自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

sumsum_so 發表於 16-9-29 09:11
我應該知你講邊間,係咪成間賣羊皮袋?好似係二三樓咁上下?我係嗰度買過兩個,有個用左六年,越用越軟:ex ...

係呀~成間賣皮袋~

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

網購, SHOPBOP, ZALORA等等, 因為舖頭好貴, 亦無時間行

侯爵府

BK Milk勳章

我通常上呢間網上買,唔啱可以退。

Zalora

珍珠宮

旺角百老X戲院隔離有間 REBEANCX OUTLET,
d 袋 $700-1,100
款麻麻,但真皮...

琥珀宮

畀面勳章

T.C.MAMA 發表於 16-9-29 00:50
有冇邊間推介?

唔好意思,我無 link

琥珀宮

畀面勳章

good_pig 發表於 16-9-29 08:08
可能係唔係好靚的皮,響三樓唔知乜名呀。 可以自己睇下

我覺得d 款。。

侯爵府

回覆樓主:

ans

大宅

回覆樓主:

我喺TB買 300至500已經搵到真皮及款好靚

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

T.C.MAMA 發表於 16-9-28 23:58
我本身係唔用名牌既, 所以潮版個邊既袋我又買唔起
我想買返一至兩個返工用既袋, 大大方方, 又實用斯文。
大 ...
longchamp幾百蚊, 又唔失禮, 我自己都係用緊佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:淘寶網(天猫),呢個價錢,絕對買到真皮

原帖由 I9528 於 16-09-29 發表
淘寶網(天猫),呢個價錢,絕對買到真皮
咁正

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我只係買旺中款咋,因為我粗心,貴一貴咪又係快殘

用戶要求終止服務

mini so 名創優品

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-9-29 08:08 可能

我覺得d 款。。
款既野,自己喜好者。。。有d好basic 既a4 袋

琥珀宮

畀面勳章

maymay220hk 發表於 16-9-29 14:37
咁正

自己上去睇款,無呃你

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:maymay220hk 發表於 16-9-29 14:37

自己上去睇款,無呃你
pic?

琥珀宮

畀面勳章

maymay220hk 發表於 16-9-29 15:15
pic?

無呀,我建議上天猫睇,揀d 金冠級賣家,更有保證

大宅

其實冇乜所謂既..
我番工同出街都係同一個袋黎,,
咩咩下就懶得換

ps.都係淘寶款咋~

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SOGO 16/F, 21/F 成日有sales, agnes b, folli follie, Guess, 經常幾百蚊有個
係off season 款, 不過幾百蚊玩下無況

珍珠宮

ANS, TB

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我無挑釁任何一位JM既意思,但以下既一番說話,希望大家睇完就堅決唔好再用真皮喇!由我知道羽絨既來源之後,上年凍到得返3度既天氣下,我仍堅決唔著羽絨!當然我唔可以阻止其他人,但我只係希望大家都會知道呢D事實......(純屬個人發表,不喜勿插)

很多人可能都不知道在大衣或是任何小羊皮的產品是怎麼來的,
我們聽到小羊皮的產品,我們也很熟悉,都已經是習以為常了,
但是在這些漂亮的產品背後隱藏的秘密是什麼呢 ?
在影片裡面就會告訴大家了, 我真的很希望影片有中文解說,可以讓更多人能夠了解。

我大概解說一下 : 在fashion裡面,皮毛也有分等級,商人為了要上好平滑柔軟的羊皮,商人會在小羊出生的前15天,當發現小羊在媽媽肚子裡面踢時,商人就會連羊媽媽一起殺掉,直接剖開取出根本未出世的小生命,也就這樣的羊媽媽就犧牲了,這些羊並不是被養來吃,所以她們出了皮被拔除外,她們的身體其他部位就被丟掉了,至於羊媽媽就更不用說了,連皮毛人家都不要,影片中還分辨出生三天大的羊皮和尚未出生的羊皮產品比較,為何這樣慘忍呢?為的就是 " 流行" 如果我們都拒絕,自然就不會再流行了,這些設計師就會不追求這些了!!

生劏剝皮 毛皮交易
動物養大後,在每年十一月便送到縣內自設的毛皮交易市場出售。來自各地的皮草商家都會適時在這時期來「睇貨」。

「現在國內需求比國際還大,好多買家都是來自各省的中間人,他們來選一些質素好的貨,然後大批買下再送去加工,再送到大城市,繼而又再出口,途經好多中間人,價錢自然提高。你懂得直接來到原產地,最便宜了。」小劉說。

為了確保所得的毛皮新鮮亮麗,商家會要求農民即場在市場上生劏剝皮交貨。記者連日在市場觀察,便目擊有商家買下幾百隻貉狐,工人們在荒地上進行生劏剝皮的血腥流程。

首先,工人們從籠子取出掙扎的貉子,然後用鐵通對準牠的頭部扑下去。貉子被活生生打爆頭顱,不絕發出痛苦嘶叫。未及斷氣便被釘上木柱,工人便二話 不說用刀從牠兩腿中間開兩個裂口,然後沿着肛門位置倒後把皮向外翻,「掃」一聲夾雜動物尖叫,一張連毛連肉的毛皮便被扯脫,鮮血沿着身軀上大大小小傷口 汨汨滲出,一地腥血。

記者看得作嘔之際,工人已把扯出來的毛皮套在另一條木柱上,繼而用刀刮走皮上多餘皮脂,最後再平鋪木板上,用釘子固定後放在太陽下曬乾,一排排毛皮柱橫列數之不盡,場面既是壯觀又是令人心寒。

「曬乾需時兩天,之後送加工廠用化學品將之弄成『熟皮』。熟皮不會腐爛也確保沒有蟲沒有細菌,這樣便可以售賣出口。」在場的工人抹抹手上血,笑笑口解釋說。

首頁

尾頁

跳至