婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 luckybaby2011 的帖子

99真係第一次煲

男爵府

回覆 fungwongphie 的帖子

我最後都應該需要再補現成嘅,唔夠。
我最主要執著於難得一次請親友食,又係為慶祝bb出世,我想好d質量比人。
之前問99如果佢整不到我可以買現成,所以我不想差。

大宅

我媽之前都係兩溝煲...都好好味丫...同埋你去試味...煲個人手細唔同會唔同味...就算同一手細都會唔同味...有d人話薑重要...有時d人又話關個bb事...bb惡d薑又會辣....所以岩自己口味就可以啦...同埋價值觀個個人個個家庭都唔一樣...忍下啦....包容d...大家開心味好囉

大宅

honeyfamily@@ 發表於 16-5-20 10:44

咁咪分開送囉...有d老人家係會覺得自己煲先有誠意...如果你女家果度想送好d咪買現成囉...唔好再因為咁搞到大家唔開心啦...有時貴唔一定最好...平唔一定最差架

翡翠宮

個個家庭既主婦都有自己既formula有自己既手勢
佢幾十歲一定有自己既一套
最好係自己黎
要拎又要準備食材又要煲, 你估好好玩?
自己煲, 一係自己買; 唔好煩人.

別墅

回覆:99煲薑醋

你99叫好。起碼叫肯煲。
我99講到明唔煲。仲叫我老豆煲埋男家果份比佢派。我彩佢都傻

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Ada1031 發表於 16-5-20 10:49
咁咪分開送囉...有d老人家係會覺得自己煲先有誠意...如果你女家果度想送好d咪買現成囉...唔好再因為咁搞到 ...
無錯,如果意見分歧最好分開送,我一開始已經同奶奶分開煲分開送,因為佢唔識但會好多意見,所以無因為呢樣嘢唔開心,佢唔食蛋所以堅持唔落蛋(但其實佢唔食煲醋),佢話人地話臨生前先煲(咁啲醋實無薑味同辣死),好彩一開始分開煲我先有正常既醋食

大宅

樓主似乎好緊張煲醋...如果自己重視的野, 講明左想點做, 之後有人改左你意思, 咁都真係幾嬲O既..

RELEX D 啦, 其實BB 出世後, 仲有好多野可能未能如自己想像或者要求做到, 到時仲多野嬲...

可以的話放鬆D...自己都冇咁大壓力....

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

honeyfamily@@ 發表於 16-5-20 10:44

自己親戚叫自己阿媽煲囉
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

回覆 honeyfamily@@ 的帖子

我食過同珍都唔錯溝醋我都試過,味道唔差去邊,都好好味
個時我係同珍溝悅和

大宅

煲薑醋好大工程的,如果樓主咁介懷,咁分開煲,一係自己煲,一係搵自己阿媽煲。

複式洋房

哈哈,你同你奶奶講煲好d,因為煲醋係代表個孫的。佢實煲得好好架。

再講,話煲醋代表個b亦係一d都冇講錯喎。我呀媽話的,如果煲薑煲出黎係好辣的,咁個b個性格一定係好急燥,霸道。相反,如果係甜呀個d,個b個性格實係好老實温柔咁話喎。

而且,呢一個說法,我個人引證過。我生呀仔個陣,我媽同奶奶都不約而同咁各自用唔同的薑同醋煲薑(因為之前講好2家各自煲,各自派)。煲的日子都各有唔同(聽講一煲醋要搞成個月咯)。但係唔知點解2家煲出黎的薑都好鬼辣,咁我媽就話“衰囉,呢個仔實係性急仔)。結果,我個仔真係一個急性子呀!哈哈

另外,樓上有人話薑醋個靈魂並唔係醋。我想講真係錯晒,好似之前我仔咁,奶奶用的係8珍,我媽用的係屋企附近的雜貨店的甜醋。結果,煲出黎,2者雖然都好辣,但係奶奶煲的醋一呷落就醇正香甜得多(事後我問老公,覺唔覺奶奶煲醋好飲d,我先知原來佢用8珍)。

男爵府

Ada1031 發表於 16-5-20 10:46
我媽之前都係兩溝煲...都好好味丫...同埋你去試味...煲個人手細唔同會唔同味...就算同一手細都會唔同味... ...
我99都咁講, 話佢幫我煲薑醋D薑勁辣, 話我個女好難湊, 不過事實係我個女算好易湊, 所以呢d野都唔可信~

男爵府

菠蘿薯包 發表於 16-5-20 14:06
哈哈,你同你奶奶講煲好d,因為煲醋係代表個孫的。佢實煲得好好架。

再講,話煲醋代表個b亦係一d都冇講錯 ...
我99同媽咪都有煲, 99果煲辣到喊, 連我勁食得辣的朋友都頂唔順, 我99話我個女會勁難湊, 好惡搞....................(我個女都算幾易湊, 不過食奶真係好猴琴), 但係媽咪果煲就酸酸甜甜; 99果煲係淨用八珍, 媽咪果煲係主打同珍溝八珍, 媽咪話八珍太甜, 老一輩即係我阿嫲果d未必鍾意, 同珍比較酸, 話好酸好孫喎, 我覺得辣唔辣係關d薑事

男爵府

honeyfamily@@ 發表於 16-5-20 10:39
回覆 luckybaby2011 的帖子

99真係第一次煲
樓主奶奶第1次煲都識得溝醋, 應該係請教過人, 都係想好味d, 應該唔會係為咗慳錢. 唔知你睇咗咁多JM意見, 有無得著? 仲考唔考慮叫老公話奶奶呢?

翡翠宮

算喇,可能佢係用起上嚟買唔切

複式洋房

我地都係男女家自己分開煲,
99由佢自己點煲就點煲我完全唔會過問,
因為我只會食娘家個d
第一胎99煲勁多話好多人要食,
點知最後剩好多勁浪費,成日塞比人
今胎我同c6講叫佢唔好再煲咁多,
其實我心諗唔好煲咪算囉,
我又唔係度坐月都唔知幾耐先番,
不過我都唔會阻止佢,由佢自由發揮

複式洋房

我媽都係八珍溝同珍,大概有佐6個月亞媽已試煲,淨係八珍只得甜味,我就問朋友佢話係八珍溝同珍,所以我媽再買返嚟試,味道好好多

男爵府

回覆樓主:

放鬆啲啦有99煲已經好好,我99提都無提,我咪自己煲自己派,點知12朝佢自己攞又左啲嚟,最後各有各派
我由刨到煲到係自己搞,用悅和加咸蛋好味,薑唔太靚但都還可以
話晒一生人一次,我都係選擇用靚料,坐緊月剝咸旦剝到手軟腰痛,但其實人人口味都唔同,我自己覺得好好,人地未必咁諗,唔好太執著

公爵府

你99一番心意, 你應該感恩了!

我以前係99在我家煲薑醋, 之後有什麼要添加都是媽媽幫忙(因為我住近媽媽的), 我沒過問她們用什麼材料, 總之都係佢哋一番心意!

首頁

尾頁

跳至