婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:happybebebe 的帖子

你99懂健康係好事,反而我個死人親愛的99餐餐比魚蛋燒賣腸仔,越冇益越要比

公爵府

回覆:開心d 的帖子

平時少行,過節先翻去囉

大宅

回覆 衝勁BB 的帖子

我都係。和變態99反咗面,毎個節日都可以同愛我的人和我愛的人度過。

用戶要求終止服務

引用:你99懂健康係好事,反而我個死人親愛的99餐

原帖由 開心d 於 15-12-26 發表
你99懂健康係好事,反而我個死人親愛的99餐餐比魚蛋燒賣腸仔,越冇益越要比

...
聖誕正日同6299食飯呢個習俗,由未婚已有,以前大家返工有錢去尖沙咀自助餐梗係開心,直至5年前開始,改由去我家食,99同姑仔整,有火雞,意粉等等半西餐,都ok,大家食得經濟又開心。
4年前,我開始幫埋手整嘢食,開始中伏,我整嘅99全部一啖都唔食,但佢又猛讚姑仔煎牛扒鵝肝好吃,講真我真係好唔enjoy,我口味同6299唔同,我做咩咁好心機呢。
3年前,我開始唔想理,我提意打邊爐,我買食材,結果99又係控制住啲嘢幾時落同食乜,我連買啲海膽丸腸仔魚蛋都唔敢因為99唔鍾意,於是買啲豆卜,魚肉片,牛肉,菜,班人食完,走啦,小朋友睇dvd, c6只顧打機,我洗碗洗到扒街,小朋友又扭計,我發火鬧啲細路。
2年前,繼續頹打邊爐,又係成餐飯背隻骨落 。
舊年,我繼續提意打邊爐,姑仔前兩日詐病唔嚟,結果取消,可喜可賀! 我琴日先個原因係姑仔老公唔喜歡打邊爐。
今年,我繼續咩都唔理,等姑仔做,99猛讚姑仔煎牛扒鵝肝意粉好食,但根本啲細路就唔鐘意食,佢哋覺得party應該有燒賣雞翼啫哩。

睇下下年場聖誕飯點搞

大宅

回覆:好怕過時過節

我都好唔鐘意同99食,由其她好冇家教,又吾用公筷不特只,成日拎自己對筷子new 啲餸,好Pk

大宅

衝勁BB 發表於 15-12-26 02:23
我以前都好怕,好彩嗌左交,以後唔駛見,唔駛睇面色同受氣,唔駛想快啲食完走,而家好鍾意過節。

...
你就好啦

子爵府

冇乜持别,大家客客氣氣,又唔駛比錢,因為奶奶比,C6幾兄弟関係都OK,我淨系坐系度食

大宅

自從大6嫂兩年前嫁來開始,
新年陪c6返大6食團年飯都背脊骨落,
因為大6嫂超無禮貌,從來無同過我地打招呼,
亦唔會應人,好似你欠佢咁既款黑口黑面,
而99因為遲下想痴住大伯大6嫂住,
一有大6嫂係度,99都會表現得好偏心,
同夾埋大6嫂玩排斥超低b,
所以今年我已經決定同c6留係香港,同娘家一齊過,
99依幾日不斷追問我地陪唔陪佢返大6過,
我最後話回鄉證過期,88。
(都short short地,點解大時大節,
我同c6要山長水遠去比人虐待?
大6嫂仲要帶埋成team人來食,
最後依日變左同d最討厭既人加陌生人過囉,
我先唔會再做lulu!)

複式洋房

我又係好討厭大時大節對住班3姑6婆,好煩,食都食得唔開心

水晶宮

好多人都有咁嘅經歷喇,啉下人哋日對夜對嘅家庭,就會平衡返

禁止訪問

複式洋房

我勁痴家。今年第一年結婚,所有重要日子俾男家霸晒

子爵府

Lily1 發表於 16-1-25 23:13
我都想知,點解D人出街食飯唔用公筷?自己對筷子食完又係啲餸到了嚟了去!所以每次佢哋一夾完我就唔會夾嗰啲 ...
唔用公筷冇所謂~~~但真係唔好係隻碟到炒餸囉~~~
見到用公筷炒都頂唔住~~~更何況唔係~~

禁止訪問

回覆:開心d 的帖子

複式洋房

美好大世界2017勳章 分享愛

D時間過好耐, 2個鐘好似2年咁辛苦

美菲絲    發表於 16-1-28 00:01

大宅

我99扮哂野逢做節吾煮一律出去食,平日就係要攞塘水…etc.去我家話比個孫同仔食,超麻煩攞最佳女角

大宅

我今年由年廿十九至年初二都同娘家食足3餐晚飯,已同c6講好數,我話我多想陪我的屋企人,你可以自己帶個女選擇跟我去娘家或你返你的家吃吧,若他們早做團年就可以一起食一餐吧✌🏻️✌🏻✌🏻✌🏻做人最緊要做得開心,有些事情不須免強!c6都ok 沒所謂及意見

侯爵府

身同感受,仲要係洗錢嚮佢地身上

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

結婚後既年初一我都會心煩,因為要去99屋企食飯。每年年初一我一早一定會去左媽咪屋企拜年,跟住同佢地飲茶先,飲完茶媽咪就一定會迫我早啲去99度比佢見下個孫。唉。之後悶場開始,又要響99度坐,無事做。唉⋯初二明明我啲阿叔阿嬸黎我地度拜年,年年都9962臨出門口前打比我媽,話依家過黎我地度拜年,大佬呀。人地約晒人,你要黎就黎,有無諗過人架⋯⋯咁你話要黎,我媽點好意思推你呀。我地已經好轉彎抹角咁講今日啲阿叔阿嬸黎,好多人,佢地仲要話唔怕啦。唔係你唔怕呀,係我地怕呀咁你講到咁,唔通推你咩。咁初2又迫住我地見多日。好煩

男爵府

我連紅日都怕,包括一般的週末!

首頁

尾頁

跳至