自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

MEKAKI 發表於 16-9-13 10:44
有啦
不過佢仲要多d時間
有無比個目標佢,放學去公園or食個包or做d佢中意既事

真係要乜都試下架

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

重新適應新環境比多少少時間佢

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

調節吓自己心態, 而家先K1咁細, 比D時間佢適應啦, 慢慢長路呀~
細路仔喊完又會笑番, 第二日又再循環, 你正面o既態度會感染到佢勇敢咁面對壓力架.

伯爵府

我想大部份家長都經歷過,唔駛氣餒呀!小朋友其實好快適應,比d時間佢啦!只要家長正面,小朋友就會正面面對返學架啦。

珍珠宮

減齡達人勳章

我仔返N自己好開心跑入校門。
今年返K1就喊唔肯返學,原來我仔出位,班主任鬧佢,班主任親口同我講返嘅。

男爵府

MEKAKI 發表於 16-9-13 09:45
小朋友有番過N
今年K1轉左間學校就日日叫唔番學
去到校門又繼續喊

我個仔初初返k1時都喊左3個禮拜先冇喊,我地做媽媽見到嘅一定好大壓力同好心噏,我仲試過送完返學跟著,應該自己喊添。但佢適應左自然會有一日係唔喊,應該過多一排會好啲。同時自己都放鬆下,同自己講好多小朋友都會經歷呢個階段,過左睇返轉頭只係好少事。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我見過男仔喊足3年,見過K1好乖唔喊,K2轉咗班房老師日日喊,冇辦法,只有俾多啲正面思想佢,捱過過時間

珍珠宮

我女k2,升左班老師唔同左都唔開心,話唔鍾意而家嘅老師唔想返學,只有盡力解釋比佢聽,等佢適應

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

中秋學校有活動,玩燈籠食應節食品,應該可以分散下注意力

珍珠宮

我仔番左N班一個月,之前番左2年育嬰園(另一間)都冇乜野,仲係日日去到學校門口就喊,成日講唔想番學,但老師話入到去轉移視線又冇野

苦惱中

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

小朋友要適應新環境, 可唔可以比他帶一件他喜歡的玩具同他一起返學, 等他有多些安全感 ?

子爵府

Yuki_Yeung 發表於 16-9-13 10:00
jm你並不孤單,我仔都係咁

由n班開始喊,仲要喊足幾個月,到k1又喊,今年好dd,喊左一次,但間唔 ...

佢話掛住媽咪都好D,我女k2,轉左班,佢日日喊話返學好悶,攪到我有D自責幫佢轉AM class

男爵府

我的育兒心得勳章 DHA勳章

環境唔熟 又無安全感, 一係比佢帶件佢心愛玩具陪佢返學

首頁

尾頁

跳至