自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:一歲bb要教嗎?

首先要教嘅係工人同C6,BB咁細但其實超醒目,會不斷試你地底線,而家瞓地大嗌成功,再大d必會更恐怖,兩條炸兩一係避開,一係跟你嗰套,你叫佢地試下:下次BB又瞓地大叫,大家都堅持唔理佢,睇下BB會不會走向你地其中一個人面前再lur⋯⋯呢個人就係最寵壞佢嗰個嘞!而家絕對係教BB嘅時間,一d都唔太早,遲喇!

水晶宮

blinkgogo 發表於 16-3-3 08:16
一有野想要就大叫大喊
叫佢飲水佢唔想就勁扭,其實我只係遞個水樽埋去,見佢唔想就拎開
尋晚想食枱上既食物 ...
要教育!!!!我係過來人, 睇到你依個CASE我就火.. 諗起之前同99 住, 由BB開始咩都話佢唔識唔知, 其實你係睇到個BB咩都知/識, B行唔穩撞到枱/地, 佢教個B打枱/地, 出街撞比人, 好自然咪人囉, B要咩EVEN唔玩得都會比佢玩, 一喊就比, 比比下咪慣咗咩都要喊囉!!!好彩當時老公同一陣線, 但都冇用佢呀媽都唔理佢.我個香港EE更加唔敢多事!

到依家搬咗出黎, 我先慢慢教返好佢唔打人/打地.... 當時因為搬請咗個BUNBUN, 好彩佢有心幫我一齊教好. 但依家我教女就到我老公做架两, 我開同個B講道理佢成日話佢听唔明.. 根本點會唔明吖, 個B自己既好多嘢都心知, 佢開始TROUBLE TWO不受控, 我唔想個B變港童.

JM你要努力呀! 不過唔好一下了太強硬, 都係要慢慢黎, 因為個B知, 但佢唔係明, 所以你要開頭2分鐘, 5分鐘一路比RESPONSE佢咁話比佢知係唔得...

水晶宮

ac917 發表於 16-3-3 09:22
首先要教嘅係工人同C6,BB咁細但其實超醒目,會不斷試你地底線,而家瞓地大嗌成功,再大d必會更恐怖,兩條 ...
係, 你講得好啱!!!!!!
好彩我搬得快唔同99 住, 否則香港從始多一個港童!

ac917    發表於 16-3-3 12:09

子爵府

要教。我小朋友幾乎唔會扭計,但當然有扭既時候,但我由始至終都同佢講扭就一定冇,你要既我可以俾你,但你喊住扭住我就點都唔會俾。佢好細個就知,所以從來小扭

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

我又佢扭飽,先理佢

大宅

回覆:blinkgogo 的帖子

3歲定80,有d根據㗎。要教的,1歳講道理佢地係會明的,你教的方法正確,加油!

伯爵府

blinkgogo 發表於 16-3-3 08:16
一有野想要就大叫大喊
叫佢飲水佢唔想就勁扭,其實我只係遞個水樽埋去,見佢唔想就拎開
尋晚想食枱上既食物 ...
介紹你睇一本書: French Children Don't Throw Food

圖書館有得借的

男爵府

其實細細個已開始教,即使佢未聽得明都會照講+body language比佢睇,唔會比佢發癲狂扭

男爵府

引用:我教緊女時,我隻佬唔敢架両,我99(同住)

原帖由 fong2005 於 16-03-03 發表
我教緊女時,我隻佬唔敢架両,我99(同住)都唔會出聲。
如果俾我就會由佢扭,可能我女知無人幫,我又唔怕 ...
我老公覺得佢個囡係完美
聽到佢喊勁肉痛

水晶宮

2024年龍年勳章

教!

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

引用:一年都無教過?bb好醒架!已經知道點蝦人。

原帖由 Charlotte_mom 於 16-03-03 發表
一年都無教過?bb好醒架!已經知道點蝦人。初生都識扭抱,幾個月都識揀鐘意嘅野食。
要黎真架喇,佢要喊由 ...
你講得岩,我囡由初生開始勁扭抱,照顧佢連食飯厠所都唔得
我想由佢喊,我老公一係自己抱,一係鬧我唔抱
我最大困難唔係點處理個囡,係點處理我老公

子爵府

要教但不是講道理,吾會明。只可1.吾理佢不譲佢得呈。2. 引開注意力

珍珠宮

BK Milk勳章

要教,任何人無情講

水晶宮

2018復活節勳章

教!細細已經要教,有時小朋友係測試大人底線

大宅

我覺得應該教佢正確表達方法,而唔係由佢減就算,technically, 由佢減唔係一個有效嘅教法。

DottyDoggies    發表於 16-3-3 17:49

男爵府

1歲仲唔教? 你C6有潛質做怪獸家長wo。

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

下次教仔叫你c6彈開
風雨同路

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

當然要教啦!喊,發脾氣就咩都無,我小朋友兩歲半,一發脾氣就罰企,企到收聲為止

珍珠宮

好媽媽勳章

c6會縱壞佢,1歲已經明白好多野

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

只能講句3歲定80;3歲前唔教,3歲後就難教/唔到你教!

不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至