爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

路過的人 發表於 15-12-16 22:38
亦最怕有少部份自以為是的駕駛者……遇到前面車輛不是奔馳直駛……就開着高燈照耀前車……甚至不停閃高燈… ...

咁可能主要問題是你駕駛時數未夠者~
不成文規定 阻住快線會比人燒_袋架

男爵府

回覆:dick9394 的帖子

你真聰明……做人每天都要學習……請小心駕駛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

亦最怕有少部份自以為是的駕駛者……遇到前面車輛不是奔馳直駛……就開着高燈照耀前車……甚至不停閃高燈… ...

男爵府

回覆 路過的人 的帖子

大家咁話

男爵府

會唔會係你霸住條快線; 又或者明明有避車處又唔肯入, 係都要喺單線單程保持你堅守嘅安全車速?

男爵府

回覆:renapapa 的帖子

你話呢?……揸車揾食唔係求氣……見到人揸得慢咪就一就……駛乜開着高灯推住人……有位咪自己轉線啦……全日咁緊張唔係咁好……最重要就係安全到步……路面行車千變萬化……請小心駕駛

男爵府

路過的人 發表於 15-12-17 16:07
你話呢?……揸車揾食唔係求氣……見到人揸得慢咪就一就……駛乜開着高灯推住人……有位咪自己轉線啦……全 ...

車唔係我揸我真係話唔到...

如果唔係以上兩樣, 咁閃你高燈就真係好無品... 如果係以上兩樣其中一樣, 咁你就好應該入番中慢線或入避車處讓下人啦...

大宅

我都好憎人霸住條快線...

複式洋房

city3968 發表於 15-12-15 16:33
我如果不是住村屋, 自己屋企及公司車位不用 $$$, 都未必買車.

講真飛的更平

男爵府

renapapa 發表於 15-12-17 15:51
會唔會係你霸住條快線; 又或者明明有避車處又唔肯入, 係都要喺單線單程保持你堅守嘅安全車速?
...
有2條線或以上, 自己無阻人 而比人閃高位 既機會,有幾高呢?
閃得你梗係阻住地球轉啦,開口埋口安全,霸住條快線最安全?highway TA 我見多數發生係快線喎

入隧道口左1架右1架輪流咪安全又有禮羅,唔通不成文規定就安全。法例規定唔可以長期行快線就係法例唔安全?

男爵府

dick9394 發表於 15-12-17 17:56
有2條線或以上, 自己無阻人 而比人閃高位 既機會,有幾高呢?
閃得你梗係阻住地球轉啦,開口埋口安全,霸 ...

C 兄,有兩條線或以上無阻人而比人閃高燈機會唔高,除非你揸得好衰格...

我諗你引用錯咗我嘅留言,開口埋口安全果位唔係我,請自行爬文...

洋房

其實你玩幾次紅隧同旺角,你就唔會再怕CUT線同超車

大宅

用紅隧過海,是一個好好訓練自己平心靜氣、安全cut線入線的好機會
您, 是我一個遙遠的夢~~~

大宅

引用:我發覺一打燈,主線後車自然就篤油

原帖由 werty 於 15-12-15 發表
我發覺一打燈,主線後車自然就篤油
十分贊同

大宅

回覆 路過的人 的帖子

totally agreed!

唔好覺得好唔抵得人咁衰, 又同人爭下 ... 可能人地有急事呢? 算吧 ...

伯爵府

引用:揸咗幾個月車,都仲係唔好好鐘意香港人既駕

原帖由 newnew1 於 15-12-14 發表
揸咗幾個月車,都仲係唔好好鐘意香港人既駕駛態度。
慢D又要砵,CUT 線又唔讓,週末又塞車,又難搵位泊.... ...
明智決定!,

大宅

畀面勳章

引用:揸咗幾個月車,都仲係唔好好鐘意香港人既駕

原帖由 newnew1 於 15-12-14 發表
慢D又要砵,CUT 線又唔讓,週末又塞車,又難搵位泊.... ...
Totally agreed. 香港大部分揸車人士都好無品,亂咁㴝。cut線唔打燈,roundabout 唔打燈,夾硬cut線爬頭,泊車響行人斜路岀入位,我推BB車點過馬路? 我自已響英國揸開車,都一定有人亂咁揸,但一定冇香港咁離舖

男爵府

回覆:揸咗幾個月車,都係想賣車

如果因為其他人態度而決定自己既行為,咁你當初點解要買車?
香港地少人多,係人都知。搭車方便又係人都知。。。
樓主考慮清楚啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

newnew1 發表於 15-12-14 23:30
09年車相信你唔係0手賣呢個價可能高左,你又睇中左部大的車,會唔會又........................................

大宅

20150618bb 發表於 15-12-24 17:28
09年車相信你唔係0手賣呢個價可能高左,你又睇中左部大的車,會唔會又..................................... ...
因為裝咗 360,都成萬蚊,牌費仲有十個月,扣扣埋埋,其實唔會係貴。
放到就放,放唔到就揸住先囉~

首頁

尾頁

跳至