母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

cyyw 發表於 16-10-3 11:45
回覆 lokpy 的帖子

如果正確嘅話, 真係唔會點痛.
你嘅經歷真係好比到啟發我,令我可以選擇更好嘅~因為始終我都係一個無經驗新手,時時爬文都唔及實戰學得咁快,但起碼都可以了解多啲,唔駛撞咁多板,我明白回想起會教人好感慨,好多謝你願意分享你嘅經歷
但係我又有問題啦~~
要張大BB 個口係應該點做先令佢張大啲架?
啜半個鐘係耐會損嘅話,咁正常應該啜幾耐? 係咪跟住要換邊吖??

複式洋房

因為啜得唔啱所以半個鐘會啜損, 啜得啱係唔會損, 我諗最重要係bb口要開得夠大, 含晒乳暉位, 上下唇都反出嚟就最perfect!

希望我嘅經驗幫到你, 唔希望其他人都咁辛苦, 我都第一胎, 乜都唔識, 當時求助無門嘅感覺真係好難受, 對自己有上奶嘅信心固然係好, 但你都要睇情況唔好太勉強, 第一日時bb仲未識餓, 但我記得第二日bb開始肚餓, 對面床bb飲完70ml奶都仲喊肚餓時, 諗起自己bb一滴水無, 我嗰陣真係喊咗出嚟.

我經驗係第一二日未上奶, 但第三日返到屋企瞓返足就開始有少少谷奶感, 跟住攞泵出嚟泵吓, 就會慢慢由幾ml 到幾十ml (一星期到), 得閒比bb啜吓係有幫助嘅.

雖然依家就嚟個半月都要補幾餐奶粉, 仲未可以全人奶, 但最重要係bb食得飽, 望住佢一日一日咁肥落去, 咁我已經好開心.

複式洋房

至於bb個口呢....真係要用你個乳頭擺落個nose近上唇嘅位去引佢, 等佢個口張得夠大時就比佢啜, 依嘅係bb嘅本能, 唔需要太擔心.

別墅

cyyw 發表於 16-10-3 19:20

因為啜得唔啱所以半個鐘會啜損, 啜得啱係唔會損, 我諗最重要係bb口要開得夠大, 含晒乳 ...
多謝你令我又學多樣嘢啦
咁我想問下如果要轉邊開頭無乜奶係咪要成日轉等佢唔好損,定係有分幾時先應該用另一邊(例如:熟習一邊先到另一邊)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊