論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你個中介違反左海關既商品說明條例

大宅

回覆:beanlala 的帖子

鬧係鬧A蠢!唔係鬧工人,因為係個A蠢介紹呢件野俾你。我明你心態,請未黎過係真的咩都唔識,從新教過。做過怕佢唔聽話。
始終呢件野斷過約,我都會介意啦!

大宅

回覆:irene_lai616 的帖子

如果一早知係斷約才請,又另外咁講了!
俾我都唔開心。

珍珠宮

引用:你個中介違反左海關既商品說明條例

原帖由 PonyMom 於 16-03-30 發表
你個中介違反左海關既商品說明條例
我家海外菲張CV都係假,心諗係菲姐定agent 做假呢!

子爵府

回覆:Evachau 的帖子

其實睇工人香港身份証簽發日期就知有無黎過HK!
我曾經請一賓妹話只係10-12年係香港做工,但黎到香港再睇身份証,簽發日期係2001年,再追問下,原來係香港打咗11年工,仲要係5同僱主,結果到我家不足一個月激到我即炒

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

大宅

irene_lai616 發表於 16-3-30 21:08
鬧係鬧A蠢!唔係鬧工人,因為係個A蠢介紹呢件野俾你。我明你心態,請未黎過係真的咩都唔識,從新教過。做過 ...
真係要去鬧agent?其實我擔心agent會話俾姐姐先,到時會唔會攪d花神俾我嘆...c6話唔請都請左囉,都無得追究....

大宅

回覆 irene_lai616 的帖子

係low,斷約wor, 又唔知係咩事斷約,攪到我宜家囉囉攣low

男爵府

真係好唔明
你請佢做2年
理佢之前之後既野做咩
之前佢係好係壞有咩關係
祇要佢而家肯用心幫你就好
如果佢對你係差
佢之前做得幾好都無用

總之
佢呢2年既表現先係你要最重視既

大宅

回覆:dragonair 的帖子

都唔係咁講呀!之前斷約的,印象會無咁好,大多數一定有D事發生左。俾我一定會問agent 問清楚。

大宅

引用:Quote:irene_lai616+發表於+16-3-30+21:08+

原帖由 keLLy_yip 於 16-03-31 發表
真係要去鬧agent?其實我擔心agent會話俾姐姐先,到時會唔會攪d花神俾我嘆...c6話唔請都請左囉,都無得追究 ...
我老公之前都咁講,請左無得追究。但我會覺得agent隱藏事實,一早知就唔同講法。我一定打電話去agent問清楚,或者當面問個工人發生咩事斷約。就算唔知個工人之前斷約,佢都有機會玩野,所以小心D。

男爵府

回覆:工人話未黎過hk...點知…

工人份CV是否有寫明無香港經驗?同埋仲有無其他出入?你可以引用商品條例去報案(唔係警局),之前有成功例子,個agent要罰錢,新聞都有講,你可以上網睇睇

子爵府

引用:對我來說姐姐係那裡做過做幾耐,是否完約或

原帖由 tuenmunoasia 於 16-03-30 發表
對我來說姐姐係那裡做過做幾耐,是否完約或斷約都唔重要,乜唔係姐姐表現如何最重要嗎? ...
係誠信問題,如果光明正大,何需隱瞞?

子爵府

rabbitboyboy 發表於 16-4-1 10:55
係誠信問題,如果光明正大,何需隱瞞?

事情已發生多時,最重要是如何處理而不是分析是否曾來過香港,如果覺得誠信有問題接受唔到還諗什麼即炒咪解決問題,我請的姐姐是完約但之前連斷三個約,表現我給95分,做得好是否來過香港或斷過約真是咁重要嗎?

子爵府

引用:Quote:rabbitboyboy 發表於 16-4-1 10:55

原帖由 tuenmunoasia 於 16-04-01 發表
斷約絕對不等於工人差。
但斷約嘅工人,差嘅比例應該比好嘅多,相信不少人都會咁諗。其實你請到好工人,你真係好幸運。

言歸正傳,其實我本來淨係睇咗頭一版,無追哂post,係睇你回覆我,我再追先知樓主工人係斷約,所以我重點係講誠信。僱主有權知道僱員嘅工作經驗,如果知對方有心隱瞞,僱主心裏有刺也無可厚非。

不過既然已經請咗就冇法了,期望樓主個工人係好人,否則要向中介追究責任。

子爵府

rabbitboyboy 發表於 16-4-1 11:25
斷約絕對不等於工人差。
但斷約嘅工人,差嘅比例應該比好嘅多,相信不少人都會咁諗。其實你請到好工人,你 ...

明白姐姐同樓主要求不同樓主好介意,但現實層面說有香港經驗未必是壞事,我姐姐之前在新加坡做4年香港做3年,可能有人說是老seafood,但姐姐用心工作乜都唔使叫唔使教,油煙機電風扇自行拆裝清洗,用乜牌子清潔劑話我知是最好,所有廣東菜就算未煮過講佢知就會,我不知幾高興佢有香港經驗,同一件事都有正反兩面,如姐姐表現無問題何必執著細節呢。

大宅

回覆:工人話未黎過hk...點知…

我之前都請左個咁樣既,聲稱無黎過香港但入境處通知我佢黎過,仲斷左約,真係要讚下入境處 好在佢抵步前我已經知道,可以cancel個申請而agent退番錢。

你個case唔同,工人已經到左,我係你會睇定d,如工作表現ok就算,如果差就會搵agent算帳

珊瑚宮

她 passport 有上手傭主姓名
玩具萬歲!

大宅

回覆:rabbitboyboy 的帖子

現在睇下你想唔想用呢個工人,如果唔想,早D同agent 傾。我會多D留意佢,因為唔知佢衰邊範。

男爵府

回覆 keLLy_yip 的帖子

佢嚟到妳冇睇佢 passport 既record? 竟然在fb check 到.
正常我會檢查下佢 passport

男爵府

畀面勳章

工人表現點?
如果好嘅就由佢啦,比過個你都未必好.

首頁

尾頁

跳至