懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+skylingac+於+16-03-25+發表

原帖由 skylingac 於 16-03-25 發表
修正應該係1月18第一日
4/13 你都係12週應該可以驗埋唐氏。你B大過我個幾週。你出面照左未?有閃閃了嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+skylingac+於+16-03-25+發表

原帖由 envylam 於 16-03-26 發表
4/13 你都係12週應該可以驗埋唐氏。你B大過我個幾週。你出面照左未?有閃閃了嗎?

...
未呀。早幾日先check 到有,依家仲唔好夢幻咁。因老公丁丁量唔多,自己m又唔準。呢幾日又要搬屋,2月尾時仲去埋白事
搬完屋攪掂後會約返私家check 返同照。

大宅

...
如果我今次係2個月才m果次就可能細你b少少

大宅

引用:Quote:原帖由+envylam+於+16-03-26+發表4/1

原帖由 skylingac 於 16-03-26 發表
如果我今次係2個月才m果次就可能細你b少少
不過我唔記得要帶咩去產檢,你知道嗎?只記得可食早餐要抽血

大宅

引用:Quote:原帖由+skylingac+於+16-03-26+發表

不過我唔記得要帶咩去產檢,你知道嗎?只記得可食早餐要抽血
自己同老公身份證。英文住址證明同醫生信。
我之見有人話原來要抽五支血toocold:,我諗我要食大個啲的早餐:

大宅

引用:Quote:原帖由+envylam+於+16-03-26+發表不

自己同老公身份證。英文住址證明同醫生信。
我之見有人話原來要抽五支血toocold:,我諗我要食大個啲的早餐: ...
抽5枝都係拮一針,佢轉5枝管咁抽。放心

複式洋房

大家好呀!

我都有同樓主相近嘅問題想請教各位靚媽媽架!

1)我最後一次m come係7/2,22/3睇左醫生已寫左信比我去公立醫院登記產前檢查,但接住而家復活假一路都無時間去醫院,公司好忙又請唔到假,唯有等閒日星期6,最快都要2/4。但好多人話要即刻去醫院排,請問而家係咪算遲?但我好擔心而家已經好遲

2)我同我未來老公(暫未註冊,因此b唔係計劃中)本身打算2017結婚,已經訂好部分野錢又比左,搞到而家計劃亂哂。我住天水圍,未來老公住馬灣,但我想係QE/瑪麗/威記生,而唔想屯門/瑪嘉烈生,係地址證明方面,因岩岩先準備交預約結婚書,未有任何結婚證明,去醫院時只得自己天水圍住址證明,怕QE/瑪麗/威記唔收我!聽講而家唔比跨區生!有無媽媽可比意見我嗎?

感激萬分!

大宅

引用:Quote:原帖由+skylingac+於+16-03-26+發表

抽5枝都係拮一針,佢轉5枝管咁抽。放心
咁都安心啲。 幾驚比人插五針

大宅

引用:+本帖最後由+viannbaby+於+16-3-26+11:42+

原帖由 viannbaby 於 16-03-26 發表

大家好呀!
其實呢我自已都仲有個地址係天水圍,但老公唔想博愛或屯門醫院,話怕多大陸人(唔係雙非,而係因為真係多新移民),所以我地第一時間已經唔諗呢區。而QE我都鐘意,但見過大家講,唔可誇區所以都放棄左。

本身都怕瑪麗次次檢查要上山,但呢度jm講返原來檢查係贊育咁就方便返曬了,同埋可打電話預約,就即刻打去約了。

其他要等有經驗jm share了

複式洋房

skylingac 發表於 16-3-26 11:53
其實呢我自已都仲有個地址係天水圍,但老公唔想博愛或屯門醫院,話怕多大陸人(唔係雙非,而係因為真係多新 ...
多謝你答我問題呀!
我諗法同你一樣,見好多人話屯門多大陸人,而且本身護士態度比較差,所以唔打算屯門生,馬灣出瑪麗其實好快9個字就到。

有無其他jm可以share?

如果咁我一得閒要即刻去QE試左先!
如果唔收,再試埋瑪麗/威記!

希望唔會太遲啦!
同埋如果7/2最後m come,其他照計我應該幾week?
我見醫生好張紙無寫啲咩,我又唔識計
呢幾日個肚仲扯住扯住痛,似m痛,擔心有事

大宅

引用:Quote:skylingac+發表於+16-3-26+11:53+其

多謝你答我問題呀!
我諗法同你一樣,見好多人話屯門多大陸人,而且本身護士態度比較差,所以唔打算屯門生 ...
瑪麗要住址證明。 如果你無應該都唔駛去了

複式洋房

skylingac 發表於 16-3-26 12:14
瑪麗要住址證明。 如果你無應該都唔駛去了
咁我諗我首先最重要係拎到預約結婚嘅一啲證明係手先好去醫院試
我上網book左2/4 10點去TST文化中心交預預結婚書,睇到時有無比到咩證明我再趕過去QE試一試先!

大宅

引用:Quote:原帖由 john_baby 於 16-03-25 發表

我就係怕第一次未必會做埋唐氏,第二次期又怕過左13w6咁點算。果時私家又難約期,就麻煩了。贊育係咪一定會 ...
係,你第一次去贊育都成12week,即日會幫你做早期唐氏,如果上午full,就下午做。 我建議你早d去。 例如,他約你930,你最好830去到,就可以早d做早d走。 我上次傻更更930去到,原來有7個930的人到佐。 所以,我果日1230才有得見姑娘同做Oscar.

大宅

引用:Quote:原帖由+envylam+於+16-03-26+發表我

原帖由 piglover 於 16-03-26 發表
係,你第一次去贊育都成12week,即日會幫你做早期唐氏,如果上午full,就下午做。 我建議你早d去。 例如, ...
唔該晒你。我當日都會早小小到。即日照埋Oscar咁安樂晒,咁請問結構係咪都有埋定要自己出去照

大宅

引用:Quote:原帖由+envylam+於+16-03-26+發表我

原帖由 piglover 於 16-03-26 發表
係,你第一次去贊育都成12week,即日會幫你做早期唐氏,如果上午full,就下午做。 我建議你早d去。 例如, ...
請教。 我第一次去時都14-15weeks. 知唔知咁佢仲會唔會幫我尸check唐氏?

大宅

引用:Quote:原帖由+piglover+於+16-03-26+發表係

唔該晒你。我當日都會早小小到。即日照埋Oscar咁安樂晒,咁請問結構係咪都有埋定要自己出去照

...
我聽講佢會幫照埋結構

大宅

引用:Quote:skylingac+發表於+16-3-26+11:53+其

多謝你答我問題呀!
我諗法同你一樣,見好多人話屯門多大陸人,而且本身護士態度比較差,所以唔打算屯門生 ...
如果照計LMP,你明天已經第七週了。其實馬灣去瑪嘉烈唔係最近咩?何必咁辛苦走到出贊育產檢?另外要中西區住址證明至可以的。個肚有啲扯下扯下感覺係正常,因為子宮變大中。冇痛冇流血就得。希望幫到你啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+piglover+於+16-03-26+發表係

請教。 我第一次去時都14-15weeks. 知唔知咁佢仲會唔會幫我尸check唐氏?
14-15w已經過晒唐氏了,你打去問下好d

大宅

引用:Quote:原帖由+envylam+於+16-03-25+發表我

原帖由 skylingac 於 16-03-25 發表
不過佢佢話我依家已經11周,到真係睇可能已是14-15周了。 不過我希望是計錯數啦

...
我計到你4/13只係12w2咋,所以應該ok

大宅

引用:Quote:原帖由 piglover 於 16-03-26 發表係

...
通常都會有期嘅。 不過,好彩嘅話結構就會安排在贊育,由護士or醫生照,唔好彩就會去瑪麗醫院,由放射科嘅技術員照。 我就係屬於唔好彩嘅媽咪,我將會在4月去瑪麗醫院照。好在我一早已經book佐私家醫生照結構。 我建議你早d book定私家先,稱陣d.

首頁

尾頁

跳至