自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

my005 發表於 16-3-17 09:11
佢根本係一見數就驚左7-8成嗰種。個腦不斷同自己講,唔識唔識唔識﹗

而家要畀D趣味數學同佢一起玩下,引發 ...

嘩!
你講中左,我細個就係呢種!

有野kick實左,但如何及早解開,就唔會咁。

我真係一聽到數學,就驚左7、8成,個腦不斷講唔得唔得,到而家都仲係

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

clara1975 發表於 16-3-17 09:08
我冇咩谷佢...只係唔明英, 數點補都係咁....其他學科又冇咩問題喎...我只係想平均D唯有慢慢黎再搵出路吧... ...
真係最好既自己埋身教,因為咁樣你先會明白點解佢唔識,從而針對問題,重新教佢,唔好依賴補習老師,媽咪先會上心幫到佢。小學課程,相信宜家父母教育程度應該無問題吧!自己唔明白就去書局買練習書先看看,消化左就教小朋友,肯付出,肯堅持,我相信一定有進步,只望合格,更加易達成!p.s 每次溫習唔需要多,只要教識一樣先,熟練明白左就此再教多少少 ,溫故知新,累積落黎就會見到成果,唔好心急,因為你小朋友底子差,打好左要追唔難。

水晶宮

clara1975 發表於 16-3-17 08:45
小女四年班
一直都採取寛鬆態度
但英,數仍然唔合格

P4數學差是否以前的根基不好,因為P4開始學LCM,HCF,而且問題一點都不簡單,上學期會有同分母分數加減,下學期開始有異分母加減,然後是+,-混合,如果LCM不熟,真的很辛苦,而且現在有很多學校教LCM,不用短除法,你嘗試用短除法教LCM,HCF,會比較容易明,我囡囡當年P4數學都很差,我自己教,在升P5暑假,去數X,就開始進步,主要是多做練習.

其實樓主的囡囡會否專注力不好,很容易忘記英文生字,GRAMMAR RULES,這樣就要靠媽媽,因為她不能長時間溫習,補習老師只來1小時,是不夠的,我囡囡也有這情況,我唯有有空就叫她溫習,我會重新講一次課文,另外找了一個私補,主要做練習,我就溫生字,雙管齊下.

這個方法對我囡囡說是有效的,現在正考呈三,雖然她不是B1生,但也不是B3生,我已經很滿意,當年囡囡P4成績跟你囡囡差不多,但只要努力,還是有希望的.

樓主,加油!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 clara1975 於 16-03-17 發表

原帖由 jannlly 於 16-03-17 發表
一係未開竅,要等。
二係不是讀書材料,越迫越谷,只會有反效果。
同意,讀書好講書緣,亦有可能未開竅,睇過心理學書,分為內在動力,外在動力,無內在動力去發奮

男爵府

你睇佢派返來既試卷,通常錯d咩呀?

琥珀宮

引用:Quote:jannlly+發表於+16-3-17+08:49+一係

原帖由 clara1975 於 16-03-17 發表
我冇咩谷佢...只係唔明英, 數點補都係咁....其他學科又冇咩問題喎...我只係想平均D ...
數學如有個別教授(私補或父母自己教),教得好方法啱,就算資質點差都無理由教唔到佢合格,不過資質差既,教識教明之後也要多做練習去強化記憶及應用。
我以前幫人補數,有一個中三女仔,由唔合格到最後會考有C。
父母自己教到最好,因小朋友可以一唔識就問到,每日睇功課知道佢邊d唔明!

男爵府

引用:小女四年班一直都採取寛鬆態度但英,數仍然

小女四年班
一直都採取寛鬆態度
但英,數仍然唔合格
完全同我少爺一樣,又係4年级,中,英科,係末合格過,點攪都冇進步,其實我哋大人點努力去幫佢,我唔肯用心去學,博士都幫唔到佢,真係冇辦法,大家努力呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:非常頭痛的學業問題

個底打得唔好,
你要自己跟佢,由小一,小二, 英,數重新再學起,比小一,小二,英數練習佢做,搞掂左,再做三年級果啲,要時間,要心機。暑假開始啦。

伯爵府

回覆 susi1024169 的帖子

係囉,同埋如果已知佢係咁上下, 我會努力比佢試讀書以外活動

侯爵府

clara1975 發表於 16-3-17 09:11
已經轉左間冇咁多功課的學校了...程序應比之前的淺少少..同D同學都開心...我只係想佢平均返D..唯有慢慢再搵 ...
我個女數都係唔好, 英文佢就OK, 我C6由細到大陪佢睇英文台, 陪佢睇書, 我自己就從小由日常生活教佢英文生字..... 好多嘢都係由基礎學起..... 好似樓上JM 講, 你由小二小三D課程同佢再學習... 可能會有得著.....加油, 唔好灰心.....

珍珠宮

BK Milk勳章

小女四年班
一直都採取寛鬆態度
但英,數仍然唔合格
小一二時嘅成績點? D卷通常錯咩?

子爵府

小女四年班
一直都採取寛鬆態度
但英,數仍然唔合格
補習社,私補,公文式,雞精班⋯太多會引起小朋友反感。經驗之談,以前我要姨生(6歲左右時)每次見我都要英文對答。佢嫲嫲要佢講上海話。結果發覺佢好逃避。果時好擔心,但都由佢冇再逼佢。近期(10歲)請咗個講英文個姐姐,都擔心佢溝通唔到。點知佢可以幫婆婆做翻譯。問返佢,佢話晤中意特登去做。反而佢都自己我地緊張佢講英文,所以返學都有俾心機去學。試下放鬆自己,放鬆小朋友。睇下小朋友性格,再決定點樣教。

侯爵府

木土土 發表於 16-3-17 09:47
數學如有個別教授(私補或父母自己教),教得好方法啱,就算資質點差都無理由教唔到佢合格,不過資質差既, ...
原來有高人,可以搭單問下,點樣可以解決小朋友做券唔小心呢?呀仔(小三)係我自己教同睇功課,發覺太多抄錯数字情況,首先抄錯题目数字就實計錯啦,到計啱(直式),總結又抄錯之類。 曾經迫佢自己list out 個check list 出嚟貼响牆都冇用。

公爵府

畀面勳章

小女四年班
一直都採取寛鬆態度
但英,數仍然唔合格
都幾年,咁問題係邊?學校好深?學校唔教野?功課識唔識自己做?夜訓上堂眼訓冇聽書?冇閱讀習慣?要搵出問題係邊先!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-3-17+09:47+數學如

原帖由 tutik 於 16-03-17 發表
原來有高人,可以搭單問下,點樣可以解決小朋友做券唔小心呢?呀仔(小三)係我自己教同睇功課,發覺太多抄錯 ...
如果成日抄錯數,可能係眼腦手協調不太好,我仔係左手人,細個有時會睇一串數字或字母,再寫出來會左右掉轉!
可以訓練佢睇一串數字再背出來(眼腦),之後再加強,睇完一串數字、一路背一路寫出來(眼腦手),平時坐車見到車牌也可以做下呢練習!

其他唔小心,好難避免,人人都會,唯有操多d做得快就有時間番check!家長也要放鬆d及自我安慰,唔小心錯好過唔識而錯,因為唔小心只係成績表唔好睇,唔會影響佢之後理解及學習進度!

侯爵府

回覆 木土土 的帖子

真係一語道破!佢這協調係較差,同佢默書只記到两個詞語,再多都唔記得。因為佢正值三位十一乘除,每一個位既混計,佢都要正確才能得出一個啱答案。結果只係60幾,自己也不開心,因佢平時好多数學功課,已經好努力,且全份券都(好似)識,攪到而家對數學冇晒信心。
唔好意思樓主,騎劫咗你舖

禁止訪問

開心吸收勳章

伯爵府

畀面勳章

梁太2010 發表於 16-3-17 13:45
我女以前讀幼兒園, 結果上到小一全級第尾
但我沒有放棄, 小六全級第一,
我的看法先找出他/她為何記不 ...
OK, 我會試試找出問題及解決方法, THX

子爵府

小女四年班
一直都採取寛鬆態度
但英,數仍然唔合格

樓主, 我比個真人真事妳知, 就係發生係我細仔度,

由小三開始, 成績永遠都係排尾20打後, 我亦都無比佢補習, 事關細仔唔中意, 咁就算啦,
我只係同細仔講, 咁你盡力啦, 到了升中派位, 我細仔只可以選擇band2 中. 我連band 2 頭都唔敢博, 選擇了band 2 中, 但最估唔到, 第一期考試竟然拎全班第一名, 全級第8 名, 自此之後, 細仔時時都自動自覺溫書, 可能比老師讚過, 信心又大左, 一有默書就叫我幫佢默一次( 已經有好多年未試過).

其實讀書真係無得迫, 我大仔無咩讀書, 次次考試都頭幾名.

子爵府

小女四年班
一直都採取寛鬆態度
但英,數仍然唔合格
佢對自己表現有乜感覺?就算好hea嘅,如果成日失敗、不如意,都不好受的,也會冇咗自信

我唔會對個10歲細路下定論話佢唔得、冇書緣之類,我相信人人努力學習都會有自己天地,會進步,最緊要係搵到啱佢個人嘅方法學習。

英文多看多讀多浸淫好重要,如果佢覺得課本悶,開放些讓佢自選喜歡的類型看,有些人真的不喜歡在文法格式入手學語文,反而觀摩別人寫作聽說話(如audio books)易上手。

數學很多人說操練得多就熟,但偏偏有些人怕程式,一看就閉腦,但學會用套入形象又易上手好多。

不妨去圖書館找有關“learning skills\"的書找找靈感,的確外國出版多些,台版翻譯也不少,也有談primary learning 的。

首頁

尾頁

跳至