自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+hingguu+於+15-12-06+發表雖

原帖由 愛美的媽媽 於 15-12-06 發表
係啊我宜家都發覺有問題,因為我仔仔開始抄多左詞語

上次寫個「電」字,明明以前寫開有勾同埋雨字 ...
聽你咁講,如果發生係我身上,我會攞本康熙字典返去同個老師理論。我個女今年先讀幼稚園,我真係驚會有呢一日。

子爵府

回覆:依家小學生寫字的字型同以前好唔同

我睇到哩篇野我心裡面其實係憤怒的,為何教育局會犯如此重大錯誤,孩子係未來,如教育出現問題,遍影響一生。我鄧我孩兒感到憂心。中華文學自古學習康熙字典,點可以話你區區一個香港教育局話改就改,一定要抓到犯錯部門,我要公道。

觀其言、察其行、知其底、方識其人。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:如果電字有勾,咁中電個logo都錯囉!我想知

原帖由 mymelody0701 於 15-12-07 發表
如果電字有勾,咁中電個logo都錯囉!我想知教局個字庫表是誰人編的,好多大家由細寫到大的字冇啦啦變錯,我 ...
同意!以前會講明有異體字,我唔明點解要作出咁大變動。

自從見到溼 = 濕,我就諗將來就算有小朋友,都唔需要回流香港喇。我初初以為溼係日本漢字

大宅

係呀,d字寫咗廿幾年, 阿女話唔係咁寫

大宅

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

是的, 我女 k2 開始要寫字

我就發現有呢個問題了

我有向老師表達過, 但老師都話要跟學校教點寫

我最不滿係, 原來學校跟幼兒筆順呢本書教

但小學要跟教統局小學字詞庫

即係阿女幼稚園學既字, 和小學要學既字

寫法已不同了

所以好煩, 我都好不滿

子爵府

引用:Quote:原帖由+愛美的媽媽+於+15-12-06+發表

原帖由 mayip 於 15-12-07 發表
聽你咁講,如果發生係我身上,我會攞本康熙字典返去同個老師理論。我個女今年先讀幼稚園,我真係驚會有呢一 ...
我有叫仔仔問老師架,點知佢淨係講左句「書點寫就點抄」我真係嬲到火都黎,乜教中文科既老師唔係讀過中文degree嗎?點解會咁死板我相信佢以前都唔會咁寫個「電」字囉

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

食字 唔再係1點 係要1橫

si_princess_si    發表於 15-12-9 07:41
muimui1108    發表於 15-12-7 22:41
davywm    發表於 15-12-7 16:28

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

eva1320 發表於 15-12-7 00:12
原因是:https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=S7ynFF3-U1E

片中家長好具體講出我曾經想向阿仔解釋既問題。我自己印d 教材俾個仔寫中文字,都發現呢個問題,我個仔都有問點解我寫既字係唔同,我話一個係手寫字一個係經電腦字。

估唔到香港d 學校竟然咁教細路寫字。

珍珠宮

回覆:hingguu 的帖子

“周”字係要是穿,由細到大都係咁寫。(都幾十年前嘅事囉)

大宅

想問是群體定羣體,我個小朋友學校教寫羣體。

子爵府

引用:+本帖最後由+LL1999+於+15-12-7+03:31+編輯

原帖由 LL1999 於 15-12-07 發表

是的, 我女 k2 開始要寫字
曾經有間,一條龍有幼稚園及小學的學校,也發生類似事件,幼稚園與小學同一個字也有二種寫法!
有位家長留起佐幼稚園的寫字部(幼老師曾更正字體)與小學老師再傾⋯結果小學老師強調「跟課本」⋯「不是跟字典」
弄到小朋友十分不開心,明明一年前(K3)學到的生字,與一年後(一年級)所學到竟然不同!

子爵府

引用:係呀!黃字中間係由定田

原帖由 fatchu@home 於 15-12-07 發表
係呀!黃字中間係由定田?我由細到大都寫由,但早排比個小學生話我錯

...
我姓黃,由小到大都是田。

翡翠宮

畀面勳章

我而家下下都要查下教育局詞庫,先敢話呀女個字係岩定錯

呀女返學後,我覺得自己變左文盲

新媽咪2007    發表於 15-12-7 22:54
日日是好日

象牙宮

2024年龍年勳章

所以仔女問中文字點寫,我一定查字典……

子爵府

fatchu@home 發表於 15-12-7 00:15
係呀!黃字中間係由定田?我由細到大都寫由,但早排比個小學生話我錯

...
呢個字, 我2個仔都錯, 我先知自己都錯. 可惜有D習慣係好難改, 由大仔時知錯, 到細仔時都改唔到, 現在.......都係改唔到.(我)

大宅

引用:“周”字係要是穿,由細到大都係咁寫。(都幾

原帖由 skmibb 於 15-12-07 發表
“周”字係要是穿,由細到大都係咁寫。(都幾十年前嘅事囉)
我女話要穿先啱,唔穿係簡體字。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

上年仔小一,上學期真係改正改到傻,之後我都打開本書,望住d字嚟check

男爵府

引用:仲有個告字又係要穿,即係牛口...執字都執

原帖由 KAHOI 於 15-12-07 發表
仲有個告字又係要穿,即係牛口...執字都執到傻

伯爵府

BK Milk勳章

呢個問題存在左一段時間,我都覺得教统局呢樣嘢改得好過分。中文寫字係書法一種,點解而家話改就改?改到不知所謂

首頁
12345...10

尾頁

跳至