自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:佢地唔識架啦…pay cash最直接

原帖由 smlak_lee 於 16-02-11 發表
佢地唔識架啦…pay cash最直接
我今年封利是俾我阿爸阿媽,算係幾順利,少少地每人五百,當有個好開始。我老豆口硬心軟,同我扭話唔收,仲要當住啲親戚面前,我自問唔識拆解呢隻扭,我索性半兇惡咁話,您唔要,我直接丟垃圾桶架喇!跟住再加我姑媽把口:「個囡錫您,好心您收咗封利是佢啦!」我老豆都係肯聽佢家姐話,咁至肯收咋。

可能我不孝冇貢獻咗十幾年,佢地老人家唔慣我突然孝順到。真係孝順都唔係咁容易!

伯爵府

引用:我無知一問,糕唔係應該年前送架咩?拜年老

原帖由 tracy1881 於 16-02-11 發表
我無知一問,糕唔係應該年前送架咩?拜年老人家就海味,家姐亞哥就禮盒

...
我屋企係咁。。
拜年唔會送糕。。。
會唔會mami同99 睇到個菜館名。佢地唔識,所以覺得無咩大不了而有咁既反應?

有時女人麻。。都幾在意品牌,可能你拎盒利苑或酒店出品去,佢地又會不一樣?(雖然我覺得利苑d年糕唔好食)

水晶宮

引用:你咪買貴野比阿哥囉下次, 6299阿媽咪求其,

原帖由 烏龍B 於 16-02-11 發表
你咪買貴野比阿哥囉下次, 6299阿媽咪求其, 橫掂你買乜佢都唔like
我都係咁話,費時又好似咁,我出錢出力,結果變成多餘。

烏龍B    發表於 16-2-11 22:06

水晶宮

引用:Quote:原帖由 tracy1881 於 16-02-11 發表

原帖由 Ronnym 於 16-02-11 發表
我屋企係咁。。
拜年唔會送糕。。。
會唔會mami同99 睇到個菜館名。佢地唔識,所以覺得無咩大不了而有咁既 ...
可能我唔知習俗啦!不過我媽係主動話想食既。不過去到我始終唔係佢至愛(我哥),所以我同舊糕又淪為臨時演員同道具食物咁啫。

侯爵府

其實佢應該唔知你個年糕咁出名先會...

男爵府

引用:咩brand+係分兩條line,++咁成本咪好高

原帖由 yannes_chow 於 16-02-11 發表
咩brand 係分兩條line, 咁成本咪好高
老實講我都冇聽過咩brand 會有條line 專生產outlet 貨

水晶宮

引用:咩brand 係分兩條line, 咁成本咪好高

原帖由 yannes_chow 於 16-02-11 發表
咩brand 係分兩條line, 咁成本咪好高
我都係聽我媽講咋!運動牌子,因為果時我响美國outlet買咗兩對,堅係五百蚊港紙有找,果時同阿媽講起,佢話我知咋,佢話車工唔同,冇門市果啲咁好。不過果兩對我着到依家都仲健在,可能鏡住着,話哂係我至愛紫色。

過年着果對就香港買,新年價,所以唔貴但個款我鐘意。

水晶宮

引用:其實佢應該唔知你個年糕咁出名先會...

原帖由 jackiemei 於 16-02-11 發表
我係講到出腸汁,佢都冇任何反應,係到其他囝同新抱大讚好好味,佢至有啲微反應咋。咁我果隻都唔算咩大牌子既,老字號又唔係貴。

複式洋房

回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子

如果你阿哥錫你, 咪下次同阿哥夾下, 貴野咪當係阿哥送, 咪唔會浪費舊糕

伯爵府

引用:其實佢應該唔知你個年糕咁出名先會...

原帖由 jackiemei 於 16-02-11 發表
agree

水晶宮

引用:回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子如果你阿哥錫你, 咪

原帖由 烏龍B 於 16-02-11 發表
回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子

如果你阿哥錫你, 咪下次同阿哥夾下, 貴野咪當係阿哥送, 咪唔會浪費舊糕 ...
往年都有,但我媽只會認為只係我哥送。又係既,我哥錫住我,次次都只肯收我少少錢甚至最後唔肯收我錢。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 jackiemei 於 16-02-11 發表

原帖由 Ronnym 於 16-02-11 發表
agree
但我已經講到間野幾咁老字號,連老闆請食飯都係呢間。同埋我已經專登用番間菜館禮盒加袋送上門,佢都覺得好唔grand咁真係冇野好講。

同埋在於我嚟講,人地送禮,唔在乎個價值高唔高尚,而係心意。可能我同佢既價值觀真係好唔同。

男爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 16-2-11 21:14
其實都好想同隻佬呻,不過話佢屋企人,佢點都唔鐘意,但真係想呻,話我衰都係咁話。

話說今年我份工好好又 ...
下年買平平哋既海味送比佢哋可能會啱用D , 我都希望有個亞哥亞嫂好似你亞哥亞嫂咁

公爵府

CMMANDY 發表於 16-2-11 21:47
老人家like 海味。下次試下送冬菇,瑤柱,海參或罐頭鲍

糕点只存一星期到。食唔切 ...
agree 老人家like 海味

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 16-2-11 22:25
但我已經講到間野幾咁老字號,連老闆請食飯都係呢間。同埋我已經專登用番間菜館禮盒加袋送上門,佢都覺得好 ...

其實你自己都好在意佢地點睇你同你D 禮物...咁樣會好唔開心架~
你自己覺得亦在意佢地對你都係重男輕女, 咁你都放輕D啦~ 人地諗咩, 你CONTROL唔到.
送左心意, 做左應做既就算, 唔好諗禁多喇~

講真~ 送糕, 老字號幾勁都好, 佢地係唔識就唔識.
都係果句, e.g. 你拎住1000蚊既某5星酒店既糕去明知唔好食都好, 女人麻, 唔食都睇兩眼, 呀媽/99仲可能 POST 上FB 曬下.
老字號好食都無用~ 加上你都話, 佢地都唔在乎你~ 你點講點HARD SELL 都無用.

出年送D 平平地海味啦~
少少地買東方紅送去...
如果買"無品牌" 既就買大堆頭少少~
但你99/MAMI係唔係BUY 名牌呢D 你要自己留意下再決定囉~

唔好放響心~

珍珠宮

引用:其實都好想同隻佬呻,不過話佢屋企人,佢點

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 16-02-11 發表
其實都好想同隻佬呻,不過話佢屋企人,佢點都唔鐘意,但真係想呻,話我衰都係咁話。

話說今年我份工好好又 ...
你99 同媽咪都好, 你在這樣的成長環境長大,難得你經濟環境好左便想送禮孝敬返佢地。

新年唔好唔開心,自己老公錫返就最sweet

ps你哥同你嫂好好

珍珠宮

虎到金來勳章

其實如果年初一送年糕比我老媽,我驚我老媽會鬧,佢屋企已經好多糕,仲送比佢,實唔老like,仲有我男家,今年拜年見到有2x底糕,真係乜鬼都有,仲送比佢,排隊都未到我送嗰舊啦!

我老媽話送糕係應該過年前送架!

唔好嬲啦,有時自己覺得好好嘅嘢,人地未必識欣賞啫,TAKE IT EASY!

男爵府

回覆:其實問題唔淨出於利是度,送禮都會…

我係做廠既,雖則唔係做鞋,係一d outdoor 用品,係美國某知名的品牌都同我地落單,佢地係outlet 單和 普通store既單都同我地落,生產線一樣,即手工一樣,用料也同樣是靚野,分別只係outlet單個design係去年款色炸。

子爵府

引用:我係做廠既,雖則唔係做鞋,係一d outdoor

原帖由 USDS81 於 16-02-12 發表
我係做廠既,雖則唔係做鞋,係一d outdoor 用品,係美國某知名的品牌都同我地落單,佢地係outlet 單和 普通 ...
yes ,outlet係舊左既款

大宅

引用:我係做廠既,雖則唔係做鞋,係一d outdoor

原帖由 USDS81 於 16-02-12 發表
我係做廠既,雖則唔係做鞋,係一d outdoor 用品,係美國某知名的品牌都同我地落單,佢地係outlet 單和 普通 ...
有d大品牌吾只找一間代工廠,會找幾間,質素有差别、

首頁

尾頁

跳至