婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

mrsw 發表於 16-2-5 11:46
如果唔話你知咪仲衰,到時上到去又嬲另一樣野話佢無事先講

佢唔會唔話我知, 我地之前話過大家不能同場, 所以佢唔驚我到時開年丫!

只係, 佢無理由咁處理JE...越諗越嬲仲比左二千蚊佢過年. 早知慳番

子爵府

mrsw 發表於 16-2-5 11:46
如果唔話你知咪仲衰,到時上到去又嬲另一樣野話佢無事先講
依家唔係講唔講/幾時講既問題~~~~係果幾個覺得冇問題~~仲要個現任要避開先係問題~~~
如果d仔女係細個就唔同講法~~~因為要前度帶上去同呀麻拜年~~~~

但依家講緊佢個細讀中四喎~~~自己出國去旅行都隨時識啦下話~~~何況係去呀麻到拜個年~~~

識分莊閒知自己身份/會尊重人既~~~奶奶唔會咁叫個現任新袍避開~~~前度唔會大年初一咁上前度奶奶到拜年(除非要帶d幾歲既孫上去)

咁大個人做野之前唔洗理人感受既咩~~~諗到就做~~~將心比己~~~如果奶奶你自己遇到咁既情況~~係咪唔會唔開心~~仲覺得你安排得實在係太好~~

唔通仲要多謝奶奶咁早講我知~~等我避開~~~奶奶叫我遲兩日黎拜年我咪遲兩日囉~~~之後仲好似冇事咁繼續對住男家d人~~~以後奶奶你記得早d叫我避喎~~~

大宅

可能我講既會唔岩你聽
但大家一人一句留言去令你同奶奶 / 男家關係更差, 你認為對件事有幫助嗎?
見到樓主你話小朋友就唔打算生, 咁你老公同前妻生既小朋友都係奶奶既孫仔女黎, 佢怕你地撞口撞面尷尬先叫你地第2個時間上去姐
而且奶奶都算俾面你, 係細細聲同你地講, 而唔係當住全部人面大大聲叫你地唔准上去啦
你現在係正室既身份無人改變到, 亦唔會因為其他人既態度就會有轉變
正如你老公同前妻既一對兒女身份一樣, 亦唔會因為你出現而有所改變
退一步諗下做個大方D 既女人啦

用戶要求終止服務

magmag18k 發表於 16-2-5 11:55
我地之前話過大家不能同場, 所以佢唔驚我到時開年丫!
JM,

咁又好難怪你奶奶會開到口預告喎!

我諗你係嬲佢, 開到口要你初一迴避.

如果你奶奶懂叫那位前任新抱初二先上來XXXXXXX , 我諗咁安排會好D

不過, 事情已發展到LEE 個地步, 又無得講番轉頭.

事到如今...你都知自己唔想見到那位前任架啦....你情感上是會嬲, 但行動上..你就要XX 喎!

我諗你明我想講物嘅

最後, 希望你好好利LEE 用個農曆新年假期.

子爵府

高達哥哥 發表於 16-2-5 12:05
可能我講既會唔岩你聽
但大家一人一句留言去令你同奶奶 / 男家關係更差, 你認為對件事有幫助嗎?
見到樓主 ...

同意,關係破壞容易,修補難,無謂為左啖氣而衝動行事

翡翠宮

高達哥哥 發表於 16-2-5 12:05
可能我講既會唔岩你聽
見到樓主 ...

100%同意
何必小事化大

水晶宮

如果你平日同99,姑9/姑仔等人關係都唔錯,就唔好因為呢件獨立事件而太嬲啦.
各人有各人立場,99想見下孫仔無可厚非,只係時間上安排得唔太好.您直接同佢講返你既感受,相信佢會明白,咁以後佢咪識做囉.
當然,你要嬲到以後都冷淡對99,都可以,反正你地又唔同住,以往老死不相往來都得添.
邊樣野更好,自己揀啦.
我都明,條氣頂住就係頂住,係一種感受,唔係人地講兩句勸下就可以落得到既.

大宅

方方媽媽 發表於 16-2-5 14:08
如果你平日同99,姑9/姑仔等人關係都唔錯,就唔好因為呢件獨立事件而太嬲啦.
各人有各人立場,99想見下孫仔無 ...
已經唔係第1次係咁, 有一年, 我清明同佢地去拜山, 之後重陽節我老公話咁早不如你唔好去, 我覺得好奇怪, 再問落去, 原來99叫左粒孫同前妻去, 後尾99仲叫老公問我拜山後黎飲茶, 原來結果亞孫同前妻無去囉.. 我已經忍過佢一鑊啦!

大宅

magmag18k 發表於 16-2-5 14:22
已經唔係第1次係咁, 有一年, 我清明同佢地去拜山, 之後重陽節我老公話咁早不如你唔好去, 我覺得好奇怪, 再 ...
咁係因為喺奶奶眼中, 個孫係親過你呢位新抱
而且佢同孫仔女相處時間又耐D, 感情自然深厚D
對奶奶黎講你係阿仔既第2任妻子, 你真係覺得唔舒服咪相敬如賓算
何苦為左爭風呷醋搞到自己日日心情唔好

子爵府

回覆:99同我地講.... 你地會點做

老人家都系為左見佢個孫啫,算啦

子爵府

樓主, 如果已經3年, 你應該知道男家乜節prefer見男孫先

仲好, 我係你, 會坦白和c6講, "下次不用大家辛苦, 我可以自己安排節目, 夾到先聚, 無謂令大家難做, 我好明白99當然想見孫仔多過我"

水晶宮

magmag18k 發表於 16-2-5 14:22
已經唔係第1次係咁, 有一年, 我清明同佢地去拜山, 之後重陽節我老公話咁早不如你唔好去, 我覺得好奇怪, 再 ...
上次果鑊,你有無直接同你99講返你既感受同睇法?
如果已經講過,佢都唔將你放係首位,咁佢亦不能怪你以後對佢冷淡.

大宅

方方媽媽 發表於 16-2-5 14:46
上次果鑊,你有無直接同你99講返你既感受同睇法?
如果已經講過,佢都唔將你放係首位,咁佢亦不能怪你以後對佢 ...

我之前有同男家講, 好似搞到有我就無得見佢個孫, 我話我唔介意約埋亞男孫一齊上黎, 但唔知前妻會唔會介意? 跟住姑奶話唔駛啦, 咁樣唔好! 超舊我同老公上去, 前妻帶男孫囉!

首頁

尾頁

跳至