自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

回覆:嚴重抑鬱症

不用怕,有家人朋友因情緒病入院,生活了3星期至個幾月,好像一大班人一起入camp 咁,重認識到很多人,其實好多表面好正常!入去調教一下藥物,有些心理輔導和職業治療等,當入去旅行度假!有朋友反而住左院唔想出來

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

醫生不會隨便要人入院,出聲叫入,最好都係入

一般冇咩野,就係有人睇住佢,對時食藥,幫佢快啲走返上軌道

珍珠宮

大宅

回覆樓主:

首先,你要先打電話到最近你嘅政府醫院,然後話想聯絡精神科門診,當你可以同到當值醫生傾到電話後你講返個情況佢知,佢應該會叫你帶表妹去,你就試下搵值口同表妹講,私家醫生轉介左你去政府門診度見下醫生,同佢只係傾一陣計,做返啲登記,方便第時有需要加減藥份做記錄,我幫你約左聽日去一去就返來,仲要去買餸呀咁......
你去到門診醫生會教你,你已經確定左佢有自殺傾向無得諗架喇,你交比醫生處理....

當年我都經歷過送個親友入去, 醫生係有佢一套做法,記住,佢入左院你地都密啲探佢呀,佢地除左有醫護幫仲要你地探佢支持佢,我親友就入左3個月倒醫院就出返黎,仲一切如常,keep住食,,,,

伯爵府

引用:Quote:雨晴寶貝+發表於+16-5-3+06:33+應該

原帖由 giraheiyear 於 16-05-03 發表
以我所知,屯門醫院係唔會收,如果觀察既通常都係入青山醫院。一入起碼住3星期。
...
醫生係咁同表妹家人講架

伯爵府

引用:不用怕,有家人朋友因情緒病入院,生活了3

原帖由 boaangel 於 16-05-03 發表
不用怕,有家人朋友因情緒病入院,生活了3星期至個幾月,好像一大班人一起入camp 咁,重認識到很多人,其實 ...
請問知道係邊間嗎🙏🏻

伯爵府

引用:首先,你要先打電話到最近你嘅政府醫院,然

原帖由 chanyuen2012 於 16-05-03 發表
首先,你要先打電話到最近你嘅政府醫院,然後話想聯絡精神科門診,當你可以同到當值醫生傾到電話後你講返個 ...
多謝你!我地盡力緊!真的多謝你回應

伯爵府

引用:Quote:雨晴寶貝+發表於+16-5-3+04:28+請問

原帖由 卓遙 於 16-05-03 發表
我有親友入過。
入院是試药,試啱那隻藥適合,見病情隱定,就可以出院,快的兩星期都得。
那裡一天吃三餐, ...
可否告知邊間嗎?感激🙏🏻

伯爵府

引用:Quote:雨晴寶貝+發表於+16-5-3+04:28+請問

原帖由 wbrenda 於 16-05-03 發表
建議入。。
裡面有 姑娘睇住,家人親友都 可以安心好多。
抑鬱症 係可以好返架。
多謝你回覆,我會用你既真實案件同佢講!

wbrenda    發表於 16-5-4 09:09

男爵府

男爵府

如果有自殺傾向真係建議入院,我自己有兩個好朋友已經因為呢個病跳左

雨晴寶貝    發表於 16-5-4 06:16

別墅

我曾患有產後抑鬱,最down時攬住阿囡要自殺,當時控制唔到情緒覺得冇人幫到我,最後要強制入院住左個幾月。我的情緒病係遺傳的,姑姐,表哥及堂細佬都有精神衰弱或抑鬱症,我現在要覆診及定時服藥。

朋友case建議入院,因為患者處於孤獨感時最易出事,佢地會覺得自己唔屬於呢個世界,唔會有人明白佢地內心的痛苦煎熬。仲有唔好成日叫佢睇開d或加油或明天會更好的廢話,佢地睇得開便唔會諗死,如果你冇受過專業訓練,唔好亂咁開解,否則只會本末倒置。

希望我用過來人身份幫到你。

Joant    發表於 16-5-4 19:57
wbrenda    發表於 16-5-4 09:08

男爵府

建議入院。嚴重抑鬱症是必須有薬物及行為治療才可治愈。此時此刻作為家人,最幫助到病人就係勸服她入院了。必要時,強制入院(如call 白車)也不失為一個解決方法。家人陪伴病人只可減少發生嚴重事故的可能性,但不是讓病人獲得治療的方法啊。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

maymay220hk 發表於 16-5-3 16:24
還有葵涌e院都系卑有情緒病人住院,當年我最嚴重時e生都建議入院,如果是自願入院,可自行簽出院紙,吾一定 ...

當年我佗住b,有抑鬱症,俾醫生老點我:自願簽名入去,住咗6個星期;我問過晒全部識講野,溝通到既院友,我係最快可以走得果個。
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

引用:我曾患有產後抑鬱,最down時攬住阿囡要自殺

原帖由 小肥豆 於 16-05-04 發表
我曾患有產後抑鬱,最down時攬住阿囡要自殺,當時控制唔到情緒覺得冇人幫到我,最後要強制入院住左個幾月。 ...
想問你住邊間?同埋入面既生活係點?感謝你答我

伯爵府

回覆樓主:

我有個舊同事,因丈夫有外遇而有。。。

要長住院,藥物都幫唔到佢,要用電刺激腦神經,已失去工作能力,靠年老父母照顧。佢老公因為歉疚,唔同佢離婚,話要照顧佢,但又繼續同小三一齊,同事也不會離婚。這樣拖拖拉拉,始終解決唔到,病情只會愈來愈嚴重。
後來冇再佢消息

伯爵府

其實我唔明點解會有人夠胆建議唔好入院...有咩事邊個揹?網上世界真係唔駛負責任咁喎,抑鬱症嚴重起黎真係命都無架..同埋你話你地輪流開解佢,但佢都係無進展,仲差左,始終你地唔係專業人士,我地以為既開解可能反而觸動到佢禁忌都未定,你地一係去上精神健康急救堂呀,有番多d 了解先有機會幫到佢
利申:我身邊識人有係精神分裂思覺失調
我會信醫生既專業,如果佢都覺得要住院就緊要住,希望多d 人話你知情況你可以同番你個親戚講放心入院

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chowqv 發表於 16-5-3 08:20
如果有自殺傾向,入到去好大機會單獨房…有藥食緊既,就食藥…
不過私家醫生好少叫人入院…睇下點同佢講啦 ...

喺呢度聽JM 講,天氣都有影響,會唔會係近排呢啲霉雨時節,我好人好姐都心情差啲

首頁

尾頁

跳至