自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

引用:http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/2012

原帖由 se6b03 於 16-09-06 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120917/00196_001.html
但點解政府牙科只限公務員 ?普通市民無得睇 ...
政府冇咁多錢資助全港人牙科,公務員牙科係員工福利,等同私人公司好多都包牙科。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我幾時都講係合法就去申請去用,我唔會眼紅,包括,攞綜援,我最唔中意聽到,怕影響到小朋友,怕比人知,比人笑

男爵府

ngokwan 發表於 16-9-6 16:38
我朋友都想要個list , 可以在邊度看到?

咁都唔明 ?
因為妒忌lor,點解你朋友可以生仔唔洗錢 ? 其他人就算自己比錢去私家都話無床位要等。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

同意呀!
但一唔夠講咪話佢地要交稅比福利你地囉!
交稅係咪大曬先
係就公務員行頭位呀!
搵幾多報幾多冇得呃
你話做私人機構係咪全部報足稅???
人地都係問問題
知咪答囉
唔鍾意唔知咪出返去囉
我夠窮啦
唔通走去潮版踩場話人有錢咩!

琥珀宮

新制公務員D福利幾乎無嘜,出面一間正常的私人公司福利都好好多,生日有生日假,結婚有一星期婚假,之前有JM話佢老公間公司男士侍產假有三星期,仲有花紅,雙/三/四糧...唔覺政府有咩好福利

只不過D人係覺得公務員用的福利係納稅人俾出嚟咁,同埋成日有錯覺有優先咁,錯誤地唔抵得啩

伯爵府

所以D人又唔清楚一味人云亦云跟大隊鬧左先, 道理等於你地私人公司包牙科個間點解唔包埋公務員? 因為係你公司俾的福利, 咁公務員有僱主俾的福利有咩出奇?

咁公務員冇雙糧無花紅, 係咪又係到吵點解唔同私人公司睇齊??點解D人唔諗下先講野

伯爵府

同意! 即係等於私人機構都有公司福利咁解 !
我老公係公務員,但除左宿舍外,我唔覺得其他福利有幾太好!
我有朋友私人公司包私家醫院生仔添,政府係包政府生乍!
我覺得你如果覺得人地福利好你咪去做囉,眼紅人地無意思的 !

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:Quote:natjosejim+發表於+16-9-6+16:19+公

原帖由 Sofia_happy 於 16-09-06 發表
醫院無,賽馬會診所街症有,我係公務員子女,呢個福利家父退休後就享受唔到,只係唔洗排長龍同平幾蚊,現 ...
門診跟醫院不同

禁止訪問

水晶宮

msanubis 發表於 16-9-6 16:24
咁我朋友呃我, 佢話有
佢本來排緊一條隊
醫生知佢係公務員, 建議佢排另一條FOR公務員的

我知專科指定醫院有,但唔止現任,退休公務員都係同一條隊,我爸去qe排過,但比出嚟個期仲耐過排tko不是公務員隊。其實有啲人係口痕唔抵得,又唔見講下公務員只有12個月糧,過年借完糧又要還呢啲苦況! 每個行業都有好壞,最緊要自己知自己要咩,理得人呢!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

vkk 發表於 16-9-6 16:42
同意呀!
但一唔夠講咪話佢地要交稅比福利你地囉!
交稅係咪大曬先
我有次聽到有人好囂張話佢交稅養公務員, 我都忍唔住答佢: 公務員冇交稅嗎?
利申: 我唔係公務員,但果個人太囂張搞到我忍唔住出聲
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

因為公務員福利係納稅人身上出嚟,但私人公司就係間公司自己俾,所以普通市民唔抵得,係可以理解的

伯爵府

佢根本好有問題,大家討論下,佢一開口就咁講野,好差。

珍珠宮

引用:Quote:msanubis+發表於+16-9-6+16:24+咁我

原帖由 CINDYC 於 16-09-06 發表
我知專科指定醫院有,但唔止現任,退休公務員都係同一條隊,我爸去qe排過,但比出嚟個期仲耐過排tko不是公 ...
你講果個QE公務員診所係L座,根本勁多人,我C6排秘尿都排左年半,唔明些人有乜好眼紅。

男爵府

願望石 發表於 16-9-6 16:55
我有次聽到有人好囂張話佢交稅養公務員, 我都忍唔住答佢: 公務員冇交稅嗎?
利申: 我唔係公務員,但果個 ...
答得好公道!

piklam1    發表於 16-9-7 14:43
願望石    發表於 16-9-6 21:39

珍珠宮

引用:佢根本好有問題,大家討論下,佢一開口就咁

原帖由 KenHim 於 16-09-06 發表
佢根本好有問題,大家討論下,佢一開口就咁講野,好差。
呢個人擺明挑釁,仲話開補習社,粗口爛舌。

伯爵府

回覆樓主:

有人唔順氣,追到過嚟

侯爵府

引用:我好少為呢啲事出post,唔想搵嘢嘈,但真係

原帖由 ChristieMing 於 16-09-06 發表
我好少為呢啲事出post,唔想搵嘢嘈,但真係覺得好委屈,唔明點解每次公務員有什麼福利,有什麼加薪,就會有 ...
最搞笑個度有個女人話自己唔去公立醫生睇醫生生仔,係去私家既。但係我想講我地公司最低層既員工做個派信既生仔一樣有保險,可以去私家生然後claim返個額。個d係度嘈既人唔睇下自己講野有無logic就係度吠,真係唔驚笑大人個口

禁止訪問

男爵府

agnesbee 發表於 16-9-6 17:03
有人唔順氣,追到過嚟

有咩

首頁
12345...9

尾頁

跳至