自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:我想喺禮拜日煮定未來五日番工既LUNCH

放冰箱應該冇問題,不過係怕唔健康,尤其蔬菜話煮完後放冰箱,會產生大量亞硝酸鹽

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

子爵府

網上有教,煮好d飯,攤凍,然後用保鮮紙,一碗一舊咁,壓扁個型存冰箱可以放好耐

侯爵府

回覆樓主:

白飯雪過第二日已硬哂,整番熱都唔好食,何況雪咁多日

啲餸,係炆啲餸可以擺得耐,但咁多日會無益,會鹹左

珊瑚宮

畀面勳章

solstice 發表於 16-7-20 17:18
不太衛生
仲5荒好食

同意

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係呀嘛
大家對隔夜送咁大反抗GA咩?????

回樓主:
我不嬲自己煮LUNCH帶返工食
EXACTLY你係講咁
星期日夜晚煮定黎緊星期1-5的LUNCH BOX
直頭係5個盒咁擺入雪櫃 (連冰箱都唔係,下面個層ONLY)
咁食法食左....又唔係好耐,都唔夠年半
因為我要減肥,收工去GYM
要控制自己LUNCH食乜
呢個方法幾好丫
唯一同你唔同係我唔食白飯
食PASTA
通常係茄粒雞肉/肉魚
蕃茄有少少水,但唔算係汁
DRY係DRY D,不過減肥係咁GA LA

子爵府

我覺得冇問題
以前一個人住要慳錢時都係咁做,
至少冇因為咁而整壞腸胃,
白飯其實可以放好多日,
放5、6日我覺得唔算過份,

不過餸我覺得2、3日煮一次會好啲
始終啲餸冇的飯咁擺得,
好容易變味or變壞,
放入冰格我未試過,比唔到意見

子爵府

開心吸收勳章

煮好再冰, 食時蒸熱可以嗎?

煮 A-雞或牛 / B-豬或魚 / C-蔬菜
星期一 A+C+意粉或飯
星期二 B+C+意粉或飯
星期三 C+湯粉面
星期四 A+C+意粉或飯
星期五 B+C+意粉或飯

翡翠宮

zoie_w 發表於 16-7-20 17:04
我多數會帶蒸送或者想燜下雞翼, 我多數用蒸煮飯盒(即不鎸綱嗰D)
如果我禮拜日煲定五日白飯, 分好份量放入雪 ...

買軍糧,可食半年以上

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

teresayan07 發表於 16-7-20 17:20
其實我有個係 canada 住既 auntie 佢十幾年來都係咁做...
佢 weekend 會煮定成家人一個星期食既野...
一盒 ...

咁 touch wood 佢家人都健康嗎?

子爵府

好媽媽勳章

我就是星期日煮定星期一至三帶飯,飯其實雪到星期二已經硬了,至於送其實星期一至星期三分別唔大,都是隔夜送,點都唔級新鮮好味架啦!

大宅

好慘!
寧願去7仔
買飯團或三文治食 ~

侯爵府

白飯返煮會影響糖份結構,一來營養少左唔健康,二來會更肥!

豬肉易變壞呀

就算好似外國甘,一早煮好肉醬保存食物盒要熱水消毒無細菌先存放,還要分每日分量 要幾多解凍幾多,還一定放入冰格或芝士格個層。做到,但冇營養可言!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

回覆樓主:

我試過
d飯煮濕d
我以前好窮,買一樣送做咁多餐
我就唔介意嘅

珍珠宮

3Qlove 發表於 16-7-20 18:10
咁 touch wood 佢家人都健康嗎?
又 ok wor... 無病無痛...不過佢個仔對美食無興趣....
佢返來香港帶佢去食飯佢都唔食欣賞... 覺得食野只係為左飽肚...

侯爵府

樓主後生可能得,我同c6呢兩年年紀大一食變壞或格夜食物,都痾足兩至四日晒錢睇醫生食消腸胃炎藥。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

我試過一個人住雪冰飯,但口感真係好差,寧願一次煮兩日飯,放雪櫃下格好過

伯爵府

回覆樓主:

淨講白飯,每日㷛/兩日㷛1次,都好快,唔會點晒時間 !

伯爵府

引用:我多數會帶蒸送或者想燜下雞翼, 我多數用蒸

原帖由 zoie_w 於 16-07-20 發表
我多數會帶蒸送或者想燜下雞翼, 我多數用蒸煮飯盒(即不鎸綱嗰D)
其實我之前份份工都係咁,準備定5個玻璃飯盒,每個飯盒都鋪飯係底,比如煮三至四樣餸,老水雞翼,釀青椒,梅菜鯇魚,咁魚就通常星期一,二帶,雞翼,青椒各分配落二,三個飯盒,邊個飯盒唔夠餸就額外加臘腸,咸旦次類 ,跟手5個飯盒放落雪櫃每日出門口攞一個,好方便

大宅

引用:我多數會帶蒸送或者想燜下雞翼, 我多數用蒸

原帖由 zoie_w 於 16-07-20 發表
我寧願買三文治、即食沙律菜等好過食隔夜餸,同埋而家天氣咁熱,會唔會好易變壞呀?有時間嗰晚先用飯煲煮簡單飯餸囉!

公爵府

餸.....就勉強ok

飯.....就

首頁
12345...15

尾頁

跳至