自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:Jessie688 的帖子

加埋工人4個人住,我都有呢個諗法會唔會攞左去賣?但係都幾重咖枝枝都咁大枝

子爵府

回覆樓主:

我日日煮,我幾個月先用晒一次鹽糖油豉油。鹽用得最小,真係落好小吊下味。

我都係3大1細

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆 海獅媽媽 的帖子

我的那個, 會食到悶死你, 了無新意. 有時頂唔順, 放假會自己煮.

男爵府

無話可說 發表於 16-9-12 14:40
東南亞人煮既野食係怪怪地,菲律賓同印尼仲會偏甜,香港人唔慣架,除非請到泰傭,咁就煮泰國菜岩食D
...
係阿, 初初頭兩日仲正正常常
之後叫佢自己處理即時嚇親
我老公話好難食仲好古怪...

男爵府

lingling9cc9 發表於 16-9-12 15:12
回覆 海獅媽媽 的帖子

我的那個, 會食到悶死你, 了無新意. 有時頂唔順, 放假會自己煮.
我係直情話佢知要煮咩...
每日SET好餐單叫佢煮
但好食既好少...難食至一般為多

伯爵府

回覆樓主:

食油&蠔油所用既份量,都唔算多!

係糖、鹽&豉油好似用得幾多下
用得多糖~~會否經常冲咖啡飲?
我以前個工人真係一個月用一包糖,因為佢每朝用好多糖冲咖啡

至於豉油,每餐食飯係咪倒好多点餸?

鹽就冇咩理由食咁多

男爵府

judychungpuiyan 發表於 16-9-12 15:24
食油&蠔油所用既份量,都唔算多!

係糖、鹽&豉油好似用得幾多下
1. 佢唔飲咖啡架, 請佢都唔飲, 係有時見到即沖麥皮, 奶茶果D
2. 每餐3碟囉, 固定架, 一碟菜(炒/烚), 一碟魚/蛋, 一碟雞

水晶宮

回覆:份量

一家4口,哥哥妹妹都是中學生,一星期會煮最少5餐晚餐,我覺得你工人,無論油,豉油,鹽糖都很多。

水晶宮

引用:Quote:海獅媽媽 發表於 16-9-12 10:56 3大1

原帖由 melonfans 於 16-09-12 發表
我舊工人有偷糖鹽,瑞士汁,—包新糖鹽偷走半包,另外半包先入樽。

你個工人明顕有問題
糖鹽都偷,偷到那裡去?

水晶宮

回覆樓主:

我有工人,但所有food 同煮都係我自己搞。

salt我1年都用唔倒一包,基本只係整包落少少。
我用鹽麴代替鹽。

糖我就用得好多,只用raw or brown sugar, cooking, baking 用得多。

油我就大概2個月1支

珍珠宮

MariaTsui 發表於 16-9-12 15:41
糖鹽都偷,偷到那裡去?

油:炸嘢拎去賣。街市印尼舖日日有人交貨去賣,佢地喺邊度炸?

豉油:我以前個 bun 用半支萬字醬油整 4 隻雞翼俾自己食,之後 d 汁倒晒

開咗嘅糖鹽通粉米,you name it,星期日有機會經過環球大廈嘅話行個圈,好多工人好多細細包咁 repack 緊,似寄-返鄉下。冬菇乾瑤柱都見過

男爵府

zitzai 發表於 16-9-12 15:55

豉油:我以前個 bun 用半支萬字醬油整 4 ...
但我工人平日無得出街架, 最多係星期六落街買餸或星期日放假先可以落街

不過佢都係覺得煮完就要倒, 果枝整完D瑞士汁, 滷水汁都話要倒
偷, 暫時都唔覺, 我D花膠燕窩都無乜少到

珍珠宮

MariaTsui 發表於 16-9-12 15:41
糖鹽都偷,偷到那裡去?

星期日放假出去煮野食,你偷豬扒,佢偷鷄翼又一餐

水晶宮

引用:Quote:MariaTsui 發表於 16-9-12 15:41 糖

原帖由 zitzai 於 16-09-12 發表

我沒有請工人,不知道他們是這樣的,難怪油鹽糖都用得快。

公爵府

海獅媽媽 發表於 16-9-12 10:56
3大1細, 一星期煮5~6餐晚餐
一般炒/蒸/煎, 無炸野, 每晚3餸
食野算淡味既家庭,

多我三倍 我五人 三餐

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlelittlepra 發表於 16-9-12 11:05
唔識評論份量,因為我無你屋企煮咁多餐,同埋我自煮好清淡,等其他jm俾意見
Btw,唔好用雞皮出油,雖然係香 ...

而家好似話動物油都ok。唔知系唔系

侯爵府

leng1999 發表於 16-9-12 20:18
而家好似話動物油都ok。唔知系唔系

好多飽和脂肪,唔ok架

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlelittlepra 發表於 16-9-12 23:05
好多飽和脂肪,唔ok架

有本書叫 The Big Fat Surprise 寫。。。
部分。。。

「動物脂肪有害論」起源於上世紀初,心臟病冒起成為新興殺手,不少原本身體看來健康的壯年男性驟然中伏,醫學界四出找尋對策。部份研究員認為動物脂肪是疑兇,得到初步研究支持,再憑着個別權威的過人魄力和魅力,把這假想化成理論,再普及化為我們這一代人深信不疑的真理。可是,作者翻查醫學界對這題目的各大經典研究,發現全部有嚴重粗疏漏洞,例如選擇性採用數據、有效樣本數目少得可憐,甚至實驗進行期間正值當地齋戒月,實驗參加者的動物脂肪食量比平時低得多。更出人意料的是,當年科學界不乏「異見」研究,質疑「動物脂肪有害論」,竟然遭大部份同行冷待、蔑視甚至封殺,異見分子研究經費被陰乾、仕途受阻;即是說,主流科學界出現集體偏聽。加上食品生產商干預甚至製造「科學意見」混淆視聽,另類意見幾乎完全遭滅聲;直到最近十幾年,才慢慢重新受注視。
作者指出,美國自推動低脂飲食以來,心臟病問題不跌反升,因為減少脂肪同時等於增加攝取碳水化合物(以維持總熱量需要),而有不少研究指出,後者更似是引發心臟病的真兇。要推翻我們從小奉行到大的基本信念,當然不容易。看完本書,我對動物脂肪感覺還是十五十六;但對兩種食物的戒心則大增:一是油炸快餐,二是包裝餅乾糕點。原因是,製作這些產品原本需要大量動物油,自從動物油被打成毒藥後,食品商轉用工業產品「反式脂肪」(Trans-fat)作替代,直至後者近年被證實危害健康,生產商卻不能吃回頭草重用動物油,惟有用新的工業合成油品代替。天曉得這些合成油會否在一二十年後,才又被發現有害?我認為還是少吃為妙。

姚崢嶸 

姚崢嶸

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

要小心了!
之前有工人,又係d調味料、米....成日要買
抄左佢後,所有野,尤其是米,一包食好耐

後來同個相熟agent傾開,話d工人會將主人既物資,細細袋咁,pack好一包包於假期時攞去賣,話係中環鋪係地上,$10一袋袋既米、糖、油、洗衣粉、瑶柱、冬菇、鮑魚等等,都係由僱主家攞出黎架

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

zitzai 發表於 16-9-12 15:55

我agent都係咁講

首頁

尾頁

跳至