自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+Happymom2004+於+16-03-01+發

原帖由 leegbd 於 16-03-01 發表
係外國大唔一定轉數慢。問题係依家香港的女仔太勢利,吓吓講錢,又要名牌,最好老公有樓有車,自已做少奶。老實 ...
社會風氣同價值觀如此,都幾令人唏噓。唔只香港女仔,唔少做左人媽媽嘅都希望自己個女嫁個有錢人啦。

我教我個囡,幾時都係靠自己好,自己最可靠,點都要有謀生能力。我自覺呢方面做到身教。

lalalumlum    發表於 16-3-1 07:47

子爵府

2018復活節勳章

回覆:見到嘉欣同佢啲姊妹有感而發

香港社會真係好勢利好現實,我嚮香港長大都頂唔順呢種價值觀

水晶宮

其實依家個世界變咗,都不及以前。
現在的加國咁多中國人,華人社群擴得好大,讀書壓力亦比以前大, 樣樣嘢都被我們強國影響咗。
嘉欣嗰代唔同我哋嘅下一代。
根本度度都有好壞處,係㨂自己想要乜。

男爵府

引用:—向對移民都十五十六,老公有加國護照,那

原帖由 厚多士 於 16-03-01 發表
—向對移民都十五十六,老公有加國護照,那邊亦有住的地方可随時過去住。好多朋友叫我為小朋友快啲走。不過 ...
但那邊長大的孩子對sex也太open,真係睇父母點教

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:原帖由 auntie_big 於 16-03-01 發表

原帖由 skyfree333 於 16-03-01 發表
其實純嘅定義係咩?
認為唔係玩野
冇太多機心,成日“聰明”地對利益著眼。

老實我覺得係家庭教養問題,我認識幾個十幾歲移加後來回流的,攻利得絕對算死草,自己高薪厚祿,但對福利獎品大小都不放過,待人更是攀高踩低

伯爵府

我親眼見過某女華姐(加拿大畢業)為錢比個伯包TIM
又話禁煙大士...但親眼見到佢食煙食到煙駁煙...
我唔覺得特別好...其實都一樣

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:回覆 厚多士 的帖子我比較concern 係讀書,

原帖由 Mhmiho 於 16-03-01 發表
回覆 厚多士 的帖子

我比較concern 係讀書,香港成日要爭名校佢中學個時想佢去加拿大讀
Agree..... 另外我見香港某撮所謂大學生所作所為!
我都要存定錢送個女到外國讀書。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

引用:回覆 厚多士 的帖子我比較concern 係讀書,

原帖由 Mhmiho 於 16-03-01 發表
回覆 厚多士 的帖子

我比較concern 係讀書,香港成日要爭名校佢中學個時想佢去加拿大讀
加拿大環境好,不過校園濫藥、毒品盛行,所以也不完全是樂土。

禁止訪問

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 3514 於 16-03-01 發表我都覺

原帖由 auntie_big 於 16-03-01 發表
嘉欣係真純, 我朋友識佢

伯爵府

入得娛樂圈點會純?

不過人地結婚,lee d 衰野費事 la

bik1229    發表於 16-3-1 09:14

伯爵府

—向對移民都十五十六,老公有加國護照,那邊亦有住的地方可随時過去住。好多朋友叫我為小朋友快啲走。不過 ...
家庭教育同本性最緊要。

TiffChan    發表於 16-3-1 10:15

子爵府

唔同意

我以前在溫哥華的時候,學校個停車場好似名車show room咁,全部都係華人子女的車

這樣物質的環境下讀書會會有幾純呢?

子爵府

\"森詠\"bb幾姐妹都係要立志入娛樂圈啦

個星媽仲要話有需要時最多咪當比鬼札

水晶宮

外國純唔純就唔知。

但我尋晚親身目睹,坐我隔離檯兩個著住校服嘅中學女生,邊食野邊大大聲討論點樣篤穿個dom dom令自己懷孕,要個男仔娶佢,之後又話上深圳落咗佢。

我覺得香港有D中學生好恐怖呀。

jellomama    發表於 16-3-1 18:59
lingbelle    發表於 16-3-1 14:04

侯爵府

我d加拿大朋友真係好pure ka,成日比人揾笨,我成日教佢地要醒D。(我c6都係加拿大華人)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我都覺得有部分外國土生土長既人係思想上單

原帖由 3514 於 16-03-01 發表
我都覺得有部分外國土生土長既人係思想上單純一d, 但做娛樂圈既絕對唔係, 好多野唔係睇外表睇到。

...
係wo

侯爵府

引用:外國純唔純就唔知。但我尋晚親身目睹,坐我

原帖由 petitsomeone 於 16-03-01 發表
外國純唔純就唔知。

但我尋晚親身目睹,坐我隔離檯兩個著住校服嘅中學女生,邊食野邊大大聲討論點樣篤穿個 ...

大宅

我覺得純、鈍、物質主義,唔係同一樣嘢。
我覺得純係個價值觀純,用努力去換取成績同想得到嘅嘢,而唔係用手段、勢利嘅目光、出賣自己去得到。

cherrylemon    發表於 16-3-1 19:29

首頁
12345...6

尾頁

跳至