自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

b.gorilla 發表於 15-12-11 00:21
係呀我都驚買晒番黎用得一次,d野都幾貴架應該
糖皮..我去學麵包堂...見到有些Miss..整糖皮蛋糕...好復雜...要有好大個空間~而唔係好似某某講..自己上網睇片學蛋糕..如果自己三分鐘熱度..就唔好買工具整啦..出去學仲好..

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wcandtt 發表於 15-12-10 21:42
我去佐敦學,我覺得教得幾好
你仲要學? 你大師級嚟喎!你整嘅cake, 同出面買差無幾, 仲靚過普通餅店

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

b.gorilla 發表於 15-12-10 23:54
好靚呀
See #11
我係taobao買tools, 我其實都係1年整1-2次比小朋友我都係上youtube search, 之後就做..做做下就ok
呢2個蛋糕係我第2年整..其實睇多d就ok
我覺得學唔係唔好, 但真係要好有興趣, 如果唔係真係會好哂錢, 始終學呢d唔係平..

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 jelly208 於 15-12-10 發表你

原帖由 b.gorilla 於 15-12-10 發表
興趣, 想打好基本功(亦唔排除整完一次以後唔會整XD)
See #11
我自己就出去學。
但我真係好有興趣,就算唔食都會開壇練習。

若果你只係想學,係instagram 見好多散堂。但師資就唔知喇,亦無cert.

呢啲散堂幾百到過千都有,睇你學咩款,咩類型。

若果專業的,幾千錢一個course連工具套裝。(不過專業課程係唔教焗蛋糕,同埋學的東西真係分得好仔細)

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 skyfree333 於 15-12-10 發表

我係驚買晒一set材料同用具返黎做,做做下唔識點整得靚,同驚整完一次之後唔再整,會浪費晒買既用品eg 鉗, ...
出去學幾堂睇下自己係咪真係有興趣學落去/有無天份整到,呢啲蛋糕都幾考人有無手工同藝術天份,如果真係有興趣既就平平地淘住啲工具番黎,玩幾年唔玩都無咁浪費,到時唔玩放二手賣出去;又或者玩到咁上下想繼續玩落去就買啲正版工具。

如果你想學既目的係小朋友生日整下呢啲蛋糕,平平地淘啲工具用下好啦,將來小朋友大個應該唔多鍾意食呢啲蛋糕,個人覺得糖皮蛋糕好睇但食就

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

回覆:想學整糖皮蛋糕

我都係佐敦學

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-12-10+21:42+我去

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-12-11 發表
你仲要學? 你大師級嚟喎!你整嘅cake, 同出面買差無幾, 仲靚過普通餅店 ...
太過獎!不是的,我仲有好多嘢要學!

男爵府

引用:Quote:原帖由+b.gorilla+於+15-12-10+發表

原帖由 ipodbaby_123 於 15-12-11 發表
出去學幾堂睇下自己係咪真係有興趣學落去/有無天份整到,呢啲蛋糕都幾考人有無手工同藝術天份,如果真係有 ...
我未有小朋友,我有睇過出面上堂既資料,好多都係教整花,我係想整公仔/動物,加字。

男爵府

引用:我都係佐敦學

原帖由 tyjoey 於 15-12-11 發表
我都係佐敦學
Wilton course 1-4? 學完買左整set材料用具返屋企自己整?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+ipodbaby_123+於+15-12-11+發

原帖由 b.gorilla 於 15-12-11 發表
我未有小朋友,我有睇過出面上堂既資料,好多都係教整花,我係想整公仔/動物,加字。

...
整公仔,自己買書都ok, 去誠品好多台灣書都有,下圖個公仔我跟書整,不太醜吧!

DoReMi媽媽    發表於 15-12-11 17:25

男爵府

引用:Quote:原帖由+b.gorilla+於+15-12-11+發表

原帖由 wcandtt 於 15-12-11 發表
整公仔,自己買書都ok, 去誠品好多台灣書都有,下圖個公仔我跟書整,不太醜吧!

...
好靚呀
個cupcake 點解你可以焗到個面咁平既?平時焗cupcake唔係頂部會輕微gong起的嗎

水晶宮

引用:Quote:原帖由+tyjoey+於+15-12-11+發表我都

Wilton course 1-4? 學完買左整set材料用具返屋企自己整?
我係學哂,都用在7千幾學,加買tools, 全部Wilton , 差不多1萬左右。

男爵府

引用:Quote:原帖由+b.gorilla+於+15-12-11+發表W

原帖由 wcandtt 於 15-12-11 發表
我係學哂,都用在7千幾學,加買tools, 全部Wilton , 差不多1萬左右。
幾日前學完整糖霜曲奇,現在屎忽痕想學埋糖皮蛋糕

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-12-11+發表整

好靚呀
個cupcake 點解你可以焗到個面咁平既?平時焗cupcake唔係頂部會輕微gong起的嗎

...
上面加塊版隔一隔熱就ok.

我個cupcake買書學,一步步教,非常非常容易,所以整公仔就買書已足夠。

用戶要求終止服務

回覆:想學整糖皮蛋糕

我覺得Pandora 幾靚不過好貴!

男爵府

引用:我覺得Pandora+幾靚不過好貴! +

原帖由 SuperChanB 於 15-12-11 發表
我覺得Pandora 幾靚不過好貴!
咩pandora?

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由+SuperChanB+於+15-12-11+發表

咩pandora?
FB : Pandora Cake Shop

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

引用:學都好貴。 if only 1 年整1 次比屋企人,

原帖由 nicolatinlok 於 15-12-10 發表
學都好貴。 if only 1 年整1 次比屋企人, youtube大把, 我都自學
if興趣+ 做生意就另說la...
呢個係我最 ...
勁呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 skyfree333 於 15-12-10 發表

我係驚買晒一set材料同用具返黎做,做做下唔識點整得靚,同驚整完一次之後唔再整,會浪費晒買既用品eg 鉗, ...
有興趣,我都贊成去上下堂,有d tricks 係現場教授會清楚d。

首頁

尾頁

跳至