懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:sherry973 的帖子

買邊隻薑?

大宅

以上媽媽的經歷我全中,甚至更嚴重,五周開始嘔,最多可以一日嘔30-40次,平均都最少有十幾次。食什麼嘔什麼﹑嘔胃酸﹑嘔到黃膽水都嘔完都繼續扯蝦咁作嘔,食道傷左嘔血,混合胃酸變成的啡血都嘔過
嚴重到一起身就嘔、飲水即嘔(飲紙包飲品就勉強OK,果兩個月幾擔心自己會有糖尿),早上食葉酸同維他命,喝一啖水即刻瞓返,欺騙身體並未起身,逼自己瞓。
清晨嘔醒,可以嘔到凌晨三點,多數時間坐係梳化瞓,因為一郁就嘔,平瞓係床又易胃酸倒流,工都返唔到,斷斷續續係屋企休息差不多兩個月。
唔想食正餐,只想食零食(好彩醫生都話頭個三個月其實想食咩﹑食到D咩就食,唔好逼自己飲奶,奶會仲易嘔。)

酸野﹑止嘔藥同薑對我來說都係無作用,但過左四個月就好好多,期間醫生開過嘉胃斯康比我(嘔完會無咁辛苦同保護胃壁),到第四個月就開埋胃藥,因為見我仲有出血,怕我胃出血,持續時間太長真係要睇專科。D胃藥真係好有用,化到大量胃氣同減少胃酸,真係會嘔少好多,你可以問下醫生。

個個孕婦都唔同,嚴重孕吐真的是非一般的難捱,真係唯有在自己想食的野食入面盡量揀D健康的黎食,同靠意志去渡過(每次嘔都諗住阿B成長得好健康﹑BB是上天賜予的珍貴禮物),你要加油呀!!之後等胃口正常再諗谷肥阿B啦。你過左三個月,每日記得食返孕婦維他命同DHA其實都OK。

別墅

回覆:HAUYEE531 的帖子

我有食DHA,
你仲辛苦過我
你意志好強啊

別墅

明白樓主嘅感受。我嘔到達入第五個月先停。之前嘔到喊。宜家23週,上個星期只嘔咗一次,已經好感恩。但係就超多胃氣,頂到好唔舒服。之前中醫,西醫都睇過,話梅,陳皮,姜都唔得。醫生最後同我講,唯有忍。鼓勵下自己:捱多一陣就好㗎喇,最緊要小朋友健康。

別墅

回覆:LittleMrsChan 的帖子

咁我都有排捱
我都有食中藥,都系嘔

伯爵府

聽人講嘔到12週,點知我嘔到18週
袋住幾個膠袋係身
捱下捱下又一日

別墅

回覆:豬吉 的帖子

同命相連

大宅

Joeyhins 發表於 16-5-21 11:43
我6週開始嘔,又冇胃口食野,見到食物都想嘔,到8週開始就日日嘔,都系冇咩胃口,食野系塞落口死呑落去,個 ...

我宜家4個幾月,都仲嘔,一嘔都會有血,
系超辛苦

別墅

回覆:Babewingo 的帖子

原來好多人都4-5月都仲嘔緊
真系做媽媽唔容易

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我第一胎嘔到4,5個月。
第二胎都嘔到接近4個月。

珍珠宮

回覆樓主:

我6週開始嘔
而家13週 仲嘔得勁左

別墅

回覆:Lovelovebear 的帖子

我同你一樣

子爵府

同路人

我連週數都同妳一樣,快十三週....6w 開始嘔同食唔落嘢,最後因脫水而要入醫院吊水...

出了院就要靠自己,明明無胃口都要食,特別係唔想飲都要飲因為驚再脫水。好辛苦。全靠醫生開的止嘔藥頂住,會嘔少啲。好唔想食藥,驚影響bb, 但唔食就肯定要返醫院! 吊水都只係救下命,唔能夠長吊,亦唔夠營養!

醫生話過了12 週會慢慢好,但我so far 未見好轉。日日都好辛苦咁過,數日子。有時夜晚太辛苦,連書同電視都無精神睇,唯有早訓但又訓唔著,唉。同埋生活嚴重受到影響。除了產檢我都出唔到街,因為食嘢少無力,同埋行太多會更想嘔!! 我都唔知要捱到幾時,唯有positive 啲睇,醫生話好少人會嘔好長時間,咁就唯有信佢啦!大家努力頂落去,you are not alone!!!

別墅

回覆:已經三個月喇,點解仲要嘔得仲勁過之前?

我依家10w,6w開始嗅覺好敏感,乜味都覺得好濃…任何肉都唔想食…去街仲慘又暈又嘔…嗅到啲啲油煙味,即刻想嘔忍到眼都紅…希望捱多2w,會好轉…我老公仲話表嫂同期都無我甘慘…😭😭人人體質唔同…邊有得比

別墅

回覆:jeanne1120 的帖子

多謝你地
見到咁多人留言安慰
意志力都強d
我哩幾日嘔得勁佐
我諗我都系有排捱
你都加油哦

別墅

回覆:6小魔怪 的帖子

冇得比
我有fd懷孕期間冇嘔過
仲要日日都好好胃口
我有好多fd都冇我咁嚴重
最多系冇胃口食野
嘔都好小
而我就日日嘔
同人比,都比唔到

大宅

Joeyhins 發表於 16-5-21 11:43
我6週開始嘔,又冇胃口食野,見到食物都想嘔,到8週開始就日日嘔,都系冇咩胃口,食野系塞落口死呑落去,個 ...

我都嘔得好勁 但我對酸辣野好有胃口 所以我會照食 總好過乜都食唔落 正非酸辣野我會飲凍檸茶送 平時會飲維他檸檬茶 陽光密瓜奶 好多人又話戒呢樣戒果樣 因為好嘔 所以我無理 剩係食自己想食同食得落既野 到唔嘔先食返清淡 有野落肚好過乜都無食 媽媽的心情也很重要

別墅

回覆:horsebabymum2 的帖子

我都有食辣同飲檸檬茶
我唔理得咁多
系眯都要嘔,
食咩都冇用,都系嘔返晒出來,
所以已經冇戒口

複式洋房

引用:+本帖最後由+HAUYEE531+於+16-5-21+14:44+

原帖由 HAUYEE531 於 16-05-21 發表

以上媽媽的經歷我全中,甚至更嚴重,五周開始嘔,最多可以 ...
我之前都嘔到18週先開始穩定,情況係一樣,所有止嘔藥同食物完全無用,水都飲唔到,我係靠食少少薯片渡日,嘔到床都落唔到,產檢死撐住去,到26週一星期只嘔幾次,食得太快太多都唔得。

別墅

我都係3個月後嘔得勁左
嘔到7個幾8個月都仲有得嘔

首頁

尾頁

跳至