母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係度諗....
係咪真係要有d 咁嘅事件d 人先會對母乳改觀呢??
又有幾多準媽媽會因為呢個問題認真考慮餵人奶/
可以令到想放棄嘅奶媽堅持落去呢??
香港社會又會幾時先可以/ 會做到好似外國咁支持母乳餵哺呢??

好想講多次: 母乳萬歲!!

大宅

:-D

大宅

推好文

母奶媽媽加油~~
香港政府也要為母奶媽媽加油多爭取福利!

ps.比起來台灣母嬰親善做的好一些~

伯爵府

如果公司支持就好,起碼泵奶都方便d.
我10月返工喇,預算返到公司泵一次,食飯泵一次..好驚吾夠存貨

公爵府

我之前都餵全人奶餵仔仔到9個月大
見仔仔食粥食得幾好,又唔多願埋身食,所以咪停人奶
初初其他親戚知道仔仔全人奶都好出奇,問唔補奶粉點夠食0甘勁??
攪到我好似好異類0甘
0的老人家叫到餵到6個月時就一定要戒
食人奶係咪聰明0的我都唔知,我又唔覺仔仔好聰明學0野好叻
不過就真係健康0的
我仔仔現在差不多12個月大,都無點病過
濕疹都無出過,
經過今次事件大家人奶媽媽要努力呀

禁止訪問

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

禁止訪問

大宅

原文章由 mocha 於 08-9-23 17:37 發表
我都係全人奶媽.但我一d唔覺毒奶粉對我或bb冇害.

大家全人奶媽都唔好自欺欺人.做奶媽的,都係要食嘢, 老實講,我都係有飲奶同食奶類製品..之前食咗幾多三聚氰胺落肚都係未知數.最後,咪又係去埋亞bb度..

所以餵唔倒全人奶的媽媽都唔駛咁可惜,大家間接都係坐埋一條船.. 只不過,全人奶媽唔駛去pok奶粉咁解.

sorry, 其實我唔係太明, 又或者你會唔會諗得太灰?

對我黎講, 我一個月都唔知有冇食一次雪糕, 幾次面包, 可能仲有半次飲奶, 就算當中有奶製成品, 係咪大陸既先? 又會有幾多含三聚氰胺?(你要知道蒙牛都唔係每一個批次都有事), 又會有幾多落左我肚? 又會有幾多成再轉去人奶度?

我既人奶bb, 又點同食3鹿奶粉既bb相比?

咁你會唔會帶bb去照下超聲波?

我自己就一d都唔擔心, 因為我亞女係全人奶bb, 我唔覺得我同其他奶粉bb媽媽坐埋同一條船, 當然, 我唔希望有任何bb suffer啦
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

珍珠宮

原文章由 朝日太太 於 08-9-23 23:56 發表

sorry, 其實我唔係太明, 又或者你會唔會諗得太灰?

對我黎講, 我一個月都唔知有冇食一次雪糕, 幾次面包, 可能仲有半次飲奶, 就算當中有奶製成品, 係咪大陸既先? 又會有幾多含三聚氰胺?(你要知道蒙牛都唔係每一個批 ...

雖然我個b都係全人奶, 但我都驚我會同奶粉b媽媽搭埋同一條boat,因為阿b 食緊雀巢o既米糊, made in China, 都唔知有無問題? 我都好擔心呢??

Last but not least, I agreed with your points.

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

食物安全係重要,所以更加要餵人奶。

唔係好同意妳講奶媽食咗三聚氰胺...又係去埋亞bb度,暫時既研究都未有咁既資料,我都有做資料搜查,暫時能夠講既,仲係"三聚氰胺水溶性低,腸胃吸收到肝(detox,不過分解唔到),再入腎同沉澱沉積成石",未有證據顯示能夠由乳腺排出,不過就算有,都係微乎其微既份量。

人奶媽係要份外注意飲食,但戒食大陸出品既食品都只係好少少,因為就算係外國進口既食品,都唔保證原料唔係大陸嘢,亦都唔保證係無污染。

大家全人奶媽都唔好自欺欺人.做奶媽的,都係要食嘢, 老實講,我都係有飲奶同食奶類製品..之前食咗幾多三聚氰胺落肚都係未知數.最後,咪又係去埋亞bb度..

但做大人就 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

洋房

但做大人就 ...

A doctor's wife already replied us that 三聚氰胺 probably did not go to the breast milk. Actually I'm also very afraid and I cannot sleep well these days. However, don't be so depressed.
Breast milk is a miracle. Nurses told me when we got sick, e.g. flu, those virus will not go to the breast milk. However, the anti-biotic VS these virus will go to the breast milk.
I think our body will filter out 三聚氰胺 before give to our babies.

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 pipi331 於 08-9-24 13:31 發表
我決定中午去executive toilet 放低 2安.
唉! 我以前平均泵到 3-4安ka, 不知何時見家鄉........

澤媽, 你今日泵成點呀?祝你愈泵愈多, 長泵長有.

大宅

而家 d 反對餵人奶既 99婆婆靜晒!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

同意 eeb 所講. 可怕唔止係無良食品, 仲有係許多未經證實, 甚或自己作出來的消息, 誤導左許多打算餵人奶的準媽咪. 我絶對唔覺得自己個 bb 同人地坐埋一條船, 至少我唔會急住要帶 bb 去驗腎喎. 前日睇新聞, 世衞又有發言人重申, 最安全仍然係餵母乳. 我無咩醫學常識, 所以最信賴佢地. 我 99 向來都好支持, 前日佢打電話問我地需唔需要幫手買奶粉, 知道細 b 仲係全母乳, 都非常放心.

原文章由 eeb 於 08-9-24 10:20 發表
食物安全係重要,所以更加要餵人奶。

唔係好同意妳講奶媽食咗三聚氰胺...又係去埋亞bb度,暫時既研究都未有咁既資料,我都有做資料搜查,暫時能夠講既,仲係"三聚氰胺水溶性低,腸胃吸收到肝(detox,不過分解唔到),再入腎同沉澱沉 ...

別墅

eeb,

絕對同意你所講的一切。

各位奶媽們,
大家一齊繼續努力,BB食得開心健康,就係我們的動力。
加油!加油!

複式洋房

原文章由 eeb 於 08-9-22 17:52 發表
近日網上的討論,很多人問這隻那隻奶粉是否安全,又收到好些電郵有關食物安全中心的奶製品檢驗結果,很多媽媽害怕、自責、罵人等。我慶幸我兒是全人奶b,不用擔心奶粉的問題,難道要付上這樣沉重的代價,大家才會正視和認同餵人 ...

Totally agree with you!

All the Breastfeed mami add oil!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊