論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

唔明點解你要叫佢resign rather than你炒佢law. 你俾封一個月通知佢, 咁佢若有改善, 你可以收番封信. 佢無改善, 你可以一個月後同佢bye bye or 有問題叫佢即走照補錢. 好似而家咁, 佢寫封咁既野你就有怕驚!!! 一陣佢反口話佢無resign過你就死 or 第時佢走去告你呢樣個樣, 佢有俾過封咁既信你, 你都無so啦!!

唉........ 唔寫都寫左, 你睇下你個agent幫唔幫到你啦!! 祝好運!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lily媽咪
而家咩情況呀?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 happypiano 於 08-10-11 10:00 發表
唔明點解你要叫佢resign rather than你炒佢law. 你俾封一個月通知佢, 咁佢若有改善, 你可以收番封信. 佢無改善, 你可以一個月後同佢bye bye or 有問題叫佢即走照補錢. 好似而家咁, 佢寫封咁既野你就有怕驚!!! 一陣 ...

我都係叫我嗰個偷錢貪心工人(走咗之後先發覺佢偷錢, 佢走之前冇痛腳俾我揸住, 但有冇心虛我就唔知)俾辭職信我ga, 不過可能樓主嗰個工人怨氣深所以寫咁鬼多嘢啫.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

而家唔似係你炒佢? 似你迫佢寫resign letter多d, 其實你可以做主動個個, 你叫佢寫個封信, 寫對你不滿多d, 陣間工人告你, 話你迫佢寫仲煩, 其實你而家留佢係屋企都好危險, 唔知佢會做d乜, 不如補1個月人工比佢, 叫佢即走好過啦~

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

真係唔識咪打上來問.

頭先agent傾過, 佢又話係又話唔算遲職信, 最好後未加番係由尋日生效, 一個月後離職, 仲話今朝工人已打比佢地問野, 不過佢同事唔知咩事, 無傾話會回覆佢, 佢地提議一係同工人傾吓先, 睇吓佢心態係點先, 想唔想做, 有咩問題, 再睇吓有無改善, 仲比封sample信, 話一個月通知, 唔得的時候同意離職, 如唔掂可再揀果新1個月後, 但我話到時無人睇阿女, 問可唔可以揀了拖住佢先, 直到新工人來, 佢話可以, 但如想要番, 就要扣番1千蚊當佢地的手績費(另比1千直到新工人來會比番), 應該點好

原文章由 happypiano 於 08-10-11 10:00 發表
唔明點解你要叫佢resign rather than你炒佢law. 你俾封一個月通知佢, 咁佢若有改善, 你可以收番封信. 佢無改善, 你可以一個月後同佢bye bye or 有問題叫佢即走照補錢. 好似而家咁, 佢寫封咁既野你就有怕驚!!! 一陣 ...

珍珠宮

佢繼而做野, 大家無野咁, 但佢今朝打比agent問野, 唔知想問咩呢, agent 話無問話一陣覆佢喎, 家帶她落agent到好.

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-11 10:50 發表
Lily媽咪
而家咩情況呀?

珍珠宮

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-10 23:35 發表

啲字眼你就要問下Sandra, 因為佢做過HR, 一定專業過我哋. 但我嗰個就咁樣寫"I have resigned from my present post on (Date)"哩啲字眼囉, 冇咩其他特別嘢. 你嗰個就好似留有尾巴咁囉. ...

最緊要有寫信日期同 last day日期, 咁顯示埋佢有冇俾通知!

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 08-10-11 12:22 發表
頭先agent傾過, 佢又話係又話唔算遲職信, 最好後未加番係由尋日生效, 一個月後離職, 仲話今朝工人已打比佢地問野, 不過佢同事唔知咩事, 無傾話會回覆佢, 佢地提議一係同工人傾吓先, 睇吓佢心態係點先, 想唔想做, 有咩問題, 再睇吓有無改善, 仲比封sample信, 話一個月通知, 唔得的時候同意離職, 如唔掂可再揀果新1個月後, 但我話到時無人睇阿女, 問可唔可以揀了拖住佢先..

仲比封sample信, 話一個月通知, 唔得的時候同意離職, ~~
小心睇清楚agent叫催主出嘅所謂warning letter...... 話乜嘢一個月內唔改善就要走...... d害死人架, 警告又唔係(都冇俾時間人地改善然後review); 炒人信又唔算(因冇講明俾通知叫佢走), 咁到時佢想走嘅, 即走你又冇佢辦法, 你想佢走就實際要再出, 變成佢走咗去話你冇正式通知又得, 亂哂大籠, 擺咗自己上枱, 重俾工人告, 千萬小心!

珍珠宮

hi, sandra. please see the below sample letter if okay or not.

NOTIFICATION OF TERMINATION OF AN EMPLOYMENT CONTRACT

TO : Director of Immigrateion

(file no. VC/A......)

I _____________, hereby inform you that Employment Contract No._________signed between me and my employee / employer *, ____________was/will be* terminated on ________________for the following reasons:-

Details of the employee:
a. full name:__________
b. date of birth:________
c. HK identity card no.:______________

* Delete where inapproprate.

原文章由 SandraLo 於 08-10-11 12:44 發表

仲比封sample信, 話一個月通知, 唔得的時候同意離職, ~~
小心睇清楚agent叫催主出嘅所謂warning letter呀...... 話乜嘢一個月內唔改善就要走...... 呢d害死人架, 警告又唔係(都冇俾時間人地改善然後review番 ...

珍珠宮

hi, Sandra,

I found this sample through your 天書, please help me to check the below answer in blue. Tks.

I, _(MY NAME)____ would *resign from the post of domestic helper / dismiss you from the post of domestic helper under the Domestic Helper Contract No. XXXX , effective on (date) ( TODAY / YESTERDAY)______ :
*(a) by giving you ONE month(s) notice / with no notice.
*(b) by giving you days / month(s) wages in lieu of notice.
The last working day will be (date) 11 NOV.2008
Reason(s) of resignation / dismissal : I should select which one is better or other reason

Yours sincerely,

______________________(Signature) (MY NAME)
______________________(Name )
_______________________(Date)

Acknowledged receipt by
______________________(Signature) (HER NAME)
______________________(Name )
_______________________(Date)

原文章由 SandraLo 於 08-10-11 12:35 發表

最緊要有寫信日期同 last day日期, 咁顯示埋佢有冇俾通知!

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 08-10-11 13:04 發表
hi, Sandra,

I found this sample through your 天書, please help me to check the below answer in blue. Tks.

I, _(MY NAME)____ would *resign from the post of domestic helper / dis ...

你似乎調轉咗.....
你呢封sample信應該係由佢出, 即佢辭識, undersigned 亦係佢!
另如信的日期係今日Oct11, last day就係Nov 10; 如係尋日Oct 10, last day就係Nov 8.

珍珠宮

原文章由 SandraLo 於 08-10-11 14:35 發表

你似乎調轉咗.....
你呢封sample信應該係由佢出, 即佢辭識, undersigned 亦係佢!
另如信的日期係今日Oct11, last day就係Nov 10; 如係尋日Oct 10, last day就係Nov 8. ...

我今日要返工的, 驚住一陣唔得閒(雖然你會見到我在線), 如你想代佢寫俾佢簽, 我即做俾你, 可以好簡單:

October 11, 2008

Mrs. XXX (name of employer)

Dear Mrs. XXX,

Re : Employment contract no 123456

Please be informed of my resignation from my position of domestic helper. I hereby give one month notice to you and my last working day here will be on Nov 10, 2008.

Yours sincerely,

YYYY (name of helper)

珍珠宮

唔該晒妳 Sandralo, 我真係好亂好煩, 封信她剛簽了, 還問係咪囡囡唔鐘意她就要走, 我話係這個月很重要, 唉, 好煩.

原文章由 SandraLo 於 08-10-11 14:42 發表

我今日要返工的, 驚住一陣唔得閒(雖然你會見到我在線), 如你想代佢寫俾佢簽, 我即做俾你, 可以好簡單:

October 11, 2008

Mrs. XXX (name of employer)

Dear Mrs. XXX,

Re : Employment contract no 123456

Ple ...

首頁

尾頁

跳至