家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Jnam 於 16-04-19 發表俾你參

原帖由 Neromagic 於 16-04-19 發表
你張乜嘢單,保單可以好複雜,好多人就係睇下個名睇下保費就買,之後要 claim 先發現原來唔保,又走去投訴
...
唔係我買,我只係見到張付款單。70+又點會未claim過? 托賴老人家身體都算健康,入過醫院做過下小手術咁

男爵府

引用:有啲公司保到5000萬 但未必用得著 除非你其

原帖由 vlogia 於 16-04-19 發表
有啲公司保到5000萬 但未必用得著 除非你其他保險齊全 否則ward or semi private 都夠用

...
有d公司個醫療保險已經有咁好既保障。

男爵府

引用:有啲醫療計劃係有分5000萬同2500萬一世保障

原帖由 Deedeee 於 16-04-18 發表
有啲醫療計劃係有分5000萬同2500萬一世保障額,有分墊底費版本。
當然墊底費版本會平過冇墊底費版本。
...
高端保險有墊底費其實仲差過普通保險但無墊底費。

男爵府

引用:Quote:ismandy 發表於 16-4-18 23:02 請問

原帖由 Jay_Ng 於 16-04-18 發表
基本上無錯,通常有幾個墊底費級別選擇,大部份住院同手術項目多數全數賠,而入院嗰陣,唔使比按金,出院之 ...
多謝,明白。咁同一d公司包既醫療保險一樣,畀張醫療卡就搞掂,咩都唔使理。

民房

ismandy 發表於 16-4-19 21:52
高端保險有墊底費其實仲差過普通保險但無墊底費。

點解咁認為?:)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

引用:多謝大家意見!問過,話千2左右,按年歲増

原帖由 LOVELY-BABE 於 16-04-18 發表
多謝大家意見!問過,話千2左右,按年歲増保額!
我見其它保險公司也是咁上下,有D包埋門診咁!

...
你問左那問?我都想幫媽咪買

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Jnam 發表於 16-4-19 15:47
唔係我買,我只係見到張付款單。70+又點會未claim過? 托賴老人家身體都算健康,入過醫院做過下小手術咁

...
想補充下, 唔好以為幫老人家買咗醫保後就好穩陣, 我屋企的CASE就係老人家入院係可以claim番保險, 但入院後去醫生的跟進, 及其他未到要做手術的醫療全部係要自付. 老人家曾入院3次, 一次盲腸, 一次腳跟, 一次腎要驗組織, 雖然三次都可以CLaim足或大部份, 但除了這三次平時的醫療是一毛錢也沒CLAIM的. 腳部物理治療, 平常跌打骨科,有時找好一點的醫生每次約二千, 腎科跟進約1.5月一次, 每次更要8千, 眼科問題,政府幫手打針, 針藥自付, 每次6700 (打了三次政府亦要停, 所以不算經常開支)

男爵府

建議買危疾+醫療,touchwood有事危疾可攞一筆錢睇醫生旁下身,要住院就claim醫療,但買前要問清楚賠償條款

男爵府

引用:我想幫我阿爸買保險,請問你哋有冇人幫襯保

原帖由 LOVELY-BABE 於 16-04-15 發表
我想幫我阿爸買保險,請問你哋有冇人幫襯保柏Bupa?好不好?
知唔知仲有冇其他保險公司受老人家保險?唔該大 ...
我本身都打算買佢,但佢既保費到老年好似比人貴,同埋又限住要用佢網絡醫生/醫院(呢樣我唔like).. 純討論,我唔係 agent, agent 唔該唔好 pm 我

男爵府

回覆:Jnam 的帖子

只係買住院就係咁架喇,我見有啲住院保連係醫院醫 cancer 果時既標把藥都唔包,,太多魔鬼細節

男爵府

回覆:ismandy 的帖子

我都想知點解?

大宅

回覆:老人家買保險

越睇越亂!睇嚟買左都未必幫到好多手!

禁止訪問

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

當然我見果份係好cheap o既每月二千幾三千蚊住院, 如果好似上面嘅人講, 要加埋普通門診, 牙科,藥物保障等當然唔止三千咁少, 同埋有得70+, 保險公司都有大把嘢或病唔包. 幫到幾多自己諗.

首頁

尾頁

跳至