自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆:szeley1122 的帖子

其實我有時覺得食標杷藥姐係好似吊命咁,究竟係冇得醫定真係得依個辦法?

大宅

引用:我屋企人都係,肺癌之後上腦,後期做電療,

原帖由 wingwing515 於 15-12-28 發表
我屋企人都係,肺癌之後上腦,後期做電療,好辛苦,成個人已經冇乜記憶,呆下呆下,最後癌入埋骨

老實講上 ...
其實我們都可能吾安排佢電療了,因為太辛苦了,又無作用。
甘你家人電療後幾耐就走左?等我們都做好心理準備

珍珠宮

環保接龍勳章

爸爸淋巴去左肺同腦,前後大概3個月,因腦瘤影響半邊身唔郁得,再後期有幻覺,胡言亂語。

人生本是苦

大宅

引用:Quote:原帖由+szeley1122+於+15-12-28+發表

原帖由 joanne1206 於 15-12-28 發表
陪佢多啲,比啲支持佢。我亞爸發現到走2個月左右
甘快?我62確診已有9個月了...但怕他過不了農歷年

子爵府

聽到個心都唔開心, 自己及家人都要有好既身體去支持佢, 親人無咩可以做, 好無奈

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

szeley1122 發表於 15-12-28 14:04
甘快?我62確診已有9個月了...但怕他過不了農歷年
根據我留意到, 如果腳腫同開始胡言亂語同發皮4, 甘真係得返好少時間
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

引用:其實我有時覺得食標杷藥姐係好似吊命咁,究

原帖由 cmting 於 15-12-28 發表
其實我有時覺得食標杷藥姐係好似吊命咁,究竟係冇得醫定真係得依個辦法?

...
係,用$買時間,根本無可能好番!

公爵府

2024年龍年勳章

我媽媽都係....上年上咗腦,切咗,今年發現又多了三粒.......

暫時情況OK,佢意志力好強......

公爵府

回覆:唉,家人肺癌巳上腦...

樓主,我媽咪當年都係咁……
,我覺得如電療效果吾大,吾好令佢再受折磨,現時就係陪佢多d。:fortunate

水晶宮

szeley1122 發表於 15-12-28 14:07
係,用$買時間,根本無可能好番!
有cancer都睇命運, 我聽過4期都話可以醫返好, 又聽過1期醫完...點知一復發一排就走左, cancer好複雜, 有錢5等如實有得救, 無錢又未必係絕望. 放鬆d...仲有段時間要面對

公爵府

引用:我媽媽都係....上年上咗腦,切咗,今年發現

原帖由 judycyk 於 15-12-28 發表
我媽媽都係....上年上咗腦,切咗,今年發現又多了三粒.......

暫時情況OK,佢意志力好強...... ...
伯母加油呀,意志力好重要嫁

公爵府

2024年龍年勳章

bkfans123 發表於 15-12-28 14:14
伯母加油呀,意志力好重要嫁
THANK YOU......
但有時明知有D治療作用不大,但佢又好想做,我唔忍心同佢講不如唔好做...........

水晶宮

judycyk 發表於 15-12-28 14:16
THANK YOU......
但有時明知有D治療作用不大,但佢又好想做,我唔忍心同佢講不如唔好做...........
...
你靜雞雞同醫生商量下, 如果醫生都5見議做, 叫醫生出口

男爵府

我屋企人上腦之後大慨三,四個月左右走啦

我62就由知肺癌到唔做化療1個月走左

醫生會見你地,我個時同醫生講62太老,唔想佢辛苦,想佢舒服D,之後就開始用孖啡,加上62知自己肺癌有抑鬱,令病情惡化,先至咁快走

男爵府

我家人話做腦電療=將一舊豆腐放入微波爐叮,真係好難醫番好

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

上腦

珍珠宮

Ronnym 發表於 15-12-28 13:35
係~ 好快變左另一個人咁....
好地地響肺果到醫好左... 又好快覺得有D 唔妥去再CHECK...
由知道復發上腦, 好 ...
係..一上腦真係衰退得好快..你地只能盡力陪伴, 令大家都無遺憾.
我爸原發性腦癌, 發現到走..剛剛七個月.

珍珠宮

cmting 發表於 15-12-28 14:00

...

我只知標杷要同隻癌夾DNA架.. 唔夾浪費氣力架.

水晶宮

tkkmama 發表於 15-12-28 14:30
係..一上腦真係衰退得好快..你地只能盡力陪伴, 令大家都無遺憾.
我爸原發性腦癌, 發現到走..剛剛 ...
原位腦癌當然快, 就算其他一落左肝都5會頂得好耐

珍珠宮

好好照顧佢,等佢可以舒舒服服就已很好了!

首頁
12345...8

尾頁

跳至