自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

野原美冴 發表於 16-8-19 23:21
刮左鱗又熟左好難睇相認到。
食起來如果係好軟好滑的肉,就係桂花。
如果d肉食起來結實的,就是斑。

謝謝!

但另外原來街市有分買淡水魚, 同海水魚, 咁昨日我問的龍躉仔同斑仔, 應該係海水養魚, 而桂花魚就喺淡水魚檔度買, 因為我今日岩岩買左桂花魚, 去平時買斑仔嗰檔問, 佢叫我去淡水魚檔買, 桂花魚新鮮會郁的$48一條

摸落去D斑仔同龍躉仔溝珊珊架

伯爵府

Mann888 發表於 16-8-19 23:56
係海度養嘅魚

不是,好多紅衫魚,大眼雞,黃花,(emoji)魚,沙錐,青根,牛鰍都係撈的海魚,到街市走轉就知,日日都撈到不同的魚。我日日都係街市買,不過下就4-5 點前都賣晒。我係屯門街市,有幾檔都係賣海魚。養嘅海魚係還游緊水嗰d...我以上講嗰d 都不會游水,放係冰上的

伯爵府

zoie_w 發表於 16-8-20 14:26
謝謝!

但另外原來街市有分買淡水魚, 同海水魚, 咁昨日我問的龍躉仔同斑仔, 應該係海水養魚, 而桂花魚就喺 ...

有分賣淡水魚,養海魚,撈海魚,因為佢地攞貨貨源唔同,如果你買海魚,條條咁上下大,還有好多係佢入面魚缸,即係養海魚。如係份份及條條大細不同(一條條段兩賣嗰d),灘係到賣晒就收檔嘅,就係撈的海魚。我多數買呢d....不過請客或假日就會買下斑仔或沙巴龍躉

男爵府

牛年勳章

似桂花

子爵府

回覆樓主:

紅鮪

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

桂花

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

似桂花,買開游水桂花$38

公爵府

Bcjb 發表於 16-8-20 14:39
不是,好多紅衫魚,大眼雞,黃花,(emoji)魚,沙錐,青根,牛鰍都係撈的海魚,到街市走轉就知,日日都撈到 ...

唔好意思, 想請教下, 買海水魚(即放喺D冰度一條條嗰D, 喺海度撈番黎嗰D魚)好D? 有營養D? 定係買淡水魚好D??

我見街市佢D龍躉仔, 斑仔都係擺喺D冰度, 不過我見到係仲郁架

首頁

尾頁

跳至