烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:大家覺得廚房一定買咩機?

地方唔大又方便不如蒸焗爐,我自己好多玩具都有,但Airfryer 出場率並不高,反而用lc/staub 炆野好方便又有水準

子爵府

mirroreyes 發表於 16-10-8 22:39
以下我家電器, 純粹個人興趣, 1 最緊要 :

1) 電飯煲 (點解冇人提? 因為大家一定有?) --- ~ $ 5xx

值得參考

侯爵府

陪月勳章

Honeyhoneybabe 發表於 16-9-30 23:05
如題,新入c9 要返工煮飯,只識幾個餸,你地覺得有咩機一定要買呀?

考慮緊蒸焗爐,攪碎捧同面包機。。。 ...
一件一件﹐用到覺得買在會方便D才買。

你講果幾樣o野﹐
我會投蒸焗爐一票先。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

siumak 發表於 16-10-12 16:38
一件一件﹐用到覺得買在會方便D才買。

你講果幾樣o野﹐

蒸焗爐係built-in定座台式? 我裝修考慮緊built-in, 不過就會減少咗櫃筒。 又諗40L還是70L, 而家用緊座台焗爐2xL, 40L好似都大好多,不過人哋話有大買大,唔知啱唔啱。

侯爵府

陪月勳章

ChloeMa 發表於 16-10-13 08:19
蒸焗爐係built-in定座台式? 我裝修考慮緊built-in, 不過就會減少咗櫃筒。 又諗40L還是70L, 而家用緊座 ...
放到大銀根又夠就當然買大啦...

男爵府

Honeyhoneybabe 發表於 16-9-30 23:05
如題,新入c9 要返工煮飯,只識幾個餸,你地覺得有咩機一定要買呀?

微波爐,焗爐,廚師機,慢磨機,烤多士爐,blender, 壓力煲

伯爵府

焗爐,微波爐係必備

大宅

電水煲

珍珠宮

maggiepyau 發表於 16-10-10 08:49
1 洗碗碟機:盡量買大型號,有半量洗功能。好處能清洗廚具餐具 1 take ok 5k
蒸焗爐係咩牌子?

大宅

惠而浦 max 28L @4,300-4,800

最新 MODEL
4S 32L @5,800-6,300
www.whirlpool.com.hk/product/lists/Freestand-Steamer

facebook 有 蒸焗爐煮食 group

大宅

回覆樓主:

我家用錢買的電器只有:
1. 電飯煲
2. 電磁爐頭

不用錢買的有:
1. 麵包機 (信用咭送,甚少用,因為唔鍾意整,放工煮飯起身整早餐已經累爆)
2. 焗爐 (信用咭積分換,甚少用,原因同上)
3. 電蒸籠 (信用咭積分換,用來蒸肉飯,返熱很好用)
4. 電水煲 (信用咭積分換,超有用,已經換第二個了)
5. 微波爐 (家姐比的,用來看門口,少用)
6. toaster (朋友比的hello kitty公仔,新返來玩2次已經封塵)
7. 光波爐 (介紹人用信用咭而送,呢個使用率高過焗爐,因為朝早焗蕃薯同整rosemary chicken 好方便,但壞咗就不會買)
8. 電子燉盅 (信用咭積分換,少用)

其實講咁多,我只是想講,其實好多嘢都不是一定要有,而且可以不用錢買的。

mirroreyes    發表於 16-11-5 10:34

複式洋房

回覆 jeremyma 的帖子

終極私奶勁呀!

我一向都系隨心所欲買返來, 所以都系上網拍賣、團購、淘寶多, 常常買一件野睇上好多間店格價

男爵府

回覆樓主:

放廚櫃面,即常用既有:
電飯煲,電熱水壺,airfryer,麪包機,build in大焗爐同微波爐

放埋一邊間唔中用下:
製麵機,大型stand mixer,光波爐,slow cooker, waffle maker, 雞蛋仔機,迷你攪拌機,蛋糕仔機,手提打蛋機

塞埋一邊好日都唔用下:
貴夫人生機攪拌機,娥姐煲,榨汁機,單頭電磁爐,電陶爐,高速蒸爐,小型stand mixer,hand blender

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Q4 的帖子

想問砂煲平時煮咩?我平時用staub 多D

子爵府

ChloeMa 發表於 16-10-13 08:19
蒸焗爐係built-in定座台式? 我裝修考慮緊built-in, 不過就會減少咗櫃筒。 又諗40L還是70L, 而家用緊座 ...
40L同70L比用多小小位,裝修built in 70L一定唔後悔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Lucky@128 發表於 16-11-5 15:27
40L同70L比用多小小位,裝修built in 70L一定唔後悔

喺? 心郁郁添,我唔會大宴親朋。 70L真係唔太過份?

複式洋房

蒸焗爐~

蒸飯蒸餸,slow cook, 烤焗又得,一部過~

khman    發表於 16-11-6 11:41

子爵府

ChloeMa 發表於 16-11-5 16:20
喺? 心郁郁添,我唔會大宴親朋。 70L真係唔太過份?
我4人用,同親友會出街食,但上來見大容量蒸焗爐都話好正最近親友2口子都built in 70L

大宅

蒸焗爐
廚師機
Airflyer

水晶宮

Lucky@128 發表於 16-11-5 18:13
我4人用,同親友會出街食,但上來見大容量蒸焗爐都話好正最近親友2口子都built in 70L ...

好毒,既然你咁講, 似乎可以go ahead

首頁

尾頁

跳至