婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:這裡因果體驗版面

其實睇唔過眼咪輕輕飄過
唔呻好易病
呀99都週街同啲3姑6婆講新抱是非啦,問下佢怕唔怕報應?
呢個世界有言論自由個喎
話人咒佢,咁驚叫佢自己檢討下先囉
老實講,唔咒佢都會死啦,邊個唔死啫,多餘!
係個心咒佢咪比面佢,呀心抱自己谷住咋
咁都唔比人呻
咁叫啲新抱其滿意就去鬧餐99囉

Jolin_Yuen    發表於 16-2-19 12:26

男爵府

我的育兒心得勳章

我奶奶無奶奶架喎,咁佢一定無俾佢奶奶蝦,但是佢蝦我喎。所以有時都無話咩因唔因果嘅。

侯爵府

業報差別經說:具足十種業,所以得到阿修羅報,其業因如下:

身行微惡(行為稍有錯誤)
口行微惡(口中說話稍有錯誤)
意念不怎麼純正
起於憍慢(視自己尊貴,他人卑賤)
起於我慢(固執我有、我能、我所有,心高傲)
起增上慢(未得聖道,認為自己已證已得)
起大慢心(大驕傲,目中無人)
起於邪慢(是特惡行為,又高傲)
起於慢慢(持自己與他人比較,認為己強)
迴向諸善根向阿修羅道。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

回覆 二小姐 的帖子

我都同你想法一樣,我都唔明點解男家永遠好似重要啲咁,其實生仔同生女嘅過程咪完全一樣,都係咁痛架,養仔同養女都係咁多錢架,難道女仔食奶粉,學費係平啲嘅咩??
而且同你講法一樣,以前男人養家,現在都唔係啦,好多女人搵錢仲多添

點解有些99唔比新抱比家用自己父母呢??(問題仲要係新抱自己搵錢架喎)點解攪到返外家探父母好似要偷偷模模咁呢??而啲c6就總係覺得自己父母會老,要多陪伴同照顧,但女仔嘅父母就唔洗陪,唔洗照顧,唔洗比家用嘅呢??連自己生咗嘅小朋友想點教養都唔可以自己話事??

當然如果身份係99的話,當然佢哋也有佢哋嘅道理

子爵府

畀面勳章

大家咁話

大宅

引用:而家d男人想法幼稚又自私,無能力賺錢置多

原帖由 二小姐 於 16-02-18 發表
而家d男人想法幼稚又自私,無能力賺錢置多頭家分開兩個女人,又無能力調解兩個女人之間的矛盾,攪到兩個女 ...
讚好

男爵府

引用:這裡絕大多數太太都數香奶奶,恨不得她快些

原帖由 gorky 於 16-02-18 發表
這裡絕大多數太太都數香奶奶,恨不得她快些消失,更有老死不相往來,高興地告訴大家乜乜節我發了爛渣得到勝 ...
聽你咁講野,一係你無奶奶,一係你有個超好既奶奶,一係你係一個脾氣好好既老婆,或者你根本就係一個男人。
你完全無俾奶奶煩過先係到講埋d咁既風涼話,d奶奶好煩,成日以為自己做左奶奶或者嫲嫲就高人一等,成日對住個新抱阿支阿佐,批評呢樣個樣,但係個仔面前就扮到好關心個新抱,我諗呢d真係得老婆先會見到奶奶咁既面口,d白痴老公仲成日以為老婆對阿媽良心當狗肺,唔領情,實情係好多奶奶都係雙面人,同埋係多管閒事既管家婆。
男又返工,老婆又要返工,奶奶就老馮要個老婆做埋阿四,買餸煮飯兼教仔,自己個仔收左工就可以好似pat 屎咁訓係梳化到打機。做完一輪野,仲要俾個奶奶彈三彈四。真係唔嬲都唔係人。
一個星期帶個仔返外家一次,d奶奶就俾哂說話新抱聽:又返? 真係想一句彈埋去,奶奶,唔該你唔好日日黎,你又黎?雙重標準。
個新抱生唔到仔,就直頭叫個仔同老婆離婚搵二奶生,你又聽過未?
你估d奶奶真係咁好口德唔會數新抱呀?不過佢地個主場係酒樓同公園啫!
呢到d jm都係係到發洩下,好過真係同奶奶開片。係咪?講到尾都係無本事處理同分開兩個女人先咁多婆媳問題,成日唔會切身處地幫老婆解決問題,個阿媽就不停製造麻煩,d男人就淨係識叫個老婆忍。咁大方,不如叫過老公試下住係外家,然後再日日俾個外父彈,睇下d男人點頂。

Jolin_Yuen    發表於 16-2-19 12:29

子爵府

2023年兔年勳章

可能只係婆媳關係好嘅唔會有好大動力share 啫。

我信因果, 老公果邊長輩好錫我, 平輩同我關係好好, 原來因為佢地睇得出我對奶奶好好, 奶奶又當我係女咁。當然我同老公都相親相愛啦。

侯爵府

畀面勳章

我99日日都咒佢99上西天喎,但我99對我超好,我同佢關係可能仲好過我自己亞媽...可能佢受過苦就知自己應該點對新抱,不是因果問題,只是人夾人緣姐。
我冇特別嚴重婆媳問題,但都成日入來呢版睇,因為我第時都要做人99,睇下d反面教材,學做個通氣既99

複式洋房

回覆:二小姐 的帖子

禁止訪問

大宅

你見到你新抱上嚟數你呀?

Jolin_Yuen    發表於 16-2-19 12:30

珍珠宮

其實我都鼓勵多啲99上尼睇。。
有時當局者迷,尼度有jm老奉時,都會有其他jm出言相勸或教訓,咁自己做新抱嘅都可以諗下自己係咪過分左,同樣地,99們都可以睇新抱們嘅post,再諗下自己又有無過分左~
不過其實有好多人係雙重標準,即係嚴人寬己,倒頭來,咪係趕走身邊人囉!
自問好想同99講清楚,溝通好,好想佢知足,咁佢自己都會開心啲,但佢除左自己,乜都聽唔入,總之有一就想二,而且樣樣都想假手於人,所以永遠都覺得人地欠佢,佢永遠都係度嬲...而身邊人就個個都唔想理佢,反正佢乜都唔滿意架啦,我相信尼啲都係因果~

公爵府

其實我覺得適當發洩左,反而向現實生活唔會嘈,好多時都係果刻為啖氣,咁當然唔好有咀咒啦!依度好多jm都心水清,抵鬧新抱照鬧,唔係只偏幫新抱,亦見過有jm感恩99對自己好呢!

伯爵府

sinyeechu 發表於 16-2-18 13:43
睇你咁樣打字,你應該都係人地99?
不是呀!只不過想讓大家和諧相處喳!

伯爵府

TiffChan 發表於 16-2-18 14:07
正義嘅化身。可唔可以請你去旺角撐d警察,叫d好生唔好追住佢地來打。警察打份工,都有父母生。有血有肉,會 ...
反而認為在怨氣之前下手,不錯把說話講出來是其中一種舒緩,行為又製造另一個緊張關係於事無補!行為之前是想法,想法之前是意念,把意念轉一轉天下無事。為什麼當年的他/ 她發脾氣,能處理得好好,甚她流淚都覺得特別可愛,就是他的意念主導行為故。別人的行為無法控制,只有控制自己,不要被別人的舉動牽著自己走,那就不會產生焗住道氣對身體不好,再者網路上面support有幾大作用呢!

伯爵府

Chikane123 發表於 16-2-18 22:49
聽你咁講野,一係你無奶奶,一係你有個超好既奶奶,一係你係一個脾氣好好既老婆,或者你根本就係一個男人。
你 ...
怨氣很重

伯爵府

kathrilyn 發表於 16-2-19 02:22
你見到你新抱上嚟數你呀?
所有都是我新抱

伯爵府

anpanmenbaby 發表於 16-2-19 01:05
我99日日都咒佢99上西天喎,但我99對我超好,我同佢關係可能仲好過我自己亞媽...可能佢受過苦就知自己應該 ...
所說的咪就係因果囉!

大宅

係呀,記住有因果,所以希望你宣揚開去俾你既奶奶朋友/前輩/後輩,等佢地做多d好事,做人要存好心,做好事。大家共勉之。

首頁

尾頁

跳至