自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:養貓既jm請進!有些問題想問

我個兩隻貓都係因呢個病而死,我第一隻就係打針安樂死,因為佢好辛苦,食又食唔到,去唔到大小便同呼吸都好困難,所以醫生建議我咁做隔咗大半年都冇,我第二隻貓又係咁不過嗰次佢就冇我第一個嘅情況咁差,只係唔食唔痾,好似好累,係咁躲係梳化底,唔願出黎我嗰次就冇打針,由佢幾時走就幾時走因為我真係接受唔佢又要走嘅感覺

伯爵府

我聽好多人都係咁,醫生話最多一個月,兩個月,三個月命......到頭黎過得倒一直十幾歲都仲係度,有時覺得人對動物既生存能力太看小

男爵府

若果佢食得屙得瞓得,可以再觀察。但當隻貓去吾到廁所,代表佢已經好辛苦,就要放手了

公爵府

幫推

子爵府

fip 無得搞,如果貓貓食唔到野飲唔到水,就係時候放手。

子爵府

安樂死意義在於令病者少受痛苦,如果要等到佢痛苦到不得了先至安樂死,咁就失去左意義了

FIP 係無得醫,而且高傳染性,如果你之後想再養貓,建議你要用TH4或 Virkon 消毒粉作全屋徹底消毒,再等多半年先至好帶另一隻貓返屋企

大宅

引用:若果佢食得屙得瞓得,可以再觀察。但當隻貓

原帖由 Catvole 於 16-02-18 發表
若果佢食得屙得瞓得,可以再觀察。但當隻貓去吾到廁所,代表佢已經好辛苦,就要放手了

...
我明白 今朝同佢睇完翻黎 就即刻食野 仲食ok多 然後食完依舊飲水 然後去廁所

水晶宮

畀面勳章

引用:我朋友第一次養貓,隻貓買左十零日到,噚日

原帖由 Fayeeexox 於 16-02-18 發表
我朋友第一次養貓,隻貓買左十零日到,噚日帶佢睇醫生話係腹膜炎有腹水,醫生話無得醫今朝我朋友在帶 ...
才兩個月,剛戒奶的小貓,多數挨唔到……快D作決定,免得貓B痛苦磨難而去

大宅

引用:Quote:原帖由+Fayeeexox+於+16-02-18+發表

原帖由 701003 於 16-02-18 發表
才兩個月,剛戒奶的小貓,多數挨唔到……快D作決定,免得貓B痛苦磨難而去

...
我5想放棄佢

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 701003 於 16-02-18 發表才兩

我5想放棄佢
勉強挨到,都會有好多後遺症,貓販手中的貓無好日子過的,貓B被迫過早戒奶,所以先天抵抗力不足你上網查下“貓瘟”“腸炎”後遺症,打定底,有心理準備好D

大宅

引用:Quote:原帖由+Fayeeexox+於+16-02-18+發表

原帖由 701003 於 16-02-18 發表
勉強挨到,都會有好多後遺症,貓販手中的貓無好日子過的,貓B被迫過早戒奶,所以先天抵抗力不足你 ...
我不停俾營養佢食可以嘛

大宅

都可以試下貓醫院 nine lives cat hospital
佢地專醫貓,係貓專科

大宅

引用:我朋友第一次養貓,隻貓買左十零日到,噚日

我朋友第一次養貓,隻貓買左十零日到,噚日帶佢睇醫生話係腹膜炎有腹水,醫生話無得醫今朝我朋友在帶 ...
貓貓情況會越黎越差,已經有腹水佢越黎越辛苦,有機會失禁,好好阿貓貓,要佢自己走係好辛苦,打安樂針比起自己走得舒服,我曾經都有2隻貓貓有腹膜炎,知道後只可選擇安樂走,拖得越耐貓貓越辛苦!!

大宅

回覆:pollybaby1988 的帖子

男爵府

引用:Quote:原帖由 Kencbr 於 16-02-18 發表我家

你係點照顧嫁 個案係咪同我地1樣?
你隻貓依家咩狀況?
我果隻當時係攰d,但都算食得去倒大小便
其實都冇咩特別照顧,餵下營養水,摸下佢,同佢講野咋(其實係當佢初生b甘)
好老實,多數醫生會話做人道,但我自己覺得唔好睇少小動物生命力,佢地未必抵抗唔倒

大宅

唔好再買貓喇
個養殖場環境差到你唔信
果度環境狹小
有病既動物迫係同一個籠
好易互相傳染

大宅

原帖由 Kencbr 於 16-02-18 發表
你隻貓依家咩狀況?
我果隻當時係攰d,但都算食得去倒大小便
其實都冇咩特別照顧,餵下營養水,摸下佢,同佢 ...
我嗰隻係攰d成日訓 但係又肯跳落床食野 飲水 去廁所 之後再跳上床訓 好正常 bubu刀係條狀無爛的

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 701003 於 16-02-18 發表勉強

我不停俾營養佢食可以嘛
千祈唔好!大病幸存的貓狗,肝腎都有後遺症,唔好補!補完死快D!一切跟醫生指示啦!

大宅

引用:安樂死意義在於令病者少受痛苦,如果要等到

原帖由 evacatcat 於 16-02-18 發表
安樂死意義在於令病者少受痛苦,如果要等到佢痛苦到不得了先至安樂死,咁就失去左意義了

FIP 係無得醫,而 ...
但樓主購友隻貓貓好似仲ok,無理由醫生一話絕症就即時送佢走....

複式洋房

腹膜炎有分乾或濕,乾可以無咁辛苦有得控制住,但濕多數會辛苦少少,我以前有隻食唔到,又係咁屙,成肚腹水,最後都幫间打針走,但我建議陪到佢最後,雖然見住佢走好心痛,諗起都想喊 ,但調轉諗,我諗貓貓走前都想主人係身邊,呢樣係當時我唯一可以做既

首頁

尾頁

跳至