親子旅遊

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

回覆:分享 - 2016農曆新年10日澳洲之旅

Thanks for sharing 👍

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Day 3 – Tangalooma Island >> Bekerley on the beach (Gold Coast)

早餐後去睇餵唐鵝, 每朝11:00a.m.係碼頭開始.

之後玩島上活動, 射箭, ping pong, snooker, 籃球等…本來想join滑沙, 但兩父子無興趣, 問過同行唔玩一樣要full paid, 唯有放棄! 不過如果想滑沙, 最好安排第一日, 因check out後玩要搵地方沖身. Lunch再次幫襯beach café, beach café係自助形式, 提供pizza, 薯條, 意粉等. 呢間café亦係島上唯一有wifi既地方, 但係好多時都接收唔到, Samsung機間中都重可以, 我同阿仔唔係用samsung呢兩日完全接收唔到, 要較部samsung share wifi, 呢點係resort最失敗.

Beach cafe外

酒店早上10a.m. check out, 行李只需放係房門外, 酒店會幫你運送, 落船時在碼頭指定地方認領.

下午4點準時回程返碼頭, 由碼頭到GC apartment經con-x-ion網上卜, 2A1C共A$123. con-x-ion係GC好普遍, 幾日係大街小巷都見佢車出入. 約好接送時間6:00-6:20 p.m., 但過晒鐘未出現, 於是打上hotline, 等了又等終於6:40pm出現了. 因唔係包車關係, 司機要逐個站pick up, 要有心理準備隨時會過預約好既時間.

碼頭行出少少會見到呢個牌, 就係呢個位置等車.

大約8點多到左我地住既apartment Bekerley on the beach, 入大門後先打電話跟指示做, 再禁密碼開safe box攞鎖匙, 全程不經人手.

一放低行李即去surfers paradise, 因聽日安排去dream world未買飛, 之前有jm報料在GC買兩個theme park只係A$40, 原來優惠只限於澳洲居民, 撲左幾間遊客最平要A$90, 好貴! 當時好多旅行社已經收工, 博一下打比吃xxx竟然有人聽電話, 即跑去門市買A$65/張重送sky point入場卷,真好彩! 所以穩陣d最好出發前格好價買定飛. 之後係Foot Locker附近商場醫肚.

食飽去7仔買go card, 打後幾日都要用佢, go card有兩種, 一種A$10用完就無, 另一種十蚊deposit再加$入咭, 用唔晒可以全部refund, 去有airtrain柜檯或者glink柜檯可以退, 無論巴士/glink 上車前先拍咭, 落車記住再拍就會見到餘額同扣左幾$, 好方便. off peak有時搭好多站都係幾毫子. 係GC 14歲以下都重係小童, 半價好抵!

明天會更好~~

水晶宮

繼續

男爵府

好媽媽勳章

留個支持吓先

男爵府

好媽媽勳章

引用:係農曆新年去左澳洲十日, 之前睇過2月係雨

原帖由 LongRyan 於 16-02-20 發表

係農曆新年去左澳洲十日, 之前睇過2月係雨季, 好幸運, 整個 ...
想問:
1. lunch 後游水係泳池定沙灘?沙灘啱小朋友游水嗎?自己浮潛唔參加佢個tour又得唔得?
2. 餵海豚時影相易影嗎?普通防水相機都影到?定好暗要用閃燈長鏡之類?小朋友餵我喺隔離影唔影到?定要好似啲人咁走上橋先影到?

男爵府

好媽媽勳章

引用:Day 3 – Tangalooma Island >> Bekerleyon

原帖由 LongRyan 於 16-02-21 發表

Day 3 – Tangalooma Island >> Bekerleyon the beach (Gol ...
知唔知滑沙玩幾耐?係計次數定時間?如果第一日滑完重夠唔夠時間游水食晚飯再餵海豚呢?

男爵府

Thanks for sharing
滑沙一日有幾多場架?有時間表嗎?

珍珠宮

CheukC9 發表於 16-2-21 16:07
想問:
1. lunch 後游水係泳池定沙灘?沙灘啱小朋友游水嗎?自己浮潛唔參加佢個tour又得唔得?
2. 餵海豚時 ...
1) lunch我地係POOL游, 沙灘都可以, 但大多人游泳池 . 自已浮潛可以呀, 有COUNTER可租用具. 2) 餵海豚時間好短, 直接係隔離影比較難, 海豚一食條魚即到下一位, 完全無時間停留因為係好多人排隊. 可以係看台影過去, 不過幾遠同黑, 當然有靚機效果好D, 唔洗防水相機根本唔會掂到水. 佢亦都有專人同你影, 第二日可以去centre睇, 鐘意可以買.
明天會更好~~

珍珠宮

CheukC9 發表於 16-2-21 16:11
知唔知滑沙玩幾耐?係計次數定時間?如果第一日滑完重夠唔夠時間游水食晚飯再餵海豚呢?

...

CHEUKC9, YIUMAMA,
滑沙唔記得幾耐, 好似係用四驅車車去沙丘兜完先開始滑, 我問過一日有3, 4場, 最早8:30 a.m., 最晏3:30p.m., 另外兩場11:30 & 1:30 (呢兩場唔太肯定). 如果想玩其他野就參加早團. 我自已好想去, 反而兩父子唔想, 無理由自已join, 攪到我都無得玩. 你地幾時去? 如果暑假當地冬天唔知係咪呢幾段時間. 冬天去無咁好玩, 果到幾空曠, 我地去二月已經係最熱, 但夜晚都幾涼, 要著長衫褲, 外套.
明天會更好~~

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:CheukC9 發表於 16-2-21 16:07 想問

原帖由 LongRyan 於 16-02-21 發表
1) lunch我地係POOL游, 沙灘都可以, 但大多人游泳池 . 自已浮潛可以呀, 有COUNTER可租用具. 2) 餵海豚時間 ...
吓?即係一餵就走?咁咪用自己相機影張相都唔畀? 死啦……我好似期望太高添。
咁餵嗰陣你著咩衫?我見人話好凍?我easter去,啱啱夏尾秋頭,都未知要帶咩衫好。

子爵府

引用:係農曆新年去左澳洲十日, 之前睇過2月係雨

原帖由 LongRyan 於 16-02-20 發表

係農曆新年去左澳洲十日, 之前睇過2月係雨季, 好幸運, 整個 ...
海䐁島stay幾多晚??
是否stay 1晚可餵1次
3晚就3次??

珍珠宮

LongRyan 發表於 16-2-20 00:12
係農曆新年去左澳洲十日, 之前睇過2月係雨季, 好幸運, 整個trip每日都陽光普照, 好開心, 特別要多謝Missmam ...
好吸引

珍珠宮

支持
我都喜歡澳洲 好舒服

大宅

回覆 LongRyan 的帖子

Brisbane 去Sydney程機係咪AM包埋架?

大宅

Hi LongRyan,

Which type of room are you book at Berkeley? Brach Front Standard? Superior? Or Ground Floor One? Thx

男爵府

引用:Quote:原帖由+LongRyan+於+16-02-20+發表本

原帖由 232 於 16-02-22 發表
海䐁島stay幾多晚??
是否stay 1晚可餵1次
3晚就3次??
我問過酒店,住多過一晚都只可以餵一次。

男爵府

回覆:LongRyan 的帖子

con-x-ion 需要另外買行李費嗎?

子爵府

引用:Quote:原帖由 232 於 16-02-22 發表海䐁島s

原帖由 yiumama 於 16-02-22 發表
我問過酒店,住多過一晚都只可以餵一次。
oh

many thx

男爵府

Great Trip!
Can you please let me know which Visa you apply? A couple of them in the site, prices vary.

Is it the 601?
https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/601-#

Thanks.

珍珠宮

Andrewbaby 發表於 16-2-22 11:00

Brisbane 去Sydney程機係咪AM包埋架?
係呀, open jaw ticket. 
明天會更好~~

首頁
12345...15

尾頁

跳至