自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

yanyanmm 發表於 16-8-9 10:55
但佢既結論係咩?總有一個主要既病因,有聽過佢講你肝鬱嗎?無論點,你食完藥身體總會出現些變化架喔,應該 ...

其實我去到把脈同舌診, 佢係講左一咋野出來, 佢無問我有咩唔舒服, 係乜野都無問過我, 佢只係講哂D野出來, 但我其實都吸收唔到, 又無寫低, 佢又講得好快, 喺之前個留言我已經POST左佢對我既結論係呢D野, 完全唔係我之前自己推斷, 醫師診症既症狀, 但腸胃係消化唔好, 佢有講, 睡眠質素唔好佢係有講中既

我現在食藥食到第四天, 都仲係飲完藥就會瀉, 通常係唔太食得飽時會快小小瀉, 如果嗰餐食得飽就會慢幾個鐘頭之後先瀉, 最慘就係夜晚八點幾食, 半夜要起身去廁所

我之後都唔會再試第一次要食咁多劑既藥了! 但係真係好多JM都話佢好架!

睇番呢個POST, 我唔係樓主

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18282347&page=2#pid275692109

男爵府

你咁瀉法都唔係咁好喔!搞到個人咪重虛?
中醫治療雖有瀉法,但要係個人夠健壯,只係食滯或者係有熱毒先會用瀉既方法, 而且用藥係好短時間,唔會一直都要咁瀉

公爵府

yanyanmm 發表於 16-8-9 15:17
你咁瀉法都唔係咁好喔!搞到個人咪重虛?
中醫治療雖有瀉法,但要係個人夠健壯,只係食滯先會用瀉既方法, ...

都係的! 我今日食左早餐之後分左半碗藥份量黎飲, 飲完即刻要去廁所, 兩次, 之後食左午餐後又一次, 雖然唔係瀉到無哂胃口, 手軟腳軟咁, 但都擦到PAT PAT痛, 現在諗緊好唔好飲埋嗰半碗藥, 定停下先

男爵府

我覺得你瀉左咁多次,今日最好唔好再食囉
你係自己煲藥?我腸胃消化都唔好,而家睇緊一位浸大教授級既醫師,都係得十幾種藥,之前睇咁多個醫師,從未有要用瀉既方法來醫腸胃,通常都係健脾多,同忌生冷野

公爵府

yanyanmm 發表於 16-8-9 16:43
我覺得你瀉左咁多次,今日最好唔好再食囉
你係自己煲藥?

唔係呀, 成29,30種藥, 佢有得煲埋我梗係駛多D錢叫佢幫我煲埋啦, 仲要成7日藥咁多添

成個上午喺西貢唔知做乜呀, 仲要等到中午先有得拎藥

複式洋房

回覆樓主:

zoie,

既然咁唔舒服,不如再打去藥房,話佢知已經照足吩咐食藥,之前亦打去問過,但食完重係疴得好緊要,問佢係咪重照食啦,同埋你一早打去,可能可以駁到電話打到上去e c度,應該e C老婆聽電話,咁你可以問清楚

公爵府

tommy76767 發表於 16-8-9 17:10
zoie,

既然咁唔舒服,不如再打去藥房,話佢知已經照足吩咐食藥,之前亦打去問過,但食完重係疴得好緊要, ...

尋日朝早打左去啦! 藥材鋪店長接電話的, 佢叫我分兩次飲, 我今日都試過, 只係飲左一半都係瀉左幾次, 擦PAT PAT都擦到痛, 但我又唔係無胃口食野同手軟腳軟喎! 但就好似YANYANMM 咁講, 佢又比健脾助消化,補氣補血,又有些清熱去濕咁, 咁瀉哂又點補呢? 我都唔知, 同埋我都唔好明點解同一劑藥方可以跟我兩年, 仲叫我飲足30日, 係EC老婆同我講的

公爵府

現在無再瀉, 但個肚仲係咕咕聲

複式洋房

回覆樓主:

我只可以講中e要夾,亦要比時間,我都有轉唔同既中e,亦比左唔少$,當係調理囉!

你㨂定左,就要比時間,只可以講就算你夾,我都未必夾

男爵府

中醫唔係講夾架,係要診斷正確,又要識點用藥,就好似打仗咁,如何調兵遣將,先可以盡快有效地殺敵

我知有些中醫師診斷無錯,但係會拖症,我唔係話你睇個位呀!我係話有d,會醫到你小小,但又唔完全好,咁你咪可以持續搵佢囉!

男爵府

zoie_w 發表於 16-8-8 18:54
一坐低把脤及舌診,跟著個醫師講哂我既問題出來, 但佢講既野又同我們之前一直所推測的唔同, 佢無話我上熱 ...

22)番瀉葉
有很強的通便作用,唔應該長期服用喎!
同埋個量對於你嚟講好似太重?

http://www.3phk.com/v5article.asp?id=2597

公爵府

yungchai 發表於 16-8-9 20:56
22)番瀉葉
有很強的通便作用,唔應該長期服用喎!
同埋個量對於你嚟講好似太重?

我今日最終都沒食到嗰半剤藥,怕又瀉,但是我仲有幾劑藥,好唔好飲埋佢呀? 我打算明天都唔飲藥住

侯爵府

醒目開學勳章

若你飲左之後, 只有瀉無其他感覺既話, 咁淨係番瀉葉 1.5錢就得啦, 費用可能只係1蚊, 2蚊咋.

我前幾年藥材舖教我用佢黎焗水飲, 當時買唔知1蚊定2蚊, 分2次, 俾我仔飲, 因為佢成日都去唔到廁所的. 飲完, 痾到死死下, 痾左好多好多次. 跟住我又走去試下, 因為我都係好耐先去到廟所. 嘩, 我飲完, 個肚係絞住痛, 仲要係好痛好痛, 不停咁痾, 痾左好多次, 痾到我真係諗住停唔到就要去急症室添呀. 好彩, 後尾停到咋. 個日痾到成個日虛脫咁滯!!

公爵府

happypiano 發表於 16-8-9 21:20
若你飲左之後, 只有瀉無其他感覺既話, 咁淨係番瀉葉 1.5錢就得啦, 費用可能只係1蚊, 2蚊咋.

我前幾年藥材 ...

咁我又無虛脫既,亦都無手軟腳軟,除了第一兩天沒乜胃口之外,之後都有返胃口食嘢!除了㵼,其他感覺又唔太明顯

侯爵府

醒目開學勳章

zoie_w 發表於 16-8-9 21:35
咁我又無虛脫既,亦都無手軟腳軟,除了第一兩天沒乜胃口之外,之後都有返胃口食嘢!除了㵼,其他感覺又唔 ...
我同我仔係勁濕重既人, 當日係痾到軟晒, 但第2日個人就好精神. 我地無話無胃口食野, 只係不停咁痾.

大宅

醒目開學勳章

睇落似騙子多過似中醫。

打脈斷症做得好,都要開方用葯做得啱,加埋藥材質量好,至發揮到功效,治療/調理到身體。

廿幾種藥材嘅大包圍藥方,(emoji)面梗有 d 葯幫到個病人,所以 d 人飲完咪覺得好。其實根本無好到,一停葯就唔得,所以個中醫就叫人一張藥方執十幾廿劑。

我自細體質唔係好,又經常飲涼茶清熱搞壞身子,人越大就越虛,睇過幾個中醫斷症都 ok,但用藥唔得,飲咗藥會好兩、三日,一停就打回原狀。
曾經對中醫無乜信心,覺得進度太慢,唔想再花時間。
8、9年前遇到個好中醫,佢開方從來唔需要多過10種藥材,用藥用得精...至能對症下藥。
我脾胃好差,頭幾次飲呢位中醫開嘅藥...係唔會令我瀉,但令我放很多很多好臭嘅屁,之後肚仔係好舒服,胃口好好,成個人係精神咗舒服咗。

自此我就知道,啱自己嘅中藥,飲完係會 feel 到好舒服,嗰種感覺係自己至明白,就算碗中藥幾難飲...因為知道飲完會好舒服,都會心甘情願去飲。

首頁

尾頁

跳至