自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Sumyeema1 發表於 16-8-1 22:44
做咩入面咁多牙e?

好似好多係無牌牙醫,因為清朝無租九龍城寨比英國,名義上係中國,淸朝又唔㸃打理,英國人又無權理入面人流複習,成為"三不管"地帶。六七十年代內地人聚居,D牙醫、醫生由內地而來,未有牌!

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Sumyeema1 發表於 16-8-1 22:44 做咩

原帖由 SandyKL 於 16-08-01 發表
我估係無牌,冇王管地帶,連政府都唔會派人入去,所以

咪係果度開囉。
仙姐,long time no see!

係呀!城寨裏好多無牌醫生㗎!細個時媽媽帶我睇開果間,係响出邊面向住美東樓㗎!細時唔識只知在國內讀醫,落到嚟就响城寨做醫生。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

細個入過,但已無乜記憶啦~

珍珠宮

回覆:有冇人入過九龍城寨

我媽媽話不見天㗎,入左去真係望唔到天空㗎~

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Giant 發表於 16-8-1 22:14
未去過,好神秘,好好奇。

入過,學校附近,有同學住裡面,有次佢帶我去佢屋企,人生唯一一次入城寨,黑蚊蚊,周圍滴水,D電線吊吊下。

琥珀宮

廉媽 發表於 16-8-1 23:02
仙姐,long time no see!

係呀!城寨裏好多無牌醫生㗎!細個時媽媽帶我睇開果間,係响出邊面向住 ...
廉媽,果真係好耐冇見,好嗎?風雨中相見

其實我唔係好記得城寨幾時拆,冇好奇心入去睇,九犯之地,

避得就避。都唔明我阿媽做咩專登去果度搵牙醫剥牙,我啲

乳齒大部份都係自然離開架啦,有隻食食吓糖水離我而去。

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有冇多D野聽,好得意咁

公爵府

2024年龍年勳章

Giant 發表於 16-8-1 22:14
未去過,好神秘,好好奇。

入過,睇牙醫

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:廉媽 發表於 16-8-1 23:02 仙姐,lon

原帖由 SandyKL 於 16-08-01 發表
廉媽,果真係好耐冇見,好嗎?風雨中相見

其實我唔係好記得城寨幾時拆,冇好奇心入去睇,九犯之地, ...
响附近返學,記得果時放luch最鍾意係去城寨近獅子石道(現址係九龍城廣場)嘅大排檔食,記憶中好似近條渠都幾污糟,因為貪平2元一碗齋米,果時零用唔多,為儲多啲零用,所以响果頭食。後尾拆全部搬晒去九龍城街市上嘅熟食市場。

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:Sumyeema1 發表於 16-8-1 22:34 之前

原帖由 貓頭雀 於 16-08-01 發表
好驚險。應該係媽媽教十落的, 小朋友/ 少女應諗唔到咁做。
...
呢D真係“城寨智慧”……

男爵府

未去過,好想參觀下

琥珀宮

廉媽 發表於 16-8-1 23:30
响附近返學,記得果時放luch最鍾意係去城寨近獅子石道(現址係九龍城廣場)嘅大排檔食,記憶中好似近條渠都幾 ...
咁你對城寨嘅熟悉程度應該比我高好多,我童年、青少年期都甚少

到九龍城轉。所以我對九龍城寨好陌生。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

當年在民生讀書,不過對城寨冇乜印象,好似拆緊定拆咗lu。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我無去過,老公就話有親戚住外圍,故佢去玩時,都住過一陣,佢話外圍都見

過有人賣買白粉,故唔敢入內圍,話驚仲雜。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

我細住過,內面有惡狗,好多老鼠、三年班後就搬了⋯⋯

珍珠宮

九龍寨城公園就知

珊瑚宮

入面仲有食品工場

大宅

冇去過!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

細個去過探屋企人嘅朋友,個叔叔屋企無電梯,行到死死下。。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

細個住樂富,成日都去東頭村、九龍城。
有入過城寨,可能果時細同埋都後期,又唔覺好複雜。

首頁
12345...7

尾頁

跳至