自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:大腸癌三期

朋友最近一樣係3期。

佢做完手術後2星期內食軟餐,如粉,粥,麵,通粉。想食飯要煮到好似糊仔咁。
避開加重腸負既high fiber食物如蔬果,有渣果汁。

之後第4星期可慢慢試小量蔬果,漸漸加上去。

開始化療前要盡力吸收蛋白質,保持體力。腫瘤科醫生建議治療期間唔好食牛(容易引發瘜肉)同雞(肉有隻菌對免疫能力低既人唔好),貝類都唔好。

小小資料希望幫到你。

珍珠宮

goodbabi 發表於 16-1-6 14:34
醫院話唔好食菜,但又要食低脂食物,即係食咩呢?

我媽媽上年年頭發現3期腸癌,用一年時間剛完成所有治療: 手術,電療,化療,全係公立做!

唔知你家人有無造口,但係暫時係唔好食高纖食物,因為電療化療係會疴的!
聽醫生指示,係難捱,但係會捱得過的!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

引用:Quote:goodbabi+發表於+16-1-6+14:34+醫院

原帖由 webjen 於 16-01-06 發表
我媽媽上年年頭發現3期腸癌,用一年剛完成所有治療: 手術,電療,化療!
現在還好嗎? 治療中可以自理嗎?因為我們全部結哂婚,搬走哂

男爵府

引用:最近親戚確認了大腸癌三期(有一粒淋巴有癌

原帖由 goodbabi 於 16-01-06 發表
最近親戚確認了大腸癌三期(有一粒淋巴有癌),已在私家做了手術,醫生寫紙返政府做化療。想問有無過來人分 ...
老人家78 歲3期
1年前做完手術同化療
冇事~

珍珠宮

goodbabi 發表於 16-1-6 16:43
現在還好嗎? 治療中可以自理嗎?因為我們全部結哂婚,搬走哂
化療時,手術後,要人照顧!! 我媽化療時好累,超無胃口,手腳腫&嚴重脫皮,果時真係要照顧! 但無脫髮!後來太辛苦,醫生減了藥!
現在自理已無問題!
(上面果POST 有加野,希望你見到)

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+goodbabi+於+16-01-06+發表最

原帖由 rilakuma1121 於 16-01-06 發表
老人家78 歲3期
1年前做完手術同化療
冇事~
78 歲都做,會好辛苦嗎?

大宅

引用:Quote:goodbabi+發表於+16-1-6+16:43+現在

化療時,手術後,要人照顧!! 我媽化療時好累,超無胃口,手腳腫&嚴重脫皮,果時真係要照顧! 但無脫髮!後來太辛苦 ...
唔該哂你啲資訊呀!想問下係整個化療期間( 1 年? ) 都需要人照顧嗎?還是化療後果幾日?

珍珠宮

goodbabi 發表於 16-1-6 17:05
唔該哂你啲資訊呀!想問下係整個化療期間( 1 年? ) 都需要人照顧嗎?還是化療後果幾日?

...

手術前,化&電療1個半月,那時還可以自理!手術後,化療 4個幾月,頭一個月還可以,之後真係要照顧,因為手指腫晒,扭手巾,開水喉都好痛,唔好話煮飯買餸!
當然人人體質,藥的份量,情況都唔同,但你嘅擔心我都明,舊年我心情同你一樣,護士都早早提醒我要想下照顧問題!

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

大宅

引用:Quote:goodbabi+發表於+16-1-6+17:05+唔該

手術前,化&電療1個半月,那時還可以自理!手術後,化療 4個幾月,頭一個月還可以,之後真係要照顧,因為手指腫晒 ...
是的,現在已經很擔心中。可以講下你們當時怎樣安排作參考嗎?

珍珠宮

goodbabi 發表於 16-1-6 17:19
是的,現在已經很擔心中。可以講下你們當時怎樣安排作參考嗎?
當初有考慮過家務助理,原來都幾貴! 又考慮過暫住老人院,但有造口不是間間肯收!過來,我媽內地的親戚真係好好,他們輪住自由行來照顧她! 有時中間幾日無人來到,就我去照顧她!
還有我會陪她覆診,老人家唔多明同唔知要問醫生咩野!

大宅

引用:Quote:goodbabi+發表於+16-1-6+17:19+是的

當初有考慮過家務助理,原來都幾貴! 又考慮過暫住老人院,但有造口不是間間肯收!過來,我媽內地的親戚真係好好 ...
親戚都好有心呀,患難見真情。佢無造口,想問是要全日照顧嗎?還是一日幾個鐘夠唔夠呢?

珍珠宮

引用:上網screach顧小培教食營養食品可以響youtu

原帖由 peony_so_hk 於 16-01-06 發表
上網screach顧小培
教食營養食品
可以響youtube聽下佢點講
同意,或者直接去問博士意見!

大宅

引用:Quote:原帖由+peony_so_hk+於+16-01-06+發

原帖由 yeemeif 於 16-01-06 發表
同意,或者直接去問博士意見!
謝謝意見!

男爵府

伯爵府

回覆:goodbabi 的帖子

祝福

大宅

祝你親戚早日康復。除了飲食均衡,最好練下八段錦、平甩功或者郭林氣功。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 yeemeif 於 16-01-06 發表唔

原帖由 goodbabi 於 16-01-06 發表
醫院話唔好食菜,但又要食低脂食物,即係食咩呢?
有冇解釋點解唔好食菜?

大宅

引用:Quote:原帖由+goodbabi+於+16-01-06+發表醫

原帖由 docomo 於 16-01-06 發表
有冇解釋點解唔好食菜?
手術完要比傷口復完,所以唔可以食菜

首頁

尾頁

跳至