少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆樓主:

樓主你好呀!
我仔今年6歲,佢係單親的,近尼一個星期,佢性情變左好多,會嗌自殺同想離家出走,我可以點做呀?

大宅

smileyfacemama 發表於 16-8-18 21:44
我係一位特殊教育老師又就成為媽媽,更明白媽媽嘅憂慮。平時我遇到好多行為有問題嘅小朋友同有疑間嘅家長, ...

我有個7歳小朋友,每次叫佢溫書做功課都諸多藉口,同我講吾溫吖,明天先,我真的好想發脾氣,但又冇佢辦法,應該怎樣做?

子爵府

好心媽媽,見到你個帖子,真的感謝你慷慨幫忙其他媽媽。我仔8歲,最近為他的行為問題,不知要否找社工求助,現先向你請教。

阿仔幼稚園時好乖,一升小學已好勞氣。後來知道升小一太大轉變,會有適應問題。二年級好點,加上我上了健康院的3P課程,學懂控制情緒,阿仔亦少發脾氣。

不過近來駁嘴越來越勁,態度差,直頭講到明「我唔會聽你話」、「你如果XXXX,我會鬧你10次」、「係你連累我XXXX」,我真的好嬲。我未必次次都控制到情緒,會打他。帶他出街時他好正常,應承的事如做功課、收拾、洗澡回家就忘記得一乾二淨,好快變臉。

真的不知點教,是我的問題?阿仔這些行為問題是否不用太著緊?見有媽媽話不打不鬧,不要在言語上糾纏,做媽媽的真的要忍?

謝謝。

別墅

老師你好
我囡4歲,由細到大都好驚外國人,一見外國人行埋嚟佢到就會呢埋喺我後面,如果我唔喺佢間隔就會喊。到咗升K1返學有外籍老師佢就用咗半年時間先叫做克服到,唔驚(只係學校個老師)。初時我見佢唔喊,以為佢克服咗,同佢報咗啲英文班,但點知都係喊... 之後我揀咗個完全中國人樣嘅講英文嘅老師,但佢都係唔得,都係喊...... 我可以點做,點先可以幫到佢?P.S 平時睇電視/youtube 佢都會自己睇啲外國人片,就冇事..

複式洋房

Tong^_^yan 發表於 16-8-23 10:59
老師你好呀!想請問個女係學校成日比老師投訴做功課慢同唔聽指令,我就覺得佢好似D讀寫障礙的症狀,對D數字 ...

七歲前口既小朋友都会有寫字mirror image嘅情況。所以唔洗太擔心,但家長繼續留意.。其實香港教育过早要求小朋友認字同寫字,對小朋友嘅小手肌肉都唔好所以家長可諗下自己细个寫字時有冇執筆唔正確,記唔記得寫字寫到手痛呢?
可惜係我地嘅小朋友要適應香港嘅學習環境,都要認字。我見意家長用遊戲方式幫小朋友認字,例如:玩playdoh時整唔同字型,用字母卡同小朋友抖快認字等。

男爵府

Lydia121 發表於 16-8-26 12:53
我有個7歳小朋友,每次叫佢溫書做功課都諸多藉口,同我講吾溫吖,明天先,我真的好想發脾氣,但又冇佢辦法 ...

我個直頭走去瞓覺來逃避

大宅

回覆 天山雪蓮 的帖子

佢都成日逃避!但幾天後,我個仔升小二,而家先發現有讀寫障礙!我仲頭痛又擔心!

複式洋房

smileyfacemama 發表於 16-8-18 21:44

我係一位特殊教育老師又就成為媽媽,更明白媽媽嘅憂慮 ...

老師你好,我個囝今年兩歲啦。
佢一唔鍾意就會發脾氣打人或打自己。
係屋企見到咁,我會同佢講叫佢自己去冷靜下,佢會入房坐低,之後我就隔一陣再入去問佢點解發脾氣同解釋俾佢聽佢做錯咩,最後我仲會講如果下次發生咁的事,佢可以做d咩去表達自己的唔鍾意。每次咁同佢傾完計,佢都好乖,會同你say sorry 然後鍚返你,就會好開心咁出房⋯所以係屋企佢係比較乖。
但一出街,佢就鍾意唔拖你周圍走,你同佢講要拖住先行,佢會坐地下或者訓地。而可能佢有時玩緊,我地要走,我已經預早五分鐘俾個心理準備佢,再每一分鐘提一次,但到走個時佢都係發脾氣⋯平時出街發脾氣會訓地,夾硬抱起佢會打人。我帶眼鏡,佢直情係打一下我眼鏡無跌,會打多幾下到我眼鏡跌為止。但我眼鏡一跌佢就會知自己錯,即刻無再扭計。同埋有時同佢講唔可以咁做,佢唔鍾意就會打自己。應該點樣教先有效令佢唔再打人打自己同訓地?出街遇著佢唔願走又應該點教好?唔肯拖人又應該點好?太多問題⋯麻煩哂(emoji)(emoji)

大宅

章魚妹妹 發表於 16-8-20 20:22
Hi,小朋友歲半多d,好有主見,亦愛喊同發脾氣,去街坐唔定會扭計,唔比佢落地/佢想要既野唔比佢,佢就會大 ...

我仔仔都係

複式洋房

qq0129 發表於 16-8-26 00:14
樓主你好呀!
我仔今年6歲,佢係單親的,近尼一個星期,佢性情變左好多,會嗌自殺同想離家出走,我可以點做 ...

情况令人擔心。媽媽請私下聯络學校老師同社工協助,但不要太張揚被面影響小朋友学校生活。同時要留意小朋友情緒。你知唔知道小朋友有乜野原因唔開心?

複式洋房

Chanwt0119 發表於 16-8-24 22:15
照特徵黎睇 有自閉傾向 建議去做評估

其實,我通常唔会同家長咁講。第一,只有心理学家能確診,我嘅專業係幫家長去找出小朋友係有d乜野需要去處理問題。第二,我不能夠講出冇根據嘅野去嚇家長,我亦唔忍心。第三,我地不能夠只顧住個label係乜,最重要係揾到問題然後處理。我見過有家長為左個diagnosis,好唔開心。重要係,点幫个小朋友。

複式洋房

JoanJJJ 發表於 16-8-23 16:20
妳好呀,
1 小朋友言語好嗎?表達到自己嗎?正常.
2 老師對小朋友的評語如何?剛開學頭一星期有搶玩貝,之 ...

我会見意同老師商量,問下有冇需要評估。學校老師每日面對一大班小朋友,如果行為同其他小朋友有差別,老師係好快察覺到。唔冼十分擔心住,最重要係幫到小朋友,揾到佢嘅需要,係唔係自閉症,其實都只不過label。就算自閉症谱系嘅小朋友都有唔同性格同能力,唔好咁在意,个label

男爵府

引用:Quote:JoanJJJ+發表於+16-8-23+16:20+妳好

原帖由 smileyfacemama 於 16-08-30 發表
我会見意同老師商量,問下有冇需要評估。學校老師每日面對一大班小朋友,如果行為同其他小朋友有差別,老 ...
老師話小朋友一定冇問題,我已排政府見姑娘

男爵府

好媽媽勳章

回覆 章魚妹妹 的帖子
sorry ... 禁錯左

男爵府

好媽媽勳章

我係一位特殊教育老師又就成為媽媽,更明白媽媽嘅憂慮 ...
你好呀, 女兒3歲幾 今年k1, 之前都有讀pn, 但是阿女 一返到學校就好似好緊張咁, 性格亦變得好內向, 好被動, 又細胆, 又好少講野, 對住老師 或 唔係成日見既人, 都唔多出聲, 和同學又唔多主動一齊玩或說話, 但其實佢心里係想一齊玩的, 我地亦經常鼓勵及陪件佢一齊去和同學仔一齊玩, 但佢都會話一陣,一陣先啦, 感覺到佢心里係好想, 但又唔敢, 只是企係一邊望住人地. 但在家里係好活發開朗, 扎扎跳跳, 講唔停既人. 呢情況己經持續一年了, 咪係有咩問題 ? 有咩可以改善呢?

複式洋房

pretty05 發表於 16-9-5 11:36
你好呀, 女兒3歲幾 今年k1, 之前都有讀pn, 但是阿女 一返到學校就好似好緊張咁, 性格亦變得好內向, 好被動, ...

媽媽可以先同囡囡約下d play date, 開始時每次同一個小多友玩令囡囡可以唔好咁緊張。媽媽可同埋囡囡一齊玩。慢慢等佢習慣左,可以慢慢加小朋友的數目。大前題係囡囡要輕鬆同enjoy

男爵府

好媽媽勳章

回覆 smileyfacemama 的帖子

有呀, 都係佢相處左一年既同學仔, 日日返學都對住, 但唔知why 放學後 or 外出時, 佢都唔愿一齊玩, 明明佢個心好想.. 我地己經有一齊陪住, 帶頭陪佢一齊的, 但佢都係唔肯,只企埋一邊睇住,自己笑. 唔愿去參興其中/

複式洋房

pretty05 發表於 16-9-5 12:44

有呀, 都係佢相處左一年既同學仔, 日日返學都對住, 但唔知why 放學後 or 外出 ...

我点解会話成同小朋友约d one on one play date,係因為小朋友可能唔夠膽同一班同學玩就算係佢日日見到口既同學。所以你先做下d one on one play date 先,等小朋友大膽d 先加人數。另外,如果小朋友仲係唔夠膽,大人要plan 下每次play date 玩乜,大人先lead 住小朋友玩先。可以提下第二個拖住你个囡囡一齊玩。

男爵府

好媽媽勳章

我明你意思.. 但以上你所講的, 我都做過了, 試過了, 佢依然係咁, 所以才担心.

複式洋房

pretty05 發表於 16-9-5 13:13

我明你意思.. 但以上你所講的, 我都做過了, 試過了, 佢依然係咁, 所以才担心. ...

咁嚴重?佢同唔熟嘅大人玩会点?

首頁
12345...6

尾頁

跳至