自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:有無小朋友返全日班既家長,可唔可以分享下

原帖由 mysterious22 於 15-12-10 發表
有無小朋友返全日班既家長,可唔可以分享下小朋友學校生活係點?全日個作息係點?返得開唔開心?會唔會好辛 ...
婆婆湊,返全日……

大宅

我小朋友都係無返過n班‥ 一開始k1就係全日
初初有適應週‥慢慢加長都ok呀
宜家佢都習慣左,返學時間都係開心既‥ 有其他小朋友一齊玩‥總好過留响屋企同長老去飲茶、睇電視渡日呀‥

公爵府

回覆:幼稚園返全日班真係咁慘?

我有婆婆+工人我都比細仔返全日,我返工返得好放心,佢又開心冇任何壞處。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:mysterious22 的帖子

小朋友有得玩點會辛苦呀,有午覺ka ma,下午訓醒梳洗玩多個幾鐘食茶點就放學,做小朋友不知幾爽

侯爵府

我大B, 2 B 也是全日. 我自己是 ftm. 謝絕4 大長老來我家睇住工人姐姐.

學校的schedule 大約係咁, 上午早餐早會, 然後散步, 大約10點幾上課, 中英數國語, 美術, 音樂, 每樣輪住, 其實每樣都係大約 45 分鐘. 12 點至 1 點半午飯, 1點9 至 3 點午睡, 3 點茶點, 然後唱埋歌就放學.

上午班你計埋接送時間, 大約只得 3 個小時, 如果你返工又會好趕, 如果你ftm 那2個多小時又唔知做乜. 其實全日班時間係好用d , 唔使花咁多時間接送但只係返少少學. 全日班的下午都係食, 瞓, 玩, 唱歌. 如果係屋企係對住老人家或者工人, 我寧願佢係學校, 學下紀律, 群體生活.

如果你係ftm, 打算阿 b 返上午半日, 下午半日你會陪佢玩或者帶佢學嘢, 咁就最好. 但如果佢下午回家都係跟老人家或者工人, 除非老人家本人好有修養, 唔會在家打牌賭馬, 咁都可以.

但我見到好多老人家湊孫, 都係無咩嘢做, 周街行, 去街市, 飲茶, 好多老人同人講嘢也慣咗呼呼喝喝粗聲粗氣, 咁我寧願阿b 在學校, 起碼校長老師是有教養先.

yiu_mimi    發表於 15-12-10 14:09

公爵府

引用:自己湊,+半日。工人長老湊,+全日。

原帖由 超級特務 於 15-12-10 發表
自己湊, 半日。
工人長老湊, 全日。
同意

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我小朋友都返左2年全日.. 我又唔覺得有d 咩問題...

伯爵府

我小朋友以前返全日,近屋企,唔使搭車,學校老師都好好,冇咩功課做,小朋友返得好開心。
好多時有啲父母話自己係屋企教,但教得有系統有方法有持繼性嘅,係少數,所以返學好。同埋辛苦嘅問題唔使擔心,佢哋日日都午睡,下午係活動時間。

大宅

回覆 Littlecatta2013 的帖子

請問長全日制幼稚園同全日制有咩分別架? 點分呢? thx

男爵府

我仔一歲幾 已經返全日育嬰院 兩歲返全日n班 好開心喎
N班面試時 仲覺得個仔好叻 育嬰院教咗佢好多野 面試時所有野做晒 簡直完美
佢成日唱歌 好開心

男爵府

我仔N班已返全日
因在家唔訓晏覺,無乜規舉(老人家縱容)
所以我比佢返全日
每日好有規律,學會自己照顧自己
午睡好好,午睡片都戒埋

珍珠宮

幼稚園番去玩咋wo,
半日定全日無影響, 有兩個鐘訓覺, 一個鐘食飯,
訓醒食個下午茶就放學,.

伯爵府

我兩個小朋友當年都係返全日,大果個n班開始,細果個嬰院開始 其實有長老stand by, 當時其中一個有重病在家休養,我同老公商量過,既然有位返全日班,貴d學費都要去,因為學校咩時間都會開門除左紅日,但長老頭暈唔舒服,小朋友就無人睇,就算自己請假都無可能成日請

yiu_mimi    發表於 15-12-10 14:11

男爵府

返全日係大人同小朋友都開心就真

大宅

其實如果你要返工,返全日班既時間好用好多!
正如其他所講,下午唔係學習,只係上午先係學習,而且返全日班,自理學得快d
頭嗰兩個星期至一個月(間間唔同)會有適應期,唔會即刻就返全日,放心啦~

珍珠宮

回覆 棉被糖 的帖子

普通全日:番9放4點半,個別有d可放6點,多假期,新年聖誕復活放十幾日,暑假放1-1.5個月,一年收10-11個月學費,三號風球紅雨停課。

長全日:番8-6,少假期,新年聖誕復活放幾日,暑假放一星期,一年收足12個月學費,有延展(放7/8點)及暫託服務,三號風球紅雨都番得。

對於雙職唔請工人冇長老,首選長全日。

伯爵府

我2個囝都係番全日,2個都係由N班讀起,我又吾覺得佢地辛苦喎!其實全日班同半日班係番多4個鐘,但如果N班已經有3個鐘瞓覺時間,半個鐘食午餐,所以其實都吾辛苦架!

男爵府

我係幼師
我自己覺得如果自己可以湊
就半日
因家長可以自己帶小朋友去街
睇唔同嘅野都係一種學習

如果家長要返工
由婆婆湊
返全日都係唔錯嘅選擇
因為全日班學生一般社交、自理、語言發展都會較好
同儕間嘅學習係喺屋企難得到嘅

全日班上晝課程一般係同上午班一樣
三小時綜合學習(視乎學校採用嘅課程模式)
三小時課程之後一般係食午飯
之後午睡
瞓醒就食茶點,之後進行延展活動(例如:美勞、體能⋯⋯/做埋啲功課)

我覺得反而全日班家長如果可以盡量唔好拖到學校閂門前先去接小朋友
咁樣小朋友就唔會太抗拒返全日班

littlemaopig    發表於 15-12-10 23:42
nieualma    發表於 15-12-10 13:56

子爵府

引用:自己湊, 半日。工人長老湊, 全日。

原帖由 超級特務 於 15-12-10 發表
自己湊, 半日。
工人長老湊, 全日。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

有人照顧小朋友緊係返平日啦
不過冇人睇,父母又返就冇辦法啦

同埋全日幼稚園多數係似扥兒所,唔會睇重學術,多數睇重衛生同小朋友自理

半日不數會睇重學術多d,放左學,仲可以去學野

其實睇下你想選咩類型既學校,半日全日唔係重點

首頁
12345...10

尾頁

跳至