論盡家傭

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 ringo0920 於 16-03-14 發表

原帖由 LoveCJ 於 16-03-14 發表
唯有係咁做啦,如果佢勸極都唔聽,就冇辦法,全部野都執正來做
你查下醫生有冇係香港註冊。不過都係個句,自己盡快帶佢去私家診所驗孕。

大宅

回覆:火都嚟!!!佢話有咗bb!!!!

大家請問祝我好運,今晚同佢談判

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

LoveCJ 發表於 16-3-14 20:06
大家請問祝我好運,今晚同佢談判

祝你好運. 因我以前件肥廢人, 周圍教其他bun, if you have baby, you no need to work, your employer cannot terminate you, need to give you salary.

你工人都係咁. 如你話baby唔準入你門口, 佢地無所謂架, 生咗咪掉在醫院, 掉在街.

大宅

祝你好運
btw, 你話已請緊新工人,可否問下勞工處你有証據未知佢有左時已想炒人,同佢懷孕而炒佢冇關?

大宅

引用:祝你好運btw,+你話已請緊新工人,可否問下

原帖由 geisito 於 16-03-14 發表
祝你好運
btw, 你話已請緊新工人,可否問下勞工處你有証據未知佢有左時已想炒人,同佢懷孕而炒佢冇關?
但係僱傭條例規定員工出示有孕証明,就不能終止合約。所以就算我已經入了新工人的申請,都不可終止現在的工人。

大宅

引用:Quote:LoveCJ+發表於+16-3-14+20:06+大家請

原帖由 lily-of-valley 於 16-03-14 發表
祝你好運. 因我以前件肥廢人, 周圍教其他bun, if you have baby, you no need to work, your employer ca ...
如果佢去到咁盡,我都會在她放完產假後,即刻解僱佢

大宅

回覆:pandaforever 的帖子

Btw, 如果她選擇resign, 咁佢封信要不要寫明她辭職是因為有孕,要回鄕下生b?

大宅

引用:Btw, 如果她選擇resign, 咁佢封信要不要寫

Btw, 如果她選擇resign, 咁佢封信要不要寫明她辭職是因為有孕,要回鄕下生b?

...
佢resign 不需講原因,
你同佢講左未?

伯爵府

LoveCJ 發表於 16-3-14 15:27
我之前提到她的表現越來越差,碗碟又洗唔乾淨,成日玩電話,又將佢啲衫同我家人啲衫一齊洗,又掛自己的衫入我間房掛乾,偷我囡囡啲利是錢用,又借錢俾佢應急 .... 點解啲人可以咁樣對我!!!佢已經很多年前離咗婚,冇端端可以有bb, 都唔知係邊個経手,最近俾我發現佢借財仔㖭⋯⋯...

同我炒咗個死肥印一樣
你太好人了,
同我之前一樣,
我仲帶佢出去食好野,
仲白痴到想帶佢去做facial / 電眼睫毛,
又送小禮物首飾唇膏面膜,
養到佢愈來愈惡,
我發覺都係做無良僱主好,
只俾基本野唔再無情白事供奉佢地,
起碼我唔會後悔,
將供奉佢地的$拎去 做善事/食咗佢 好過。

eggcake    發表於 16-3-15 23:33

男爵府

引用:Btw, 如果她選擇resign, 咁佢封信要不要寫

...
傾成點?
肯唔肯自己走?

大宅

引用:Quote:原帖由+LoveCJ+於+16-03-14+發表Btw,

原帖由 great999 於 16-03-14 發表
佢resign 不需講原因,
你同佢講左未?
講咗啦,我扮好人,講哂我以前點樣對佢好,點樣容忍佢,佢就現在咁樣對我。佢哭看講佢都唔想有咗,俾佢在香港做野亞媽鬧到飛起(但仲識教佢個囡點做)

我建議佢考慮提早走,會計番長期服務金,佢可以早點回鄉下生b,初生嬰兒都要照顧,又要錢,我的建議都係為佢好咁囉⋯⋯

我叫佢今晚想想,明天給我們答覆。她話要同佢亞媽商量。有需要會叫佢亞媽打電話給我老公傾。(佢亞媽我哋都認識)

如果她不接受建議,佢將來的日子都幾難受⋯⋯

Btw, 佢仲俾封醫生信証明要1.5個月前要返菲律賓,如果唔係,就上不到飛機,是不是要放她早走?

大宅

引用:Quote:LoveCJ+發表於+16-3-14+15:27+我之前

原帖由 hsbc005 於 16-03-14 發表
同我炒咗個死肥印一樣
你太好人了,
同我之前一樣,
絕對同意!下一個工人我唔會再做好人!

係佢到迫我做一個嚴厲的僱主!

大宅

引用:Quote:原帖由 great999 於 16-03-14 發表佢

講咗啦,我扮好人,講哂我以前點樣對佢好,點樣容忍佢,佢就現在咁樣對我。佢哭看講佢都唔想有咗,俾佢在香 ...
佢冇权要求邊日要上飛机走,你的責任是俾前四後六,不是俾佢返家鄉

大宅

引用:Quote:原帖由 hsbc005 於 16-03-14 發表同

絕對同意!下一個工人我唔會再做好人!

係佢到迫我做一個嚴厲的僱主!
不需做好人,做個对得住自己良心的僱主就可

大宅

回覆 LoveCJ 的帖子

佢個菲律賓醫生是否香港註冊?如不是,你唔使接受這個醫生的建議嫁。
另外,10星期產假,一般是生產是2-4星期開始,要僱主同意先可決定。不過最好問下勞工處。另外你叫佢去睇政府,政府醫生唔容易俾病假紙呀。
另外,佢懷孕都要做家務嫁,一般家務大肚無問題嫁。如果佢話唔舒服,就叫佢睇醫生,用下佢啲錢。同佢講保險唔包產檢嫁。

大宅

要企硬。千萬不要讓步。你要做到無所謂。佢哋多數唔會喺度生。個BB係無身分證嫁。

大宅

若工人確實是有咗,只能面對.肚太大(生產前個半月)航空公司是不准上機的.

如果無法勸佢提早離職,那麼可安排佢將年假或例假押後到產假前一起放吧

樓主唔好太勞氣.....天無絕人之路!!佢放完哂產假可以唔要佢!

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

大宅

引用:Quote:原帖由+LoveCJ+於+16-03-14+發表講咗

原帖由 great999 於 16-03-14 發表
佢冇权要求邊日要上飛机走,你的責任是俾前四後六,不是俾佢返家鄉
同意!佢仲好似扮儍,話醫生証明要早過4星期放假,如果不是,就不能上機。咁咪係香港生囉,佢當然話冇錢冇醫院,好似以為我會幫佢俾,佢都儍儍地

大宅

引用:回覆+LoveCJ+的帖子佢個菲律賓醫生是否香港

原帖由 clarachingching 於 16-03-14 發表

佢個菲律賓醫生是否香港註冊?如不是,你唔使接受這個醫生的建議嫁。
Thanks! 我取了她醫生紙,會今天check check 這個醫生。

我問過勞工處,如雙方都未能達成產假之前放幾多星期,就用前四後六

首頁
12345...12

尾頁

跳至