自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:李豆豆+發表於+16-7-23+01:20+搭訕問

原帖由 小寶貝兒 於 16-07-23 發表
幼稚園多數唔洗, 小學就自行果陣要比, 自行比左, 派位時就唔洗再比, 除非改左住址(即自行時一個地址, 大抽 ...
我小朋友兩頭住家,平時喺婆婆度住,報小學我都會報返婆婆嗰邊,咁需唔需要有我名既住址證明先得呢?

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

呢方面,
你仲要有個小孩跟尾,真係兄弟姊妹都無情講

子爵府

李豆豆 發表於 16-7-23 01:32
我小朋友兩頭住家,平時喺婆婆度住,報小學我都會報返婆婆嗰邊,咁需唔需要有我名既住址證明先得呢?

...

係要既,唔係點証明你係果度住

大宅

引用:Quote:原帖由 小寶貝兒 於 16-07-23 發表幼

原帖由 李豆豆 於 16-07-23 發表

...
如果小朋友係由婆婆照顧開,可以用婆婆地址,用佢做監護人,就可以用婆婆地址申請小學

珍珠宮

減齡達人勳章

Angela_mok 發表於 16-7-23 06:50
係要既,唔係點証明你係果度住

報婆婆做監護人,係要婆婆名的住址証明,不是家長名的住址証明!

珍珠宮

減齡達人勳章

...

報婆婆做監護人,係要婆婆名的住址証明,不是家長名的住址証明!

另外,仲要交埋你的出世紙副本和小朋友的出世紙副本,証明家長同婆婆的關係是母女,用來証明監護人是婆孫關係。

P.s. 我女小一入學申請就係咁用婆婆做監護人

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

報小學用既住址

係要小朋友恆常住係果度先叫做係

用簡單例子說明:

如果你係九龍塘買咗樓, 但租咗比人

而你而家係住沙田

都唔可以用九龍塘果地址, 因為小朋友唔係住係果度

如果用九龍塘果地址, 就係虛報

到時比人舉報, 就算抽到心儀學校, 都要交番個學位出黎

而家個情況係, 你親戚真係唔住係你屋企

所以宣誓做監護人, 都無用

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

Debbie0331 發表於 16-7-23 00:03
係呀,我阿嫂就係話叫我做監護人。
我就係非常之有保留,兜口兜面無直接拒絕。話要了解下先。
...

好奇一問,父母都健在,可以另立監護人?到時需要報原因嗎?

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

回覆:Debbie0331 的帖子

你話你同你老公講時,佢話擔心講大話會影響小朋友價值觀,同時咁啱99係度聽到,話99話吾比借地址。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blythe_baby 發表於 16-7-23 07:46
你話你同你老公講時,佢話擔心講大話會影響小朋友價值觀,同時咁啱99係度聽到,話99話吾比借地址。

...
我覺得通常問得人借地址, 都會唔唸影響小朋友價值觀問題, 因為只想個人目的達到

用呢個 point, 可能唔夠說服力, 又容易起爭拗

不如話老公唔鐘意, 同埋識得個 fd, 係比人舉報, 比人上門查

所以唔借地址了

珍珠宮

減齡達人勳章

講事實,直接話自己驚比人舉報,虛報是犯法。你唔怕犯法,我怕呀!

水晶宮

回覆樓主:

樓主,同你哥講:呢件係刑事,我會上身同坐監㗎喎!係咪要攞我嚟搏?

用虛假文件,已知絕對犯法,差左搏下會不會被查到,但都要個妹做,有事個妹無端端上身,好大佬有冇諗清楚d?

呢種情況同幫人帶少少毒品差不多,可能得1%機會捉到,但100%係犯法,都做?況且隨時好高機會會捉,因EDB已經嚴左好多!

greenpea    發表於 16-7-23 13:41

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我仔當年有個幼稚園同學的家長, 借左幾次地址比親戚朋友, 個個仔派到首選最心儀的男校, 點知到佢自己個仔就派左去寶校。 所以真是唔好當教統局儍的!

男爵府

...

如果查,不是有張住址證明就得。今天剛剛經歷完,佢地查得好仔細(emoji)。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆:請教小學報地址

有random check, 假地址check到位都無埋!

放下自在

珍珠宮

Debbie0331 發表於 16-7-22 23:21
阿哥個仔想借我地址報小學,想問係咪即係要報我係監護人?問題我個小朋友細佢一年,怕對自己小朋友報校有影 ...

咁大膽係度post, 犯法ka

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

引用:Quote:blythe_baby+發表於+16-7-23+07:46+

原帖由 LL1999 於 16-07-23 發表
我覺得通常問得人借地址, 都會唔唸影響小朋友價值觀問題, 因為只想個人目的達到

用呢個 point, 可能唔夠說 ...
你個理由都好好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:我仔當年有個幼稚園同學的家長, 借左幾次

原帖由 Protea 於 16-07-23 發表

我仔當年有個幼稚園同學的家長, 借左幾次地址比親戚朋友, ...
咁又唔關事, 佢唔好彩啫, 借咁多次都無人check到, 不過真係人在做,天在看!

放下自在

公爵府

天山雪蓮 發表於 16-7-23 08:49
如果查,不是有張住址證明就得。今天剛剛經歷完,佢地查得好仔細(emoji)。
...

請問係咪熱門校網?

首頁

尾頁

跳至