自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

你好野 發表於 16-5-15 22:16
有時覺得做全職媽咪真係好辛苦!面對唔同的挑戰!包括:2個小朋友在左右不停哭,打架、鬧架、發脾氣、不禮 ...
明白你 !!!

>2個小朋友在左右不停哭,打架、鬧架、發脾氣、不禮貌等!>>

1個 Weekend 都好覺得好攰......所以好明白好明白你 !!!!!! Endless support to you !!!!!!

公爵府

引用:Quote:seaman1982+發表於+16-5-15+22:33+點

原帖由 你好野 於 16-05-15 發表
污便要吸,衫分色洗,還有毛巾等
我一日兩機,深淺色分開。乜都夠啦.....

大宅

引用:有時覺得做全職媽咪真係好辛苦!面對唔同的

有時覺得做全職媽咪真係好辛苦!面對唔同的挑戰!包括:2個小朋友在左右不停哭,打架、鬧架、發脾氣、不禮 ...
咁你想點?咁你又生?咁你又唔出去做野搵人湊?

你自己做o既決定要為自己負責。

大宅

回覆:我真係好唔開心!

明白全職媽媽好忙,好辛苦,但同時可能都係時候你review 一下點樣可以簡化日常家務程序!日日係咁真係好辛苦,又無人幫你。你做ftm都係想多d時間陪仔女,不是想全職做家務吧!有些事要妥協、否則做死你自己咋~

男爵府

回覆樓主:

有同感,有時會好氣餒,其實唔係想人點樣,只想多一點體諒

珍珠宮

你好野 發表於 16-5-15 22:37

污便會在地下的嗎?

伯爵府

你好野 發表於 16-5-15 22:16

是不是誇了,我曾經都做過全職媽媽, 我2日先吸次塵, 但地當然日日抹, 洗衫要4,5機??????? 你5,6件洗一機定分開你, 你老公, 2個B各4人開4機洗呀?日日4,5機洗衣機頂得順嗎? 唔你話你, 你以為有小朋友就要超級乾淨, 我朋友個妹生完B後, 要工人每小時用消毒藥水抹乾淨地方, 點知小朋友一出長d街就會大病,病到要入醫院果隻, 除非你唔比小朋友出街或返學, 一係自己帶消毒藥水去到邊幫佢清潔到邊, 如果唔係根本無需過份緊張清潔, 用番d時間打理自己重好, 你舒服小小湊B心情都靚d

珠媽    發表於 16-5-16 17:06

珍珠宮

畀面勳章

小朋友細是辛苦好多
減少啲家務
1日吸2次塵都ok
小朋友要增加抵抗力架
過份乾淨的環境對他們成長唔好
難聽的說話唔好擺在心
最緊要老公撐自己

男爵府

回覆樓主:

睇佢地吵鬧已經唔係大事, 最怕睇住佢地考試先最慘...

一係睇住佢地輪住病自己病埋一份去照顧全屋上下先金.....

禁止訪問

大宅

完完全全明白,講中哂所有Ftm 嘅辛酸,真係有苦自己知。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:seaman1982+發表於+16-5-15+22:33+點

衫分深淺色就得,毛巾我丟埋落去同衫一齊洗

子爵府

Poo得好勳章

我有時都想死,真係抖唔到氣,大嘅升小一,細嘅啱啱出世,仲要全人奶,想死

男爵府

我好明白,我一個小朋友都日日起碼吸2 次地+ 拖地2-3 次, 幾累都要頂落去, 係就係有時候阿B生性自己都好欣慰,但係身邊無人感激的感覺成日都有!! d 男人覺得自己番工賺錢養家先最辛苦, 帶住個B 忙一日買送煮飯,人地只會食完就離開座位去休息! 其實我都唔係應份24 小時on call 服務ga

珍珠宮

FTM真係要調節時間比自己鬆下。。。
一日拖一次乜都夠,唔好比自己咁忙~
我就等仔返學就去食下早餐行下街鬆下~等個仔放學係屋企先拖地,之前我係等仔返學拖,但發覺咁樣無哂私人時間~

伯爵府

嘩,我養3隻狗都未試過一日吸到3次以上塵,衫更加未試過一日開到4,5機,去邊搵位浪?我只有一個女女,最忙果陣早就過左,係bb 時期玩 玩具,d 玩過既要抹過晒,加上屋企玩具多,果時真係抹餐死,照計你咁高要求,淨係抹玩具家私都唔夠時間你抹啦,何必咁辛苦,長命功夫長命做

水晶宮

家務方面可以調節,但是升上小學,係惡夢嘅開始,比現在更恐怖

伯爵府

你話你好忙...其實係自己製造...我做幾年ftm,一D都唔忙,仲好enjoy添。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我都係FTM,我覺得其實有時d壓力係自己比自己嘅,嘗試放下一d冇咁重要嘅事,比自己都有relax嘅時間。例如我以前都日做18個鐘,瞓咗都起身check小朋友有冇"富"被,病咗仲慘,一晚起幾次身探熱,攪到個人好攰好緊張。就算有少少時間出街,都心掛掛好內疚出街,但我明白若果長期處於緊張狀態,對自己同對小朋友都唔健康,咁想做咩都唔會做得好,再差d會變抑鬱添。所以無論點忙,都要叫停自己,抽少少時間做自己鍾意嘅事,例如行吓街、跑步、睇書、聽音樂、上網、甚至煮自己鍾意嘅食物,唔係為小朋友or家人煮。記住呢一陣嘅放鬆,係會令你叉好電再努力㗎!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

自製D休息時間吧,無須迫得自己咁行
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

首頁
12345...9

尾頁

跳至