婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:八歲仔仲未識自己食飯 ......

做父母嘅都唔緊張,妳又駛咩擔心?

複式洋房

父母傻的嗎?小朋友應該正常發展,點解要制止小朋友,要做一個無能的人?

侯爵府

引用:回覆 Miss_Yellow 的帖子煮送落味精仲比細

原帖由 愛貓人 於 16-02-05 發表
回覆 Miss_Yellow 的帖子

煮送落味精仲比細路食, 似大人智商有問題多些
d大陸人當味精係普通鹽甘用嫁!!去大陸超市一轉,會發現賣味精比賣鹽ge多好多選擇!

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

香港大把咁嘅細路。可能有啲家長覺得係身份的象徵。我覺得好悲哀。

珍珠宮

閒事勿理

伯爵府

嚮學校點食午餐?

大宅

你係厚多士佐少少
人地自己會受返架啦,睇唔過眼就見少啲,唔好睇

民房

又唔係自己仔算啦
多口重俾人話

男爵府

回覆:Miss_Yellow 的帖子

睇來大仔發展有問題,通常在幼稚園留級的小朋友系先經老師一段時間的評估,認為某方面不合格年齡發展,再建議家長帶小朋友返健康院做詳細評估,然後凭果份評估所謂發展不達標才留級。家長要臉怕別人用別類眼光睇自已小朋友,所以盡量收埋收埋。

男爵府

引用:睇來大仔發展有問題,通常在幼稚園留級的小

原帖由 kellychan1 於 16-02-07 發表
睇來大仔發展有問題,通常在幼稚園留級的小朋友系先經老師一段時間的評估,認為某方面不合格年齡發展,再建 ...
小朋友媽咪冇去健康院的,包括産前。

男爵府

我好明白你對自己人果份關懐的心意,但做父母不領情。你或者在適當話題下透過99囗關心下啦!

水晶宮

如果真心係為自己親人好
我會出聲
但係講一次睇下對方受唔受
唔受就算啦
已經盡左自己嘅責任

子爵府

比着我唔會理人唔會出聲做衰人,當睇戲甘戲,心裹偷笑他們添,費事教精人地,他們死都唔關自己事。

子爵府

回覆:tsuilan 的帖子

更正,當睇戲甘睇。

伯爵府

引用:搬左出去已經一年,間中返 99 屋企食飯,留

原帖由 Miss_Yellow 於 16-02-05 發表
搬左出去已經一年,間中返 99 屋企食飯,留意到叔仔 & 大陸老婆 (冇工作) 一家四口好有問題,幾次忍唔住多 ...
3。即1.5 識行。人人發展吾同。

男爵府

引用:更正,當睇戲甘睇。

原帖由 tsuilan 於 16-02-07 發表
更正,當睇戲甘睇。
當食花生!

珍珠宮

照咁睇,應該要帶個小朋友做下評估

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

引用:照咁睇,應該要帶個小朋友做下評估

原帖由 kikiboy 於 16-02-10 發表
照咁睇,應該要帶個小朋友做下評估
小朋友媽咪話,現在個仔唔識的事,過幾年就自動會識,正如佢地一家四口只靠小朋友爸爸揾 $10K 以下,唔夠洗,小朋友媽咪仍然每日帶兩個仔女兩餐出街食茶餐廳,仲叫小朋友爸爸直情辭工一家四口拎綜援。睇黎需要做評估既係小朋友個媽咪!

大宅

BK Milk勳章

引用:回覆+Miss_Yellow+的帖子煮送落味精仲比細

原帖由 愛貓人 於 16-02-05 發表
回覆 Miss_Yellow 的帖子

煮送落味精仲比細路食, 似大人智商有問題多些
大陸好興落味精…

樓主咪理佢地啦,6299同住都唔覺得有問題,叔仔覺得ok?

大宅

我姑奶個仔十歲都仲喂緊。佢既理由係個仔有先天性肌肉不協調,但係我見個小朋友玩iPad玩lego同寫字都係無問題既!

首頁

尾頁

跳至