野就唔會講啲咁嘅說話,你唔係信佢真係貪玩呀。不過你而家大肚,無謂去尋根究底,但你段婚姻已經亮起警號,你都應該去擴大生活圈子,唔好再以佢做中心,改變下自己,你自然會開心啲。

公爵府

我感覺你倆似係母子關係,一路以來你對佢管教好嚴,唔俾佢立亂去玩,限制佢識朋友,e家佢大個仔,去識女仔,又到反叛期,樣樣跟你作對。你C6最初是因為欣賞你性格,但到日子久了,就覺得好辛苦,好想逃離你魔掌,相信你唔改變你自己,你C6要逃走真的是遲早的事!

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:c6話想圓夢

圓夢,我仲以為咩為人類創新,劃時代改變生活嘅發明。原來係同朋友去旅行咋,佢真誇張。

kkkk9527    發表於 15-11-26 00:17

別墅

引用:點解離婚咁易講出口架

原帖由 ylc1015 於 15-11-25 發表
點解離婚咁易講出口架

大宅

咁你更要有心理準備,你兩個諗法好唔同。當小朋友出世後,情況有機會都惡劣,因為,你多數會更多留喺屋企,而佢更覺你兩母子阻住佢有佢自己嘅生活。當然,亦有可能小朋友會令佢想歸家都唔定,但佢嘅表現,唔多似會咁。好明顯,佢對你開始有不滿,咁唔係好事,可能係佢嘅愛有所轉變,令以前一些佢覺得無問題嘅事情,而家變得有問題了。所以,重點處理你哋之間嘅問題為妙。

別墅

我而家轉左入死角,根本唔知可以做d咩,所以我先上黎抒發下,我要先解決我自己嘅情緒,同c6嘅問題我暫時諗唔到可以點

子爵府

先由自己改變,女人就是最容易犯上了因為害怕,因為沒有自信,使自己胡思亂相,先對號入座,以為兩人相處就夠,使自己全面放在伴侶身上,同時也希望對方一樣這樣待自己。

你和c6的問題存在已久,男人愛你時你的監督或投訴不滿都是愛他的表現,但久了這些就變成了他不滿你的專制獨裁。兩人的相處最重要是舒服,你婚後的世界只有他,令他覺得有點透不到氣。很遺憾地愛是經不起考驗,不是這個女人,而是外邊的世界除了這個女人外還真有太多選擇。

你不先去想應怎樣改變,你們之間的問題永遠都修復不了,他說你太孤僻,你容易杯弓蛇影懷疑他,這些都是他內心多年的不滿。冷靜下來好好想想你應怎樣去找回自信自愛,這樣才可以令你們重新開始。你只是說要離婚,但內心並非真想離,說多了,哭多了只令他走向外邊。男人的心易變是因為他害怕回家老是面對責罵和哭訴,這些都只是消極被動的做法法。你們現在有孩子了,你真要好好想想婚姻中的點滴,把一切記下來,想想有哪些是你應改,他應改,你們雙方應怎樣去重修舊好。

婚姻不是牢房,他和你都應擁有自己的朋友和自由,但是底線應說明,尊重對方,包容對方,欣賞和愛對方。不要再糾纏於他和那個女人是否有野,你問他不可能得到真正答案,重點應放在你們之間,這樣才可以真正解決問題。加油。

或許可以去看心理醫生,好好調整自己紛亂不安的心。

mc <()>

侯爵府

引用:+本帖最後由+janwudarosa+於+15-11-25+18:3

原帖由 janwudarosa 於 15-11-25 發表
好正常,佢咩都無試過就同你結婚,就要學做人老公,老豆,而2人一齊一段時間後自我就會出返黎想做返自己,而你一直强者姿態,當自我出返黎後當然想反抗,而你一直形象已經深入人心,唔係你話你改變左人地就信,呢個係漫長戰爭,心理質素好可能有彎轉,但如果你仲迫得咁緊,成日喊同叫離婚,真係唔樂觀,其實佢地都係細佬仔,比個平台佢地玩,唔跌出個框咪由得佢囉,等佢以為自己好自由,好有面,佢地就會就哂你!

別墅

mc 發表於 15-11-25 23:49
先由自己改變,女人就是最容易犯上了因為害怕,因為沒有自信,使自己胡思亂相,先對號入座,以為兩人相處就 ...
我好同意,多謝。。。件事發生左無耐,所以我無論如何先要平伏自己,同c6嘅問題,等冷靜後會仔細去諗,因我實在無法一下子話改變就改變

別墅

skybiebie 發表於 15-11-25 23:56
好正常,佢咩都無試過就同你結婚,就要學做人老公,老豆,而2人一齊一段時間後自我就會出返黎想做返自己, ...
的確我一直都是強勢,現在我已經唔會再講離婚兩個字,我自己都好驚會發生,我知道我要收斂要改變。。。我會控制自己嘅眼淚,多謝你

男爵府

姊弟戀好難
好多男人都好似大細路
但做大細路的同時,又鍾意某程度上話事或做主人
個男人大過你,你可以正常話佢做乜咁細路
但佢本身細你咁多(仲要係咪三十都未到?),佢話你專制,要同你鬥氣,即係佢冇做主人的感覺
我覺得咩戀都好,男人要做主動先會投入、踏實和充實
同女仔曖昧我反而覺得係小問題,比起你地本身感情已存在的問題而言
所以都係果句,我真心覺得姊弟戀好難,真係好考你耐性和包容

禁止訪問

大宅

janwudarosa 發表於 15-11-25 17:39
而家佢地成個training group話搞去旅行,佢話好想去,問我如果那個女人唔去可唔可以俾佢去,因為佢話從來無 ...

結婚唧... 唔係坐監喎 JM...
如果個男人要你咁樣綁住先唔會出去曳曳...
(當然男人接受就無問題啦) 但佢而家明顯好似d青年反叛期, 越禁越要試...
多d溝通, 表明自己立場之後, 叫佢講出佢既感受...
唔可以單方面一個就哂另一個... 咁樣受個個會好辛苦
慢慢想清楚夫妻係咩一回事吧

琥珀宮

你老公仲好幼稚,你太成熟冷靜,但佢未玩夠,想去玩,你一係俾佢去玩,一係就真係離婚

大宅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jm加油呀 大肚最緊要保持心境開朗,c6仲係小朋友性格 你唔比 佢更想去做 。希望你c6就快做人爸爸可以成熟啲啦:)

珍珠宮

Dc6有小三真係可以義無反顧咁用量方法去傷害自己既太太,點解D男人咁自私

首頁

尾頁

跳至