自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我做咗9年半ftm,上年9月細仔小一後,就立

原帖由 ChristieMing 於 16-04-04 發表
我做咗9年半ftm,上年9月細仔小一後,就立即找了份part time,我份cv沒有註明這9年在做什麼,只寫到9年前的 ...
間公司見你9年幾Ftm都肯請你,但你返一個月就轉工

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

公爵府

引用:Quote:原帖由 333s 於 16-04-04 發表12年,

原帖由 haileymama 於 16-04-04 發表
咁我唔認同喎,我做FTM都一路update自己,仲識到新嘅朋友喎

出返黎做野,都好快上手 ...
同意。雖然無工作,但現今世界資訊發達。我們一樣呼吸緊生活緊,而且keep住上bk,完全唔會脫節

Shamuslau    發表於 16-4-4 22:49

男爵府

回覆 Shamuslau 的帖子

之前做sales coordinator, 家陣做clerk😁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 ChristieMing 於 16-04-04 發

原帖由 ninjarabbit 於 16-04-04 發表
係呀!因為搵到一份半職出月薪嘅工,人工又高好多,所以轉。呢份做咗半年喇。

seaseafamily    發表於 16-4-5 11:11

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:呀囡黎緊升小學,諗住出返黎做野,resume照

原帖由 Shamuslau 於 16-04-04 發表
呀囡黎緊升小學,諗住出返黎做野,resume照寫做左FTM嗎?大家有冇經驗?
我自大仔小一轉全職媽,到佢小五,我出去揾兼職。中間做全職媽,無寫履歷入面,根本明眼人如果係請你,根本就晤會問。而且,作為兼職人士申請,老板根本晤會問甘多,我自己見過幾份工,都係寫個段時間真空,佢都係睇返我未做全職媽前既工作經驗。祝你成功

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:ChristieMing 發表於 16-4-4 21:22

但我擔心吾寫呢幾年做乜,人地吾會考慮
我又冇諗咁多,諗住send cv試下先,點知好快就搵到了。

seaseafamily    發表於 16-4-5 11:11

琥珀宮

回覆:FTM返返職塲

返pt先啦,升小需要媽媽

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:Quote:11B 發表於 16-4-4 20:52 我係因為小

因為我媽剛退休,所以可以幫我湊
你媽教唔教到功課,溫習?教唔到嘅話使唔使去補習社? 就算你媽只接放學,送佢去補習社,俾飯你女食,除了本身俾開你媽嘅家用,幫你湊都要額外俾返錢你媽架。

男爵府

11B 發表於 16-4-4 23:12
你媽教唔教到功課,溫習?教唔到嘅話使唔使去補習社? 就算你媽只接放學,送佢去補習社,俾飯你女食,除了本 ...
你講得啱,就係因為佢退休,要俾多d家用,所以要出黎做野

公爵府

我覺得最緊要俾顧主知道你小朋友有乜需要,隨時有人幫再到你,等對方知道你唔會成日請假,更要俾顧主知道你雖然無做野咁耐,但就不停咁update緊自己,等對方知道你系一個好學上進既人,哩啲印象分好重要

333s    發表於 16-4-5 08:27

水晶宮

我仔小二我出番黎做野

份工係朋友介紹

我仔放學番學校課外活動/去補習社, c6放工去接佢, 再番屋企煮飯

假期公公婆婆湊

象牙宮

haileymama 發表於 16-4-4 20:34
咁我唔認同喎,我做FTM都一路update自己,仲識到新嘅朋友喎
出返黎做野,都好快上手 ...

1/ FTM都一路update自己 = a must

2/ 出返黎做野,都好快上手,視乎自己有無心嘅姐 = yes

3/ 要接受, 無法再能任 12年前自己工作地位。
12年前, 如當任 senior....
12年后, 職場上, 會給你同樣机會? 現实中不。"勿想當年"。

4/ 12年前, 當任 普通工种。12年后, 同樣當/比較低職位, = yes
(香港搵工不太難) 自己調節心态就是了。 自己灵活D. 就是。
由0 開始。只要不介意, 一切都好辦。

年紀, 經驗, 職位, 學歷... 一環扣一環。 是現实。
** 我看事很遠, 很深,....

seaseafamily    發表於 16-4-5 11:13
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

ninjarabbit 發表於 16-4-4 22:44

升任不了... 除了轉工, 还能選擇未。。

現实永不是童話故事。

不做 3年, 職場世界完全不同了。社會不同了。 "請我不表示我能升任"。

自己要付出更多的耐力, 勤力, 意志力。非易事。有料自然生存... 無料。巨難。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

Cv 要力求簡潔,介紹自己工作經驗至為重要。ftm 其實是離開了職場,不用寫上去

若然你真覺得 ftm 是你的其中 selling point ,可以在 cover letter 中介紹,不過咁要寫得好都幾考技巧

seaseafamily    發表於 16-4-5 11:13
Life is short.  Enjoy your coffee, and...  Remember to smile.

男爵府

Athenalily 發表於 16-4-5 08:39
Cv 要力求簡潔,介紹自己工作經驗至為重要。ftm 其實是離開了職場,不用寫上去

若然你真覺得 ftm 是你的其 ...
但呢幾年完全吾提做乜,會吾會引起冇謂揣測?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:呀囡黎緊升小學,諗住出返黎做野,resume照

呀囡黎緊升小學,諗住出返黎做野,resume照寫做左FTM嗎?大家有冇經驗?
我當年無寫架。 係寫ftm前做既公司名。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

大宅

Shamuslau 發表於 16-4-5 10:44
但呢幾年完全吾提做乜,會吾會引起冇謂揣測?

唔會揣測,人地可以 interview 時問

Shamuslau    發表於 16-4-5 14:14
Life is short.  Enjoy your coffee, and...  Remember to smile.

首頁

尾頁

跳至