自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

PANADOL 我知呀!
所以m痛死都忍~
而且我食PANADOL都仲會過敏tim! 少食為秒~

大宅

死啦!我都食好多. 不過近期朋友介紹我食日本EVE,要去日本先有得買. 唔知呢隻有無人知好唔好呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

幣啦,我一頭痛就食2粒添

大宅

我試過用寶礦力開水飲, 但係都止唔到痛. 我想問吓散利痛又傷邊度呀, 因我轉咗食散利痛好耐?

原文章由 方方媽媽 於 08-9-28 22:57 發表
頭痛,可以用寶礦力開暖水,1:1.
其他痛,可以食維他命b離加鈣鎂片(要留心,係鈣鎂片,唔係鈣片).
呢兩個方法,都係無副作用.
食維他命仲係有益既添.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

panadol(內含paracetamol成份)有D人用黎自殺,一次過食幾十粒會導致肝衰竭。所以英國响店舖賣親都係25粒裝,就係唔想有人一次過吞幾十粒。

大宅

咁如果唔食panadol,咁真係要止痛時食邊隻好d呀?

大宅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我老豆,老公,老表都係醫/護/藥界.你地米信樓主d以訛傳訛野啦.

一次過吞幾十粒?セ药過量都死得人啦. Vit A都會呀.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你老豆,老公,老表都係醫/護/藥界,咁你係咪先?
佢地係,唔代表你都「理所當然地」識呢瓣架嘛。(講笑)

唔好講篇文章點(我其實都無睇)
有好多人真係無諗到,
食panadol係可以overdose,
因為真係有人食咗提議嘅份量,
覺得好似無效,咁又食多兩粒,
完全無諗過隻藥可能唔適合自己。

同埋我曾經見過人食呢隻藥黎自殺,
諗真D一次過吞20粒都幾難架,隻藥咁大粒,
要分幾多次先吞得晒?加埋D水,個胃都好漲架。

所以吞幾十粒係有難度架。

原文章由 Jasmine-4711 於 29/9/2008 01:47 發表
我老豆,老公,老表都係醫/護/藥界.你地米信樓主d以訛傳訛野啦.

子爵府

原文章由 Jasmine-4711 於 29-9-2008 01:47 發表

我祇係轉貼,並不是"樓主d以訛傳訛野",
相信与否要由自己或咨詢有關人仕等作決定。

如有令各位引致不安,在此說聲對不起!

大宅

sorry. 我信西藥副作用勁大. 但醫務人員一定話我痴線

一般傷風,發燒. 我同我個女真係好少好少食西藥的.

首頁

尾頁

跳至