自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+MsBusy+於+16-04-22+發表我想

原帖由 jacobkit 於 16-04-22 發表
C6唔係咁諗,因奶奶有同佢講想湊,老爺都有同我們講奶奶想湊
如果錢唔喺問題,最好請個家務助理去99屋企2-3個鐘,汁屋煮飯,咁會幫輕好多。
教育方面,你99喺開明人,大家交流多啲就得

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

俾老人家湊, 最緊要隻眼開隻眼閉, 湊到上幼稚園就返全日班。
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

回覆:(求正能量)由長老湊小朋友的jm,你們有無咩心得可以share?

有得揀,一定自己湊

男爵府

回覆:(求正能量)由長老湊小朋友的jm,你們有無咩心得可以share?

睇完你既問題,我只諗到。如果你教緊仔,62話「我同個孫講緊野你收聲!」,你會點

yumui61    發表於 16-4-22 21:19

大宅

我朋友個小朋友就係俾老爺奶奶湊,奶奶都係開明的人,佢地之間也曾因湊B的事有少少爭執(例如2歲前要不要落鹽,小朋友食飯慢要不要餵等),但佢地都識做,主要係溝通,不會互相責備。依家朋友睇返轉頭,那時的堅持也是很無謂的,興幸無因此而破壞雙方關係。

佢小朋友由出世到依家6歲了,大家相處得還是很好,其中一點,小朋友父母堅持晚上一定接小朋友回家, 一來為親子,二來俾老人家可以休息多D。雖然朋友接送就會辛苦D,但都是值得的。

珍珠宮

引用:我想講, 湊孫唔係享福,亦唔係孝順, 湊孫好

原帖由 MsBusy 於 16-04-22 發表
我想講, 湊孫唔係享福,亦唔係孝順, 湊孫好辛苦的, 間中同D孫玩下, 自由自在可以四圍去, 先係享福:sweating ...

而家湊孫叫享福錯晒

好多都係虐老

MsBusy    發表於 16-4-22 15:42

珍珠宮

引用:睇完你既問題,我只諗到。如果你教緊仔,62

原帖由 topyy 於 16-04-22 發表
睇完你既問題,我只諗到。如果你教緊仔,62話「我同個孫講緊野你收聲!」,你會點

...

子爵府

佢點湊你都冇意見既話,絕對冇問題!但我見議你夜晚瞓覺要你自己湊返,咁個b先至會痴你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

MsBusy 發表於 16-4-22 15:13
我想講, 湊孫唔係享福,亦唔係孝順, 湊孫好辛苦的, 間中同D孫玩下, 自由自在可以四圍去, 先係享福:sweating ...
Yes, 我係樓主會咁樣同c6講。

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 16-04-22 發表本帖

我也明白,我其實好驚老人家會縱小朋友,或者佢以為好的方法其實係有問題

我有個朋友奶奶湊個兩個月大bb, ...
你陀仔定女? 老人家湊男仔會好吃力,我帶細囝落街都唔夠佢跑

珍珠宮

回覆:(求正能量)由長老湊小朋友的jm,你們有無咩心得可以share

俾自己媽湊都有磨擦何況6299

自己媽無隔夜仇咋,6299可以嬲你一世,仲可以破壞你兩個感情,離婚都有

水晶宮

回覆:chinatea 的帖子

又唔係話魔鬼、只係覺得兩公婆對教仔都有分歧啦、99係長輩更加難搞、下下出聲話?媽媽緊張就仲煩、如果無咩要求、有哂心理準備、99又正常都得既、但真心講湊仔好體力勞動...

珍珠宮

回覆:(求正能量)由長老湊小朋友的jm,你們有無咩心得可以share

你老公到時乜都唔識,咁聽6299定你話?到時你老公米做磨心

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

或者老爺見到個孫
好多嘢都唔同晒
不過好真心講,老人家幫手湊,有啲嘢要隻眼開隻眼閉

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

水晶宮

引用:來緊bb出生,準備俾奶奶湊,點解唔請工人不

來緊bb出生,準備俾奶奶湊,點解唔請工人不是因為錢或地方的問題,而是c6細個俾工人湊,請過三個工人都對c6 ...
我大女奶奶湊左3年,冇問題的,而且我仲心存感激,只要你自己本人有感恩之心,唔會樣樣睇唔順眼就ok

大宅

如果奶奶真係肯學,不如襯未生幫奶奶報啲陪月或湊小朋友班

珍珠宮

其實兩公婆感情會被小朋友影响,好多因為咁搞到兩公婆關係差,到時一定有阿媽同你跌落水救邊個問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Angel_Rose 發表於 16-4-22 15:21
我同C6打算,第時生左BB之後,如果我打算NG返工就做FTM,打算返工就阿B比99湊,再請個工人比99,個工人淨係會係9 ...
我寧願做家務都唔湊孫。我坐月既時候,我,老公,99 3個一齊湊b, 我地都寧願返工. 當然,人人唔同,我有friend 勁enjoy 湊仔。

大宅

來緊bb出生,準備俾奶奶湊,點解唔請工人不是因為錢或地方的問題,而是c6細個俾工人湊,請過三個工人都對c6 ...
c6一定唔會出聲,一係你企硬,一係硬食,要睇你自己性格。如果搵本地姨姨湊得唔得? 如果冇法,忍一年,一歲入育嬰園(太細好影病), 再讀全日n班

子爵府

你老公咁堅持,你只可以配合或者比佢更堅持

配合:好彩湊得好,奶奶又夾你咪雙贏!唔好彩,有嘈架,你老公點處理?

堅持請工人:你老公會聽你講嗎?唔多唔少都會同佢嘈交,好彩工人好咪好囉,唔好彩請左公主,老公可能賴你跟住都係比99湊

首頁
12345...6

尾頁

跳至