自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:Jayelle+發表於+16-2-5+14:10+你知唔

原帖由 ivory0915 於 16-02-05 發表
一億幾千萬嘅 order . . . 唔係咩大 order 喎 . . .
我都知,係一億幾千萬起,fresh grad一來就幾億,仲係美金

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:commercial+accountant:+出trip又ot+到零晨

原帖由 carmensamso 於 16-02-05 發表
commercial accountant: 出trip又ot 到零晨,你要預一年會有幾次!
Commercial banking : 一樣要經常出trip ...
Commercial banking 都多trip? 又係大陸?

大宅

回覆:Jayelle 的帖子

Top student means 成績好好嘅學生!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+mint2014+於+16-02-05+發表想

原帖由 mongng 於 16-02-05 發表
如果係咁的方向,CF完全唔啱你,有開工冇收工,放假都要返,係printer做幾日幾夜,間比你5個鐘來回沖涼,特 ...
Cf?

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Jayelle 的帖子

你嘅career goal係想做cpa?
minor account 要讀conversion 同考qp + 三年經驗wor。
雖然做commercial acct唔一定要有牌,但人工唔會高。

侯爵府

引用:Top+student+means+成績好好嘅學生! +

Top student means 成績好好嘅學生!
I mean大概咩gpa同咩qualities? 會唔會話考D咩試有幫助?le 之類有冇用?

大宅

回覆:有冇做銀行/金融/會計的jm可比意見我

Commercial banking : client 做咩你咪去邊lor,...如果佢有投資係大陸、黑龍江、越南、印尼,又或者地盤、石壙⋯⋯你一定要去睇廠/睇project (一去幾日,不過通常好食好住)

男爵府

引用:Quote:原帖由+孟母3000+於+16-02-05+發表我

原帖由 Jayelle 於 16-02-05 發表
2-3個月大陸

我寧願喺香港ot ,夜晚仲可以攬住仔女瞓
有d人無咁多大陸trip
1-2個月都有,而且係分開返
每次1-2星期
多則3星期
有d近近地既 eg 東管 星期五返香港
星期一再上

侯爵府

引用:回覆+Jayelle+的帖子你嘅career+goal係想做

原帖由 Dalmatian 於 16-02-05 發表

你嘅career goal係想做cpa?
樓上jm講有牌都唔高,真係志在參與😂

有幾年經驗是否可轉2-tier?如果2-tier人工咩range?

大宅

MT 通常大學fresh grad , first hon 之類⋯⋯
2nd hon 都有、不過要好smart....流利2文3語,反應快&數底好!

公爵府

回覆:有冇做銀行-金融-會計的jm可比意見我

你得24,又有兩個年幼小朋友,其實你係咪無任何working experience?

既然有cpa牌,我建議你做普通commercial accountant算了,好彩的話,唔會太過harsh, slack 6,7 點都可收工,但你預咗無咩錢途, 不過你既然仔女第一就唔好諗住工作有好好前途,世事永遠是trade off

唔好諗audit, 唔啱有家室嘅女人,本來想建議你試做internal audit, 但你似乎無任何audit experience, 基本上好難搵到IA 工

男爵府

2-tier audit firm.....commercial acct 轉過去好大機會要discount experience

男爵府

引用:Quote:原帖由+Dalmatian+於+16-02-05+發表

原帖由 Jayelle 於 16-02-05 發表
樓上jm講有牌都唔高,真係志在參與😂

有幾年經驗是否可轉2-tier?如果2-tier人工咩range?
2nd tier同big4都請fresh grad多

公爵府

回覆:nightingale 的帖子

By the way, 你可以考慮埋做ngo accountant, 會輕鬆啲, 講真做呢啲唔算係咩career goal, ,但你要記住既然家庭第一,就唔好喺工作上要求太高

咁我都贊成女人工作嘅,我自己都係working mum, 做女時做過big 4, 死咁滯,唔啱我,後來去做IA, 舒服好多,係人工低啲囉

男爵府

引用:MT+通常大學fresh+grad+,+first+hon+之類⋯

MT 通常大學fresh grad , first hon 之類⋯⋯
2nd hon 都有、不過要好smart....流利2文3語,反應快&數底好 ...
我老公同學當年係hsbc mt
佢al 6A

Jayelle    發表於 16-2-5 17:03

男爵府

回覆 nightingale 的帖子

IA都唔得啦...要周圍走同出trip

子爵府

連BANK請MT要求咩都未知........
建議別想入BANK啦........
不過呢個世界,識人重要過識字,如果樓主識人介紹,都有機會做到理想的工卦,GOOD LUCK。

公爵府

引用:回覆 nightingale 的帖子IA都唔得啦...要周

原帖由 Dalmatian 於 16-02-05 發表
回覆 nightingale 的帖子

IA都唔得啦...要周圍走同出trip
我做local ngo IA, 唔駛出overseas trip

不過行頭窄,做耐咗,好難跳返出去

大宅

Banking ot 情況視乎 department ,admin work 同 project team ot 情況唔一樣。admin ot 唔會太長時間,只係放工唔準時就要預咗。project team 有得衝,衝起上黎無假放,收工唔知幾多點,但唔係趕 schedule 時有時又自己可以控制收工時間

做 problem analysis 就講求經驗
要有一定年資

Life is short.  Enjoy your coffee, and...  Remember to smile.

男爵府

nightingale 發表於 16-2-5 14:58
我做local ngo IA, 唔駛出overseas trip

不過行頭窄,做耐咗,好難跳返出去
NGO IA 可惜IA筍位唔多
樓主應該未有牌,要照顧家庭嘅話做commercial好d

首頁

尾頁

跳至