自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

babymj33 發表於 16-3-27 18:57
素顏係選擇, 但好多 bk jm 以日日素顏而自豪, 就真係好吾明。

淨係結婚果日化過粧就更奇妙, 沒有社交的 ...
以素顏自豪都唔緊要, 仲要覺得人地化妝好似犯法咁: 做咩化妝呀你? 又咁厚粉嘅??????

翡翠宮

回覆:東京啲女性打扮得好令人賞心悦目!

日本人同韓國人都幾注重打扮外表,同埋對女性定咗位就係要溫柔要打扮。
朋友做酒店,唔係Frontline 只係後面 back office,佢個韓國人阿頭日日係咁捉佢地儀表

伯爵府

sabun 發表於 16-3-27 17:56
東京之旅發現大部份女人甚至老婆婆穿衣也很講究,扮得好靚,我都要學下先!
...

我試過係名古屋著到太HEA 比警察叔叔查passport

bertcat123    發表於 16-3-27 19:06

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

引用:我住嗰區好多日本媽媽,喺吉之佬買餸一眼就

原帖由 babyhoi 於 16-03-27 發表
我住嗰區好多日本媽媽,
喺吉之佬買餸一眼就分得出
太古?
日本女人多數有化妝,就算c9落街買餸都搽個粉底,畫眉,淡色唇膏

公爵府

木土土 發表於 16-3-27 18:59
我又唔覺得「香港人又以素顏自豪」,我自己素顏時,自己打扮整齊,感覺係自在,不是自豪,但也絕不自卑。:w ...
好似你呢類心態咪OK囉, 素顏係個人選擇, 無問題, 但唔好講到人地化妝扮靚好似異類唔知博咩咁, 又話人發姣又話人批盪

kakachopper    發表於 16-3-27 23:31

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

普遍係比香港整齊

但也有好多好騎喱的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:麻煩貓 發表於 16-3-27 18:52 我真心

原帖由 babymj33 於 16-03-27 發表
素顏係選擇, 但好多 bk jm 以日日素顏而自豪, 就真係好吾明。

淨係結婚果日化過粧就更奇妙, 沒有社交的 ...
我記得有個講話佢朋友結婚都無化。。。

bertcat123    發表於 16-3-27 19:12
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

公爵府

147741 發表於 16-3-27 18:56
我都有啲衫在日本買,
但第咗上我身,又是另一回事
變了一件好普通的衫
佢地打扮係成個package的, 髮型, 化妝, 衣著, 飾物, 再加上言行舉止, 其實望上去簡單整潔嘅打扮可能已經攪咗兩粒鐘

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-3-27+18:59+我又唔

原帖由 bertcat123 於 16-03-27 發表
好似你呢類心態咪OK囉, 素顏係個人選擇, 無問題, 但唔好講到人地化妝扮靚好似異類唔知博咩咁, 又話人發姣又 ...
「人地化妝扮靚好似異類唔知博咩咁, 又話人發姣又話人批盪」

咁呢d應該係少數姐,我成日習慣摸面卒眼,化妝幾麻煩,我好鬼佩服日日化妝的女士,化得靚更是令人賞心悅目,我見到靚人,自己心情也好d!

子爵府

我欣賞人地文化係扮下靚唔會比人話發姣

係香港 夾多個蝴蝶仔都好易比人話發姣

bertcat123    發表於 16-3-27 19:17

大宅

引用:Quote:147741+發表於+16-3-27+18:56+我都有

佢地打扮係成個package的, 髮型, 化妝, 衣著, 飾物, 再加上言行舉止, 其實望上去簡單整潔嘅打扮可能已經攪 ...

公爵府

木土土 發表於 16-3-27 19:13

咁呢d應該係少數姐,我成日習慣摸面卒眼,化 ...
外國有研究話如果男士每日有靚女望下(好似半個鐘左右), 連健康都好D, 命都長D呀! 睇靚野真係有益身心!!

大宅

引用:Quote:babymj33+發表於+16-3-27+18:57+素顏

以素顏自豪都唔緊要, 仲要覺得人地化妝好似犯法咁: 做咩化妝呀你? 又咁厚粉嘅?????? ...
同意,我以前返工間公司,仲有我D屋企人,成日都話人做乜要化妝,做乜要扮咁靚我最憎,関佢鬼事,又唔係化佢塊面,我鍾意精神D,靚D,整齊D,有錯咩。

bertcat123    發表於 16-3-27 19:27
[Hello!I am Hei Hei!:-D [url=http://lilypie.com小寶寶希希

侯爵府

引用:Quote:原帖由 bertcat123 於 16-03-27 發表

原帖由 木土土 於 16-03-27 發表

咁呢d應該係少數姐,我成日習慣摸面卒眼,化 ...
呢D係自卑果D人先會講人化妝係發姣姐。。我都唔化,因為我無時間,我懶,但人地化妝,佢有呢種堅持毅力我好佩服欣賞。。但我深信呢D人都唔多。。我都素顏左咁多年。。自豪就無咩。。自在係真既。。返工唔使化。。收工唔使卸妝。。著衫唔使驚high到面,出汗唔驚妝會溶。。摸眼摸鼻咩都得。。。但我都去學化妝。。有時化下人都會開心D...

水晶宮

已經同以前比差好遠

我都啱東京番黎, 發覺好多女人無化妝 (或化好淡)和好casual, 同以前化行妝set晒頭果隻, 差好遠

水晶宮

引用:Quote:babymj33 發表於 16-3-27 18:57 素顏

以素顏自豪都唔緊要, 仲要覺得人地化妝好似犯法咁: 做咩化妝呀你? 又咁厚粉嘅?????? ...
最敝素顏得黎個樣係超衰果隻

bertcat123    發表於 16-3-27 19:52

大宅

好欣賞佢地 唔好話男人 我女人見到都開心 想望多幾眼
我以前返工果度都有同事問返工我化妝做咩?
其實我無原因架 唔係有獵物 又唔係發姣 只係個人靚D 做野都精神D 而且自己鐘意買野 返工都唔著下就會哂 好多人以自己把尺去度人

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+bertcat123+於+16-03-27+發表

原帖由 miffyumiffy 於 16-03-27 發表
最敝素顏得黎個樣係超衰果隻
我又覺得唔好話人素顏得黎樣衰,人人都有選擇自己打扮方式,樣靚唔靚亦係天生,無謂對人家打扮口出劣評,靚就讚下大家開心!

piklam1    發表於 16-3-28 15:00

大宅

而家唔係講緊日本女性打扮過,令人賞心悅目咩?
點解變左素顏 vs 化妝的爭論

我記得中學年代有website update 日本街拍,
而家仲有無?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+nms+於+16-03-27+發表每次去

原帖由 p_o_m_a_n 於 16-03-27 發表
無錯。
當我返來香港想咁打扮岀街嘅時候,就會覺得自己好另類好奇怪。因為周街d人都係t,牛仔褲
而家啲B6唔會T加牛嫁
佢地盛裝出街,好行吓。

係街成日見到。

首頁
12345...8

尾頁

跳至